Diyabet Parlamentosu" Toplandı
SGK Başkanı Gökalp: "Dünyada diyabet nedeniyle 2013 yılı sonuna kadar 548 milyar dolar harcama yapılmış durumda.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp, "Dünyada diyabet nedeniyle 2013 sonuna kadar 548 milyar dolar harcama yapılmış durumda. Bu tutar da toplam sağlık harcamalarının yüzde 11'ine denk geliyor" dedi.
Türkiye Diyabet Vakfı 2014 yılı "Diyabet Parlamentosu" toplantısı, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) ev sahipliğinde, Erdoğan Özen Konferans Salonu'nda yapıldı.
SGK Başkanı Gökalp, diyabetli hasta sayısının her geçen gün arttığını ve bu nedenle konunun küresel bir sorun olarak ele alınması gerektiğini bildirdi.
Diyabetin, fizyolojik, sosyolojik, psikolojik ve maddi anlamda son derece olumsuz sonuçlara yol açtığını ifade eden Gökalp, şu ifadelere yer verdi:
"Tüm dünya nüfusu ele alındığında yaklaşık 382 milyon kişinin diyabet hastası olduğu görülüyor. Bu sayının 2035'e kadar 592 milyon kişiye ulaşması tahmin ediliyor.
Dünyada diyabet nedeniyle 2013 yılı sonuna kadar 548 milyar dolar harcama yapılmış durumda. Bu tutar da toplam sağlık harcamalarının yüzde 11'ine denk geliyor."
Obezitenin diyabetin gelişmesinde önemli bir etken olduğuna da işaret eden Gökalp, obezitenin artmasıyla diyabet gelişme riskinin de yükseldiğini söyledi.
Gökalp, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştığını, hizmet kalitesinin arttığını ancak bunun maliyetleri de yükselttiğini belirtti. Önceliklerinin, hastaların yaşam kalitesinin yükseltilmesi olduğunu vurgulayan Gökalp, bunun yanı sıra maliyetin de düşürülmesi için risk faktörlerinin azaltılması, farkındalığın artırılması, komplikasyonların önlenmesi gerektiğini bildirdi. Gökalp, alınacak tedbirlerle hem hastaların yaşam kalitesinin artacağı hem de maliyetin düşürülebileceği değerlendirmesinde bulundu.
-"Cumhurbaşkanımız, yüksek hassasiyet gösteriyor"
Cumhurbaşkanlığı adına da konuşan Serkan Topaloğlu ise diyabet sıklığının Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 2 kat arttığına işaret ederek, bunun bir an önce önlenmesi ve kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.
Dumansız Hava Sahası'nda elde edilen başarının diyabet için geçerli olması gerektiğini ifade eden Topaloğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın, sigarayla mücadelede gösterdiği yüksek hassasiyeti, diyabetle mücadele konusunda gösterdiğini özellikle vurgulamak isterim" dedi.
Topaloğlu, diyabetle ilgili önleyici adımların bir an önce atılması gerektiğini vurgulayarak, "Atılan adımların sonuçlarının en erken zamanda görülmesi, hastalığın toplumumuzda önüne geçilmesi açısından büyük önem arz etmektedir" açıklamasında bulundu.
-"Ölümlerin yüzde 70'i kronik hastalıklardan kaynaklanıyor"
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan da dünyada ölümlerin yüzde 70'inin bulaşıcı olmayan kronik hastalıklardan kaynaklandığının altını çizerek, bu hastalıklar içerisinde diyabetin önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
Kronik hastalıklarla mücadelede, beslenme ve yeterli fiziksel aktiviteye ağırlık verilmesi, erken ve etkin tanıyla yan etkilerin önlenebileceğini vurgulayan Özkan, bu sürecin ilgili kurum kuruşların, bakanlıkların yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve toplum desteği ile başarılabileceğini bildirdi.
-"Diyabetliler diyabetlileri eğitiyor"
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Temel Yılmaz, Türkiye'de 7 milyon diyabet hastası olduğunu, 5 milyon hastanın tedavi altında bulunduğunu belirtti.
Hastalara iyi eğitim verilmesi halinde komplikasyon gelişme oranlarının yaklaşık yüzde 50 oranında düştüğünü vurgulayan Yılmaz, "Bu durumda hastaların devlete olan mali yükü de yüzde 50 oranında azılıyor" diye konuştu.
Diyabetlilerin diyabetlileri eğittiği yeni bir model üzerinde çalıştıklarını ve bunu 21 ilde başlattıklarını anlatan Yılmaz, şu anda 34 bin kişiye ulaştıklarını bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Türkiye'ye ilişkin verilerini paylaşan Yılmaz, "DSÖ verilerine göre 1995'te Türkiye'de diyabet ortalaması 5,2 iken 2025 yılında 7,4 olacak" dedi.
-Ödül töreni
Konuşmaların ardından, "10 Şeker Yönetmen Aranıyor" isimli diyabet kısa film çalışması ile birincilik ödülüne Prof. Dr. Nezih Orhon layık görüldü.
İkincilik ödülünü, "Diyabeti Farket-Biz yanınızdayız" afiş çalışmasıyla Doç. Dr. Osman Ürper aldı.
Diyabet algısı ve bilinci araştırması ile Konsensus Araştırma ve Danışmanlık'tan Murat Sarı'ya da üçüncülük ödülü verildi. - Ankara