Haberler

Bakan Davutoğlu, Atina'da Rum Kökenli Türklerle Buluştu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Yunan mevkidaşı Venizelos'un daveti üzerine geldiği Atina'da, Nea Smirni semtindeki İmrozlular Derneğini ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunan mevkidaşı Evangelos Venizelos'un daveti üzerine geldiği Atina'da, Nea Smirni semtindeki İmrozlular Derneği'ni ziyaret etti.

Atina'da, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile temaslarının ardından akşam saatlerinde Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras ile Nea Smirni semtindeki İmrozlular Derneğine gelen Davutoğlu, Dernek Başkanı Paris Asurakis, Nea İzmirni Belediye Başkanı Stavros Culakis ve Atina'da ikamet eden Rum vatandaşlar tarafından kapıda karşılandı.

Davutoğlu, dernek salonunda kabalık bir gruba, " Türkiye'den selamlar getirdim" diyerek başladığı konuşmasında, İmrozlu Rum vatandaşlar arasında bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Konuşmasını Yunan tercüman aracılığıyla yapan ancak salondakilerin Türkçe bildiklerini ve tercümana gerek olmadığını söylemeleri üzerine alkışlar eşliğinde Türkçe devam eden Davutoğlu, "Gerçekten bu kadar yürekten konuşulunca tercümana da ihtiyaç kalmıyor. Ben de Yunanca bilmememe rağmen, daha önce konuşan ve küçük yaşta Yunanistan'a geldiği için düşüncelerini Yunanca ifade eden dernek başkanı Asurakisin ne demek istediğini anladım" dedi.

Davutoğlu, komşu ülkeler Türkiye ve Yunanistan'ın tarihinin ve kaderlerinin ortak olduğunu ve bugün bulundukları coğrafyada asırlarca beraber yaşadıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda salona biri girse ve şöyle bir baksa, hangisi Rum, hangisi Türk hangisi Türkiyeli hangisi Yunanistanlı ayırt edemez. Simalarımız birbirine benzer, selamlarımız birbirine benzer. Geçmişte aramıza bazı duvarlar girmiş. Bazı yanlış anlaşılmalar olmuş. Ancak şu anda Atina'da da Ankara'da da iki ülkenin dostluğunu isteyen liderler var, siyasiler var, aydınlar var. Bundan büyük mutluluk duyuyoruz."

Atina'yı her ziyaret edişinde Türkiye'den Yunanistan'a göç etmiş vatandaşları ziyaret etmeyi artık bir gelenek haline getirdiğini belirten Davutoğlu, "Mutluluğumuz ise buraya her geldiğimde mutlaka Türkiye'den buraya göç etmiş, Türkiye'yi özleyen dostlarımızla buluşmak. Önceki ziyaretimde İstanbullu Rumların yaşadığı Faliron'a gitmiştik. Sokaklarda ve dükkanlarda İstanbul'daki Türk futbol takımlarının fotoğraflarını gördüm. Anadolu'yu buraya taşımışlar. İstanbul'dan uzakta da olsalar onlar İstanbulluydular ve ebediyete kadar hep istanbullu olarak kalacaklar. Hiçbir zaman bu bağları kopmayacak. Bunu biz biliyoruz" diye konuştu.

Türk vatandaşlığını yitiren bazı Rumların son zamanda tekrar vatandaşlığa alındığını ve bundan memnuniyet duyduğunu dile getiren Davutoğlu, "Bu konudaki çağrımızın karşılık bulduğunu görmekten mutluyuz.  Buradaki Türkiye Büyükelçiliği aynı zamanda sizin de evinizdir. Biz isteriz ki Türkiye ile gönül bağı olan, tarih bağı, kültür bağı olan herkes Türkiye ile olan bağını muhafaza etsin. Yine aynı şekilde Yunanistan'dan Türkiye'ye göç etmiş, Türkiye'de yaşayan vatandaşlarımız var, onlar da aynı bağı Yunanistan'a hissetsinler. Bu, dostluğu pekiştirir ve arada olabilecek itilafları giderir. Sizler burada bizim için dostluk köprüsüsünüz" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Türkiye'nin tüm zorluklara rağmen demokratikleşme yolunda buyük mesafeler kat ettiğini, korkuları ve tabuları yıktığını aktararak, şunları söyledi:

"Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümete ve bütün bakanlıklara verdiği bir talimat var. Türkiye vatandaşı olan herkes etnik, dini ve mezhebi varkı olmadan eşitir ve vatandaşlık hukuku bağlamında da her türlü haklara sahiptir. Bu anlamda hiçbir fark gözetmeden Rum azınlığa ait birçok vakıf malı patrikhane ve diğer dini kurumlara iade edildi. Uzun yıllar kapalı bulunan bazı Rum okulları yeniden eğitime açıldı, birçok kilise ve manastırın restorasyonları yapıldı ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Gökçeada'ya tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Sizler her biriniz bizim için Türkiye'nin buradaki elçisi ve temsilcisiniz. Bizim hakkımızda burada konuşabilirsiniz, kendi öz vatanınız olan Türkiye 'yi burada anlatabilirsinz, savunabilirsiniz ve bizim hakkımızda da konuşabilirsiniz."

Davutoğlu, daha önce İmroz Adası'na gitmediğini ancak dernek başkanı Asurakis'in daveti üzerine birlikte adayı ziyaret edeceklerini söyledi.

İmrozlular Derneği Başkanı Paris Asurakis ise "Ekselansları Sayın Bakanımız, evinize hoşgeldiniz" diyerek başladığı konuşmasında, Davutoğlu'nun İmrozlular Derneği'ni ziyaret etmasinden şeref duyduğunu söyledi.

Davutoğlu'nun Yunanistan'da ilk kez bir Yunan Ortodoks kurumunu ziyaret ettiğini belirten Asurakis, "Sizi bir dostunuz olarak, İmroz'un bir dostu olarak kabul ediyoruz. İmroz toplumundaki yerimizi tekrar alarak, Ada'yı Hristiyanların ve Müslümanların uyum içerisinde birlikte yaşadığı, karşılıklı olarak iki dinin ve o kadar yakın olmalarına rağmen çoğu kez o kadar uzak gözüken iki kültür arasında bir köprü olması çabamızda  bizleri destekleyecek dostlara ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti hükümetinin Rum vatandaşların sorunlarının çözümü yönünde adımlar attığını, kendilerinin bu adımları Türk devletinin olduğu kadar Türk toplumunun da İmrozluların gerçekten yerlerine dönmelerini istediği şeklinde algıladıklarını ifade eden Asurakis, bu konuda başka adımların da atılmasının beklenildiğini belirtti.

Konuşmaların ardından Davutoğlu ve Asurakis birbirlerine hediyeler verdi ve geçen hafta İmrozlular Derneği'nde açılışı yapılan "Oh my God, Sille" adlı sergiyi gezdi. - Atina

Kaynak: AA / Güncel
title
Close