Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Londra'da Konuştu
Ahmet Davutoğlu, Londra'da katıldığı 'Uluslararası Libya Konferansı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında, Libya'da her iki tarafla da görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Londra'da katıldığı 'Uluslararası Libya Konferansı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında, Libya'da her iki tarafla da görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi.
Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Davutoğlu,Türkiye'nin Libya'ya düzenlenen herhangi bir bombardımana katılması sözkonusu olmadığını ifade etti.
Konferans hakkında bilgi veren Davutoğlu, bugün gerçekleştirilen toplantıya katılımın bölgesel anlamda kuşatıcı bir katılım olduğuna dikkati çekti ve Türkiye'nin özel talebi ve takibiyle NATO Genel Sekreteri ve İslam Konferansı Örgütü'nün de konferansa davet edildiğini söyledi.
Bütün uluslararası ilgilİ aktörlerin ortak uluslarasası bir çaba içinde olmalarına büyük önem verdiklerini belirten Davutoğlu, bu açıdan toplantıdaki katılım ve tartışmalarda ele alınan konular açısından konferansın başarılı geçtiğini ifade etti.
Davutoğlu, şöyle konuştu:
"DOSTLUĞUMUZ EBEDİYETE KADAR SÜRECEK"
"Biz konferansta üç ana hususu özellikle vurguladık. Birincisi BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararının uygulanması ve biran önce sivil kayıpları engelleyecek şekilde bir ateşkesin ve Konseyin öngördüğü bütün tedbirlerin alınması süratiyle ateşkesin sağlanması ve güvenliğin temin edilmesi. Libyalı kardeşlerimiz, ebediyete kadar dostluğumuzun süreceği kardeşlerimizdir. Dolayısıyla Libyalı kardeşlerimizin güvenliğine büyük önem veriyoruz, bu noktanın altını ısrarla vurguladık. NATO'da tek komuta altında süren çalışmaların, bu güvenliği sağlayacı mahiyette seyretmesi ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı çerçevesinde kalması ve o kararı uygulaması noktasındaki kanaatimizi vurguladık. İnsani yardımların ulaştırılmasına teminen yapılan bütün çalışmalar Türkiye'nin destek vereceğini söyledik."
"İNSANİ YARDIMLAR KONUSUNDA TÜRKİYE DEVREDE OLACAK"
Misrata'da hastane gemiye dönüştürülmüş Türk gemisinin yaralıların tahliyesi konusunda, güvenlik şartları doğrutusunda çalıştığını ve bu konuda Türkiye'nin elinden geleni yapacağını vurgulayan Davutoğlu, Bingazi havalimanın ve limanın işletilmesi konusunda da girişimlerde bulundu kaydetti.
Davutoğlu, ? Bütün insani yardımlar konusunda Türkiye devrede olacak.Yine silah ambargosu konusunda Türkiye'nin yapacağı katkılar var karar çerçevesinde. İkinci husus güvenlik ortamı sağlanıp buna bağlı ateşkes çalışmaları istenen düzeye geldiğinde Libya haklının iradesine isteklerine dayalı siyasi bir reformun gerçekleştirilmesi bunun barışçıl yolla gerçekleşmesi bizim için öenm taşıyorö dedi.
Türkiye'nin vurguladığı üçüncü önemli konunun Libya'daki gelişmelerin bölgenin genelinde yaşanan değişim sürecine ve bölge istikrarına pozitif katkı yapacak şekilde seyretmesi olduğunun altını çizen Davutoğlu, ? Tunus ve Mısır Libya'nın iki önemli konuşusu, cidd bir geçiş süresi yaşanıyor, biz istiyoruz ki Libya'daki gelişmeler bölgedeki bu değişim sürecine pozitif katkıda bulunsun. BM'nin etkin bir rol alması gerektiğini düşünüyoruz. NATO'nun yürüttüğü opearsyon ve burada oluşan temas grubunun faaliyetlerinin kordineli bir şekilde yürütülmesine verdiğimiz önemi de vurguladık. Görüşlerimiz kabul gören ve paylaşılan görüşler oldu. Bunların hayata geçirilmesi önemliödiye ifade etti.
DAVUTOĞLU, CLİNTON İLE TÜRKİYE'NİN KAYGILARINI PAYLAŞTI
Konferansta çok sayıda iki görüşmeler gerçekleştirdiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la çok kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiğini, bölgedeki genel gelişmeler ve Libya üzerinde yürütülmesi gereken çalışmaları ve Türkiye'nin kaygılarını paylaştığını belirtti.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'le de önemli bir görüşme gerçekleştirdiğini ifede eden Davutoğlu, bu görüşmede NATO'nun bundan böyle üstleneceği pozisyonun çerçevesi ve uygulama alanlarını ele aldıklarını ve NATO'nun tek konumuta kontrol sistemi altında ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı çerçevesinde faaliyet göstermesine büyük önem verdiklerini kaydetti.
Davutoğlu, ?Bu noktada NATO gerekli tecrubeye sahiptir ve inşallah sivil kayıplarına yol açmayacak ve kayıpları engelleyecek çalışmalarını sürdürür ve bir an önce Libya'da güvenliği sağlarö şeklinde konuştu.
Davutoğlu bir soru üzerine,Türkiye'nin herhangi bir bombadımana katılması söz konusu olmadığını ve Türkiye'nin Libya'daki katkısının insani yardım ve F16 uçaklarının silah ambargosu yapan gemileri korumak üzerine üstlenilmiş bir görevi olduğunu vurguladı.