Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Genç Yabancı Diplomatlara Seslendi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yabancı savaşçıların engellenmesi konusunda Türkiye'nin elinden gelenin en iyisini yaptığını belirterek, "Şu ana kadar 12 bin 500'den fazla yabancı savaşçıyı ülkeye giriş yasağı olanlar listesinde ekledik.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yabancı savaşçıların engellenmesi konusunda Türkiye'nin elinden gelenin en iyisini yaptığını belirterek, "Şu ana kadar 12 bin 500'den fazla yabancı savaşçıyı ülkeye giriş yasağı olanlar listesinde ekledik. Bin 200'den fazla yabancı savaşçıyı da yakalayıp sınır dışı ettik. Bunların yarıdan fazlası hakkında kaynak ülkelerden herhangi bir istihbarat almadık" dedi.
Bakan Çavuşoğlu, Ankara'daki Mövenpick Otel'de düzenlenen ve 36 ülkeden katılımcının olduğu Yabancı Genç Diplomatlar Eğitim Programı'nda Türk dış politikasını anlattı.
Türkiye'nin bölgesinde yaşanan gelişmelerin çok çeşitli zorlukları ortaya çıkardığını dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin barış ve istikrara katkıda bulunmak için elinde gelenin en iyisini yaptığını dile getirdi. Türkiye'nin ABD ile BM'nin terörle mücadele inisiyatifine sponsor olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Terörle hep birlikte mücadele etmeliyiz" diye konuştu.
Çavuşoğlu, çok sayıda yabancı savaşçının DAEŞ, El Kaide, El Nusra, Suriye rejimi, PYD gibi unsurlara katıldığına dikkati çekerek, yabancı savaşçıların engellenmesi için daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. "Daha fazla bilgi ve istihbarat paylaşımı yabancı savaşçıların engellenmesine yardımcı olacaktır" diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Türkiye elinden gelenin en iyisini yapıyor. Şu ana kadar 12 bin 500'den fazla yabancı savaşçıyı ülkeye giriş yasağı olanlar listesinde ekledik. Bin 200'den fazla yabancı savaşçıyı da yakalayıp sınır dışı ettik. Bunların yarıdan fazlası hakkında kaynak ülkelerden herhangi bir istihbarat almadık. Güvenlik güçlerimizin başarılı çalışmaları sayesinde bunları yakaladık."
Sınır dışı edilen yabancı savaşçılarından bazılarının yeniden sınır bölgesinde yakalandığına da değinen Çavuşoğlu, "Bu nasıl olur? Neden kaynak ülkeler bunları engellemiyor?" ifadesini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu, konuşmasında Yemen'deki gelişmelere de değinerek, bu ülkede ortaya çıkan durumun sadece bölgede değil, hem Avrupa hem de Türkiye'nin bölgesinde tehlikeler oluşturduğuna dikkati çekti. Çavuşoğlu, konunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tahran ziyareti sırasında da gündeme geldiğini dile getirdi.
Arabuluculuğun Türk dış politikasının unsurlarından biri olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye'nin üçlü mekanizmalarla ülkeler arasında anlaşmazlıkların çözümünde güven tesis etmeyi amaçladığını söyledi.
Mevlüt Çavuşoğlu, ayrıca Türkiye'nin komşuluk politikalarına ciddi yatırımları olduğunu, her ne kadar komşu ülkelerde mükemmel ilişkiye sahip olmasa da Türkiye'nin komşularla "sıfır sorun" politikasını hedeflediğini belirtti.
Sıfır sorun politikasının Esed yönetimi kendi halkını öldürene kadar mükemmel çalıştığını dile getiren Çavuşoğlu, Ermenistan'la ilişkileri de normalleştirmeye çalıştıklarını, Yunanistan'la ilişkilerde ise hassas konularda, özellikle Ege ve Kıbrıs meselesinde büyük başarılar kaydettiklerini söyledi. Çavuşoğlu, "Eminim ki Kıbrıs meselesi konusunda müzakerelere yeniden başlayacak" diye konuştu.
Türkiye'nin komşu ülkelerle ilişkilerini normalleştirmek için elinden gelenin en iyisini yaptığını belirten Çavuşoğlu, çeşitli mekanizmalarla da işbirliklerini daha da güçlendirmek ve derinleştirmeye çalıştığını söyledi. Ticaretin bu mekanizmalardan biri olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, son on yılda komşu ülkelerle ticareti 23 milyar dolardan 94 milyar dolara çıkardıklarını ifade etti.
Çavuşoğlu, vize serbestliğinin de Türkiye için önemli olduğunu vurguladı. Son dönemde 38 ülke ile vizelerin kaldırıldığını ve artık Türk vatandaşlarının 70 ülkeye vizesiz seyahat edebildiklerini hatırlatan Çavuşoğlu, AB ile vize serbestisi görüşmelerini başlattıklarını ve üç yıl içinde Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine de vizesiz seyahat edebileceklerini bildirdi.
İhracatta da büyük başarılar kaydedildiğini kaydeden Çavuşoğlu, 2002'de 36 milyar dolar olan ihracatın 2014 sonunda 170 milyar dolara yükseldiğini, Afrika ülkeleriyle ticaret hacminin on yıl içinde 2,9 milyar dolardan 23 milyar dolara çıktığını, Latin Amerika ile olan ticaret hacminin ise 8 kat artarak 8 milyar dolara yaklaştığını belirtti.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin yabancı ülkelerdeki misyonlarını da artırdığını dile getirdi ve 228 dış misyonla dünya genelinde 6'ıncı sırada olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, yıl sonuna kadar bu sayıyı 252'ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye'nin pek çok uluslararası organizasyona da sponsor olduğuna değinen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, artan terörizm, aşırıcılık, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve islamofobi gibi nedenlerden Türkiye'nin sponsorluğunu İspanya ile ortak yürüttüğü Medeniyetler İttifakı İnisiyatifi'ne her zamankinden fazla ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.