Haberler
Türkiye sınırındaki kaosa Putin desteği! Rusya Ordusu Halep'e operasyon başlattı

Esed'e Putin desteği! Rusya Ordusu, Halep'teki muhalifleri vuruyor

Halep düştü! Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Antalya açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da 4.8 büyüklüğünde deprem! Açıklamalar peş peşe geldi

Bakan Uraloğlu açıkladı: Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Diyabet Hutbe ve Vaazlarda Anlatılacak

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyabetle mücadele kapsamında bilinç oluşturmak için Din Görevlileri camilerde diyabeti anlatacak.

Diyabet hakkında toplumda bilinç oluşturma çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Kocaeli'de görev yapan din görevlilerine eğitim semineri verildi. Seminerde diyabetin nedenleri ve belirtileri ile neden olduğu hastalıklar hakkında din görevlilerine bilgi verildi. Din görevlileri hutbe ve vaazlarda diyabet konusunda cemaate bilgi verecek bilinç oluşmasına katkı sağlayacak.

DİYABET PROGRAMI YAPILACAK

Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kongre Salonu'nda gerçekleşen programa Tıp Fakültesi Dekanı Şükrü Hatun, Endoktrin Metobolizma Uzmanı Berrin Çetinarslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gökalp ve din görevlileri katıldı.

Programda konuşan Tıp Fakültesi Dekanı Şükrü Hatun, Kocaeli'de görev yapan 2 bin dolayında din görevlisi bulunduğunu topluma diyabet ve bağlantısı olan obeziteyi anlatmada ciddi bir rakam olduğunu söyledi. Şükrü Hatun "4 yıldır okullardaki öğretmenlere yönelik diyabet programı uyguluyoruz. Buradan esinlenerek camiide diyabet programı yapmayı düşünüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığında böyle bir program yapabiliriz" dedi.

DİYABETİN BELİRTİSİ KAN ŞEKERİNİN YÜKSLEMESİ

Diyabet eğitimi ve önlenmesi konusunda bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gökalp, "Diyabetin esas belirtisi kan şekerinde yükselmedir. Bunun yanında diyabeti karbonhidrat, protein ve yağ metobolizmasının bozulduğu bir hastalık olarak tanımlayabiliriz. Diyabet dört grupta sınıflandırılıyor. Tip 1 ve tip 2, bazı hastalıkların neden olduğu diyabet ve hamilelikte ortaya çıkan diyabet. Toplumda en sık karşılaşılan tip 1 ve tip 2'dir. Yeni tanı konan diyabetiklerin de yüzde 90-95'ini tip 2 diyabet oluşturuyor. Genellikle orta ve ileri yaş grubunda görülüyor" dedi.

TÜRK İNSANI 6-7 KİLO ŞİŞMANLADI

Tip iki diyabetinden söz eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gökalp "Tip iki diyabetinde esas bozukluk insilün direncidir. İnsilün direncinin altında yatan en önemli neden de şişmanlık, obezite. Tek başına insilün direnci diyabetin ortaya çıkışında yeterli değil. Pankreastan salgılanan insilünün de yetersizliği eş zamanlı olarak gerçekleştiğinde diyabet oluşuyor. Diyabet aşikar hale geldiğinde kişi insilün salgılayan hücrelerin yüzde 50'sini kaybetmiş oluyor. Dünyada her yıl 7 milyon kişi diyabetten ölüyor. Türkiye diyabetin en çok artış gösterdiği ülkeler arasında. 1997'den 2010 yılına kadar Türkiye'deki kadın ve erkekler 6 ve 7 kilo şişmanladılar. Diyabet gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha fazla ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title