Diyarbakır'a Acil Durum Su Deposu
Diyarbakır'ın acil durumlarda uzun süre susuz kalmasını önleyecek 30 bin metreküplük su deposu törenle hizmete açıldı.
Diyarbakır kent merkezinin, yaşanması muhtemel elektrik kesintisi veya arızada uzun süre su almasını sağlayacak 30 bin metreküplük su deposunun açılışı İçme Suyu Arıtma Tesisi alanında yapılan törenle gerçekleştirildi.
Törene Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, din adamları, meclis üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.
İçme Suyu Şebekesi 1 Milyon 460 Bin Metre
Açış konuşmasını yapan DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin depo ile ilgili teknik bilgiler verdi. DİSKİ'nin kentin içme suyu ihtiyacını karşılamak, atık suyu toplayarak arıtmak ve alıcı ortama vermek gibi iki temel görevi olduğunu söyledi. Kentin içme suyu ihtiyacının Gözeli ve Dicle Barajı havzasından karşılandığını ifade eden Karatekin, "Kışın kente verdiğimiz su miktarı aylık 5.5 milyon metreküp, yazın ise 8 milyon metreküptür. Kentimize güvenli, kaliteli ve temiz suyu 1 milyon 460 bin metre uzunluğuna ulaşan borularla ulaştırmaktayız" dedi.
Depo Maliyeti 6 Milyon 130 Bin TL
Acil durumlarda kentin içme suyu sıkıntısı yaşamaması için suyun belli bir kısmının depolanmasının gerektiğini kaydeden Karatekin, mevcut 135 bin metreküp olan depo kapasitesini yeni 30 bin metreküplük depoyla birlikte 165 bin metreküpe çıkardıklarını söyledi. Depo maliyetinin yaklaşık 6 milyon 130 bin TL olduğunu ifade eden Karatekin, bundan böyle olası bir olumsuzlukta ya da acil durumlarda kente 24 saat kesintisiz su verme olanağına sahip olduklarına dikkat çekti.
Karatekin ayrıca artan depo kapasitesiyle birlikte 1 milyon 200 bin insanın içme suyu ihtiyacını çok rahatlıkla karşılayacak durumda olduklarını ifade etti.
Anlı: Yerin Altında Alın Terimiz, Kaynaklarımız Var
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ise, "Bu kent öyle kadim ve kutsal bir şehirdir ki, nerede her santimetrekaresine ter döksek görevimizi yerine getirmiş oluruz" diyerek konuşmasına başladı. Diyarbakır'ın kentsel altyapı hizmetlerinin önemli bir kısmının modern tesislere kavuşturulduğunu ifade eden Anlı, "Yıllardır bu kentin kısıtlı kaynakları ile en üst verimlilikle kullanılıyor. Her ay onlarca milyon TL'yi bu şehrin geleceği için yerin altına gömüyoruz. Yerin altında çok ciddi bir alın terimiz var, bu kentin kaynakları var" diye konuştu.
Depo Hacmimiz 165 Bine Ulaştı
Anlı, DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün içme suyu ile ilgili geleceğe dair çok ciddi bir planlaması olduğuna dikkat çekti. Bugüne kadar 135 bin metreküp olan su hacminin 30 bin metreküplük depo ile birlikte 165 bin metreküpe ulaştırıldığını kaydeden Anlı, "Bu şu anlama geliyor; bu kentte yaşayan 1 milyon 200 bin insan bugün suyumuz kesilse dahi, 24 saat boyunca çeşmesini her açtığında suyunu alabilecektir."
DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün sadece şehir merkezinde değil, ilçe ve köylerde de aynı hizmet kalitesiyle hizmet ürettiğini ifade eden Anlı şöyle konuştu: "Bütün bunlar belki bugün sıradan çalışmalar gibi görünmektedir. Ama yanı başımızdaki pek çok şehre baktığımızda halen içme suyu problemlerini, kanalizasyon altyapısı sorunlarını çözemediklerini görebiliyoruz. İnsanlar hala sağlıksız altyapı nedeniyle sorunlar yaşıyor. Tüm bu sorunlar göz önüne alındığında yaptığımız çalışmaların ne kadar kıymetli olduğu ortaya çıkıyor."
Diyarbakır'da Vaka Kalmadı
Anlı, 1990'larda yaz aylarında sağlıksız içme suyu ve kanalizasyondan kaynaklı sağlık vakalarını hatırlattı. Anlı, geçmişte Diyarbakır'ın adının bulaşıcı hastalıklarla anıldığını ifade ederek, "O dönem yüzlerce, binlerce bebeğimizi, hamile kadınlarımızı yitirdik. Ancak bugün hastanelerde içme suyu ya da kanalizasyondan kaynaklı tek bir vakaya rastlayamazsınız" dedi.
'Bizler Yolcuyuz Sizler Hancısınız'
Anlı konuşmasına şöyle devam etti: "İlkeli, popülizmden uzak ve gerçekten bu şehrin geleceğine dair çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bizden önce bu şehre emek vermiş, katkı sunmuş arkadaşlarımızı buradan şükranla anmak istiyorum. Sonuçta bu işler devamlılığı olan işlerdir. Hiçbir işi bir yılda, beş yılda yapıp bitirmezsiniz. Bizden önce çalışmalara başlayan arkadaşların işlerini biz bitirdik. Bizim yürüttüğümüz çalışmaları bizden sonra gelecekler bitirecektir. Bizler yolcuyuz sizler hancısınız."
"Diyarbakır bir başarı öyküsüdür" diyen Anlı, kentin yaşadığı onca badireye rağmen ayakta kalmayı başardığına dikkat çekti. Anlı, "Bugün kendi kitap fuarımızı da yapıyoruz, 30 binlik depomuzu da açıyoruz, sinema festivalimizi de yapıyoruz, din adamlarımızın tüm çalışmalarını da birlikte yürütüyoruz, diğer inançlar da kendi çalışmalarını yürütüyorlar" diye konuştu.
Anlı, "Umarım burada açılışını yaptığımız tesisin üzerinde en kısa zamanda güneş kolektörlerini kurarak enerji problemlerini çözeriz. Suyumuz var, güneşimiz var, insanımız var, toprağımız var. Allaha şükrediyoruz" dedi.