Diyabetli hastaların hayatını kolaylaştıracak mucitler arıyor
Türkiye Diyabet Vakfı ve diyabet alanında öncü çözüm ve tedavi yöntemleri geliştiren Sanofi işbirliği ile "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" yarışması başladı.
Dünya çapında 415 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 7 milyon kişiyi etkileyen diyabette ihtiyaca yönelik çözüm önerileri üretmek ve üniversite öğrencilerini de bu sürece aktif olarak dahil etmek için bu yıl üçüncü kez düzenlenen yarışmanın kazananlarına Sanofi'de staj fırsatı ve çeşitli ödüller sunulacak.
Sağlık alanındaki global tecrübesini Türkiye'ye taşıyan ve Ar-Ge'ye önemli yatırımlar yapan Sanofi, diyabet konusunda yeni ve etkili tedavi yöntemlerinin yanı sıra kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle de diyabet konusunda farkındalık yaratan çalışmalar yürütüyor.
Kontrol altına alınmadığında körlük, böbrek yetmezliği, diyabetik ayak, kalp hastalığı ve inme gibi ciddi sorunlara yol açabilen diyabet hastalığı, 2015 yılı itibariyle dünya çapında 415 milyon kişiyi, Türkiye'de ise yaklaşık 7 milyon kişiyi etkiliyor.
Diyabet tedavisinde öncü çözüm ve tedavi yöntemleri sunan Sanofi, hastalıkla ilgili kamuoyunda farkındalık yaratmak ve diyabet hastalığının etkin yönetiminde katkı sağlamak amacıyla projeler yürütüyor. Sanofi bu kapsamda ' Türkiye Diyabet Vakfı' ile birlikte, diyabetle ilgili farkındalığın artırılması ve diyabetli hastaların hayat kalitesini yükseltmek amacıyla 2014'te "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" adlı proje yarışmasını başlattı.
Sanofi, üniversitelerde özel kampus aktiviteleri ile diyabeti anlatacak
Diyabet hastalarının yaşamlarını kolaylaştıracak yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmanın bu seneki başvuruları başladı. Kazanan projelerin hayata geçirilmesi için üniversite ve MBA öğrencilerine çeşitli fırsatlar sunulacak. Ayrıca yarı finalden önce Sanofi'de kendi alanlarında duayen jüri üyeleri tarafından eğitim toplantısı düzenlenecek, burada adaylara diyabet nedir, sunum yapılırken nelere dikkat edilir, proje yönetimi, diyabet hastası gözünden yaşam gibi konu başlıkları altında bilgilendirme yapılacak. Yarışma sonunda Ürün, Servis ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kategorisi birincilerine büyük ödül olan 10.000 TL'nin yanı sıra Sanofi'de staj fırsatı sunulacak. Önceki senelerden farklı olarak bu sene Kurumsal Sosyal Sorumluluk kategorisi kapsamında gelecek fikirlerde değerlendirilecek.
Ayrıca üniversite öğrencileri arasında diyabetle ilgili bilinirlik yaratmak ve öğrencileri Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın adlı yarışmaya katılım konusunda teşvik etmek için kampus aktiviteleri düzenlenecek. Nisan ayında 6 üniversitede "öğrencilerin hayatını diyabet hastaları adına bir gün kolaylaştıracağız" temalı kampus aktiviteleri yapılacak. Etkinlikler Sabancı Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek.
Yarışmaya katılmak isteyen öğrenciler senbuldiyabetkolaylassin.com web sitesinden başvurularını yapabilecekler. Dereceye giren finalistler Ekim ayında jüriye sunumlarını gerçekleştirecek ve "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" haftasında ödül törenine katılacaklar. Başvurular 3 Eylül 2016'ya kadar devam edecek.
"Sanofi olarak bu proje ile diyabeti kamuoyu gündemine taşımayı hedefliyoruz"
Diyabet, aşılar ve nadir hastalıklar başta olmak üzere dünya nüfusunun potansiyel sağlık ihtiyaçlarına çözüm bulmak ve sürdürülebilirlik faaliyetleri ile Türkiye'ye katkı sağlama hedefiyle çalıştıklarını vurgulayan Sanofi Türkiye Diyabet ve Hastane İş Birimi Direktörü Pelin Yunusoğlu, kurumsal sosyal sorumluluk projelerine verdikleri destekle ilgili şunları dile getirdi: "Sanofi olarak bugün ve gelecekte daha sağlıklı nesiller için destek olmanın yanı sıra, sağlık hizmetlerinde sürdürülebilir ve paydaş beklentilerine yanıt verebilir bir şirket olmayı amaçlıyoruz. Türkiye'de dünyanın mücadele ettiği diyabetle ilgili öncü çözüm ve tedavi yöntemleri geliştirmenin yanı sıra farklı projeler üretiyoruz. Bu kapsamda dünyada ve Türkiye'de her geçen gün daha fazla insanı etkileyen diyabeti kamuoyu gündemine taşımak için Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın yarışmasını hayata geçiriyoruz. Bu proje yarışması ile diyabete üniversite öğrencileri ile birlikte yenilikçi çözümler arıyoruz ve hastalıkla ilgili farkındalık yaratmış oluyoruz."
Dünyada her 6 saniyede 1 kişinin diyabete bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettğine dikkat çeken Türkiye Diyabet Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Bu projeyle, Türkiye çapındaki genç beyinleri, diyabetli hastaların hayat kalitelerini yükseltecek buluşlar sunmaya özendirmeyi ve ölümle sonuçlanabilen diyabet hastalığıyla ilgili farkındalığı daha da artırmayı hedefliyoruz" dedi.
Projeleri değerlendirecek jüri, önemli akademisyen ve hekimlerden oluşuyor
Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversite öğrencilerinden gelecek olan projeleri değerlendirecek bağımsız jüri üyeleri arasında, Prof. Dr. Temel Yılmaz'ın yanı sıra Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri
Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybek Korugan, Marmara Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Deyneli, Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Uysal, Ulusal Beslenme Platformu 2. Başkanı Prof. Dr. Mehmet Pala ve gazeteci ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatoş Karahasan ve Sanofi Türkiye Diyabet ve Hastane İş Birimi Direktörü Pelin Yunusoğlu yer alıyor.