Diyabetli Çocuklar, Hazar Gölü Kıyısında Kamp Yaptı
Elazığ'ın Sivrice İlçesi'nde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait kampta bulunan 10-18 yaş arası 67 diyabetli çocuk hem tatil yaptı, hem de diyabetle nasıl yaşayacaklarının eğitimini aldı.
Elazığ'ın Sivrice İlçesi'nde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait kampta bulunan 10-18 yaş arası 67 diyabetli çocuk hem tatil yaptı, hem de diyabetle nasıl yaşayacaklarının eğitimini aldı.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrin ve Diyabet Bilim Dalı'nın desteği ile Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği'nin düzenlediği Diyabetli Çocuklar Kampı, Elazığ'ın Sivrice İlçesi'ne bağlı Gezin Beldesi'nde Hazar Gölü kıyısındaki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait kampta gerçekleştirildi. Türkiye'nin dört yanından gelen ve doktor, hemşire ve diyetisyen ile psikologlar eşliğinde, 5 günlük kamp boyunca tatil yapma fırsatı bulan diyabetli çocuklar, bu süre içerisinde diyabetle nasıl yaşayacakları konusunda uzmanlardan da düzenli eğitim aldı.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrin ve Diyabet ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, halk arasında diyabetin yetişkin hastalığı olarak bilindiğini ancak, çocuklarda da görülebileceğini söyledi. Diyabetin çocuklarda farklı bir durum gösterdiğini belirten Prof.Dr. Hatun, şöyle dedi:
"Çocuklarda görünen diyabet kesinlikle yetişkinlerde görünenlerden daha farklı bir hastalık. Tanı anneden itibaren insülin tedavisi gerektiren, ömür boyu kan şekeri izlenimini gerektiren bir hastalık. Bu kamp, Güneydoğu Bölgesi'ndeki çocukların eğitimi için düzenlendi. 1997'den beri İznik'te batı bölgesindeki çocukların eğitimi için kamp düzenliyorduk. Ama bu bölgedeki çocukların da eğitime çok fazla ihtiyacı var. Daha sonra 2012'den itibaren Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Mehmet Nuri Özbek ile birlikte bu kampı düzenlemeye başladık. Bu kampa bu gün İtibariyle Güneydoğu Bölgesi'ndeki Batman, Siirt, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Cizre ve Erzurum'dan çocuğumuz var, 67 tane diyabetli çocuk var. Onlara liderlik yapan 3 tane diyabetli var. Bu şekilde bir birlerine bakımı ve özgüvenlerinin artması, diyabet bakım bilincini arttırmayı hedefledik. Bir başka amacımız çocukların diyabetle barışık yaşaması adına burada, ilk kez bu kadar çocuk bulunuyor. Onlar için müthiş bir deneyim oluyor ve onun yanısıra diyabetli abla ve ağabeylerle 24 saati birlikte geçirdiler. Doktorlar, hemşireler sürekli onların yanında, diyabet tedavisinin hem temel ilkelerini öğreniyorlar, hem de söylediğim gibi arkadaş olmayı diyabetle öğreniyorlar. Bu kampın temel felsefesi diyabetle arkadaş olmayı sağlamak, bunları söyleyebiliriz."
Diyarbakır'daki Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrin Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Nuri Özbek de, bölgede diyabetli çocuklara yönelik ilk kez böyle bir uygulamaya gidildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Bu bölgede 2000'lerin başında yetişkinler ile bir kamp yapılmış. Onun dışında bu bölgede çocuklara yönelik ilk kamp bizimle birlikte başladı. 5 yıldır haftanın 5 günü burada zaman geçiriyoruz ve yılda da 70-80 çocukla burada kamp yapıyoruz. Şuan burada 67 diyabetli çocuğumuz, 13 de diyabetli ağabey-abla, toplamda 80 tane diyabetli hasta var. Bizim bölgemizde maalesef ailelerdeki ve çocuklardaki eğitim düzeyi yeterli değil. O nedenle de diyabeti anlamak, yönetmekte sıkıntı yaşıyoruz. Bir kısmını dil sorunu var. Söylediklerinizi tam anlamıyor. Böyle bir sorunlu kısmı var ama iyi niyetli yapıldığı zaman, bu sıkıntı aşılıyor. Bu tür ailelerimizin oranı, diğer bölgelere göre daha da fazla. İlacı alsa rahatlayacakmış gibi bir algı var. Halbuki diyabetle birlikte yaşıyor, hem çocuk, hem de ailesi. Biz bu kamplarla ailelere ve diyabet hastalarına kontrollerinin düzenli yapılması gerektiğini aşılıyoruz. Bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz kendi akranları ile birlikte diğer bu hastalığı yaşayan çocuklarla birlikte bunu öğrenmeleri ve hayatlarında bunu uygulamalarını amaçlıyoruz." - Elazığ