Haberler
Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Batı Trakya'da

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Yunanistan'dan en büyük arzusunun, "Batı Trakya'da yaşayan Türk-Müslüman azınlığın haklarının verilmesi" olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Yunanistan'dan en büyük arzusunun, " Batı Trakya'da yaşayan Türk-Müslüman azınlığın haklarının verilmesi" olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Selanik'te katıldığı KEİ Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nın ardından Selanik dönüşünde Batı Trakya'yı da ziyaret etti.

Gümülcine'ye gelişinde Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi'nin (DEB) kurucusu merhum Doktor Sadık Ahmet'in mezarını ziyaret ederek dua eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğunda aralarında Rodop PASOK milletvekili Ahmet Hacıosman, Rodop SYRIZA milletvekili Ayhan Karayusuf ve İskeçe SYRIZA milletvekili Hüseyin Zeybek'in de bulunduğu Türk Azınlık temsilcileriyle bir araya geldi.

Çavuşoğlu, daha sonra Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif'i makamında ziyaret etti, ardından da kapatılan Gümülcine Türk Gençler Birliğine (GTGB) giderek soydaşlarla sohbet etti.

GTBG Başkanı Koray Hasan ve kalabalık bir soydaş grubu tarafından kapıda çiçeklerle karşılanan Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Batı Trakya'da soydaşlar arasında bulunmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını getirdim" diyerek başladığı konuşmasında, Türkiye'nin her zaman Batı Trakya Türk azınlığın yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi.

"Türkiye'nin komşu ve dost ülke Yunanistan'dan olan arzusunun, iki ülke arasındaki sorunları samimi bir şekilde diyalog yoluyla, karşılıklı anlayış ve her iki tarafın da çıkarını gözeterek, görüşmek ve halletmek olduğunu" ifade eden Çavuşoğlu, "Ama Yunanistan'dan en büyük arzumuz ise Yunanistan'da ve özellikle Batı Trakya'da yaşayan soydaşlarımızın, yani Tütrk-Müslüman azınlığın haklarının verilmesidir. Sizler aslında Türkiye ile Yunanistan arasında barış köprüsünüz. Biz, bu anlayış içerisindeyiz. Türkiye'de yaşayan Rum Ortodoksları da aynı şekilde Türkiye ile Yunanistan arasında bir dostluk ve barış köprüsü olarak görüyoruz" dedi.

-"Yunanistan ile hakların iadesi konusunda aramızda ters açı var"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'de Rum Ortodoks kilisesinin ve diğer farklı dinlere mensup azınlıkların haklarını verildiğini, her türlü yardımların yapıldığını ancak, Yunanistan'da aynı şeylerin olmadığına dikkati çekti.

Çavuşoğlu, "Maalesef bu noktada Türkiye ile Yunanistan arasında bir ters açı var. Biz tüm bunları yaparken tabi ki mütekabiliyet olsun demiyoruz. Onlar da bizim vatandaşlarımız ama Yunanistan gerek çıkardığı yasalarla ve uygulamalarla bunun tam tersini yapıyor. Bu da haksızlık" diye konuştu.

-"Yunanistan AHM kararlarını uygulamak zorunda"

Değişik politikalarda farklı görüşler olabileceğini ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarının tartışacak bir yanı bulunmadığını ifade eden Çavuşoğlu, AİHM'nin kararlarını Avrupa Konseyi'ne üye olan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olan ve AİHM'ye üye olan Türkiye ve Yunanistan'ın uygulamak zorunda olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "Ancak görüyoruz ki Yunanistan kaç yıldır AİHM kararlarını uygulamıyor. Bir millete 'ben Türküm' dediği zaman, 'hayır sen Türk değilsin' diyemezsin. Bu, uluslararası hukuka uygun bir davranış değildir" dedi.

Türkiye'de de daha önce buna benzer sorunlar yaşandığı ancak bugün artık herkesin kendini hissettiği şekilde özgürce ifade edebildiğini anlatan Çavuşoğlu, "Yeni Türkiye'de herkes kendini nasıl hissediyorsa öyle ifade edebiliyor. Kendisini Kürt hisseden 'ben Kürtüm' diyebiliyor, Arap olan 'ben Arabım' diyebiliyor, Çerkez olan 'ben Çerkezim' diyebiliyor. Herkes kendi dilini konuşabiliyor, televizyonu var, gazetesi var. Şimdi bir tarafta Avrupa Birliği'ne alınmamış ancak bu açılımları yapan Türkiye, diğer tarafta Avrupa Birliği üyesi komşumuz, dostumuz Yunanistan ise bunlara saygı göstermiyor. Bunu hem ikili düzeyde, hem de AİHM ve Avrupa Konseyi nezdinde de takip etmemiz gerekir" diye konuştu.

-"Türkiye ve Yunanistan açık şekilde konuşmalı"

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Yunanistan'ın aralarındaki sorunların çözümü için her şeyi açık bir şekilde konuşması gerektiğini belirtti.

İki ülkenin dost olarak aralarındaki sorunları açıkça söylemesinin, çözüme yardımcı olacağını belirten Çavuşoğlu, "Açık açık her şeyi konuşalım ki tüm sorunları çözelim. Ege'de varsa sorunlar açık konuşalım, Kıbrıs konusunu açık konuşalım, sorun nerede, nereden kaynaklanıyor, ne yapmamız gerekiyor, çözüm için ne istiyoruz? Nasıl çözeceğiz bunu? Çözüme var mıyız, yok muyuz? Birlikte yaşamaya var mıyız, yok muyuz?" diye konuştu.

-Birlik ve beraberlik vurgusu

Çavuşoğlu, Türk Azınlığın sorunlarının çözümünde Türkiye'nin her zaman destekçi olacağını belirterek, Türk azınlığın da haklı davasına sahip çıkarak kendi içerisinde birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Bu konuda merhum Doktor Sadık Ahmet'in mücadelelerini örnek olarak gösteren Çavuşoğlu söyle dedi:

"Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak her zaman sizlerin yanındayız, arkanızdayız. Haklarınızı aramaya devam edeceğiz ve bunun için sizlerle beraber her türlü platformda işbirliği yapacağız. Bu sizin de bizim de en doğal hakkımızdır. Zorluklar olabilir. Zorluklar karşısında her şeyden önce birlik ve beraberlik içerisinde olmanız lazım. Sadık Ahmet çok zorluklar çekti. Hapislere atıldı ancak hapse giderken ne demişti, ben neden hapse gittiğimi biliyorum, ben Türk olduğum için hapse gidiyorum dedi ve hiçbir zaman mücadelesinden vazgeçmedi. Yunanistan'ın iyi bir vatandaşı olmalısınız. Entegre de olmalısınız ama hiç kimse sizin kendi dininizden, dilinizden taviz vermenizi isteyemez. Böyle bir hakkı da yok. Eğitim hakkınızın elinizden alınmasını kimse isteyemez. Bundan da taviz vermemek gerekir. Bu sizin en doğal hakkınızdır. Şunun bilmenizi isterim, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak ve sizin bir kardeşiniz olarak bakanından, müsteşarından en alt düzeydeki idari memuruna kadar, Atina'daki Büyükelçilik ve buradaki konsoloslukla beraber her zaman sizlerin emrinizdeyiz, her zaman sizlerin yanınızda olmaya devam edeceğiz."

GTGB'nin ardından Batı Trakya ziyaretinde kendisine refakat eden Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras ile Gümülcine çarşısını gezerek Türk ve Yunan esnaflarla sohbet eden Çavuşoğlu, daha sonra Gümülcine'de bir otelde Türk Azınlığı Danışma Kurulu tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı.

Çavuşoğlu ve beraberindekiler akşam saatlerinde Türkiye'ye hareket etti. - Yunanistan

Kaynak: AA / Güncel
title