Direniş Ateşinin Yakıldığı Yer; Marmaris' Belgeseli Galayla Tanıtıldı
15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı otele yönelik saldırı girişimi esnasında Marmaris’te bulunan Sabah ve A Haber Muhabiri Kenan Gürbüz’ün yaşananları ve suikast timinin yakalanması için yapılan operasyonları anlattığı ’Direniş ateşinin yakıldığı yer; Marmaris’ belgeselinin galası yapıldı.
15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele yönelik saldırı girişimi esnasında Marmaris'te bulunan Sabah ve A Haber Muhabiri Kenan Gürbüz'ün yaşananları ve suikast timinin yakalanması için yapılan operasyonları anlattığı 'Direniş ateşinin yakıldığı yer; Marmaris' belgeselinin galası yapıldı.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nda ilk gösterimi yapılan belgeselde konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, o gece tam donanımlı olarak otele saldırı düzenleyen özel eğitimli suikast timinin ifadelerinden yola çıkarak, amaçları hakkında şu özel bilgileri paylaştı:
"Otele girmişler tabi ifadelerden anlaşılıyor. Bizim Cumhurbaşkanımızın özel korumasına yaptıkları işkenceler ayrı bir konu. Orada ilk bayan polisimize işkence yapıyorlar. Emniyet amiri arkadaşımız var bu hainlerin yaptığı işkencelere şahit olan ve bizzat yaşayan. 'Biz birinci adamı almaya geldik. O nerede onu gösterin bize, hangi oda da kalıyor. Siz bizim inimize değil biz sizin ininize girdik' diye sürekli bağırıyorlar. Demek ki bunların ilk amacı belli Cumhurbaşkanımızı kaçıracaklar. ya öldürecekler. O derece planlı gelen adamlar."
MİT, suikast timini Ege adalarında aramış
Vali Amir Çiçek, suikast timini Yunanistan'a ait Ege adalarında da aradıklarını anlatarak, "Bizim ekiplerimiz Ege'de kuş uçurtmuyor. Biz o esnada Ege adalarına vatandaşta gönderdik. MİT'imize güvenlik görevlilerimize istihbaratını söylüyor. MİT ajanları da bunların adalarda olmadığı istihbaratını bizimle paylaştılar" ifadesini kullandı.
Dalaman'daki gizemli uçak
15 Temmuz gecesi ruhsatlı 2 silahını alarak çatışmanın yaşandığı bölgeye gittiği belgeselde ortaya çıkan AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete ise belgeselde 15 Temmuz 2016 gecesine ve öncesine ait cevaplanması gereken olaylar olduğuna işaret ederek, insanın aklını karıştıran ve mutlaka cevaplanması gereken soruları şöyle sıraladı:
"Bizim şu anda bildiğimiz ama cevabını merak ettiğimiz, önümüzdeki dönemde açıklığa kavuşacak bazı konular var. İsviçre'den Dalaman'a gelen bir uçak var. Yazışması 2 ay önceden başlamış ve defalarca saati ileriye veya geriye alınmış bir uçak. 15 Temmuz sabahı Dalaman'a gelen ve 7 yolcusu bulunan bir uçak. Bu uçaktaki 7 kişi kimdi? Amaçları neydi? Neden gelmişlerdi? Yolcular, uçaktan indikten sonra içinde helikopteri ve helikopter pisti bulunan bir lüks yata geçmişlerdi. Sayın Cumhurbaşkanımız Dalaman'a hareket etmeden acil kalkış isteyen ve kuleye; 'Ülkenizde darbe girişimi var. Ülkenizden acilen ayrılmak için kalkış izni istiyoruz' diyen 7 kişi, Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın helikopterle Dalaman'a gelmesi ve süratle uçakla İstanbul'a hareket etmesinin ardından uçuş izni isteğini neden iptal ettirdi? Darbe tehlikesi mi geçti de uçmaktan vazgeçtiler.? Şunu düşünüyor insan; acaba almaları gereken kişi ayrıldı diye mi iptal ediliyor o uçuş? O uçak sabahın 6'sında boş bir şekilde ve apar topar Dalaman'dan ayrılıyor. Uçakta bulunan 7 kişi ise kendilerini Göcek'te bekleyen lüks yatla Atina'ya hareket ediyor. Bunlar kimdi ve amaçları neydi? A Planı uçak, B Planı tekne ve üzerinde uçuşa hazır bekleyen helikopter miydi? Bunların sorgulanması araştırılması lazım. Bunlar karanlıkta kalan sorular."
"Havalimanındaki kameraları kim kör etti?"
Mete, sorularını sıraladığı açıklamasında, Dalaman Havalimanı ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın Dalaman Havalimanı'nda uçağın park ettiği 5 numaralı park alanında bulunan kameralar neden kör edilmişti? Bu kameralar 3 Temmuz tarihinden itibaren neden alakasız yerleri göstermeye ayarlanmıştı? Birisi yeri gösteriyor, diğerleri önünde park eden uçak dışında her şeyi göstermeye ayarlanmıştı. 3 Temmuz'dan 15 Temmuz'a kadar kimse bu kameraların alakasız yerleri çektiğini fark etmemişti? Bu soruların mutlaka yanıtını bulması lazım. O gecede uçuş kulesinde kimler vardı? Hareketli kameraya sürekli müdahale ederek kameranın Cumhurbaşkanının uçağını göstermesini engelleyen kişi kimdi? Cumhurbaşkanının uçağı o gece neden 13 dakika pist başında bekletildi? Cumhurbaşkanının uçağı pist başında bekletilirken, 'Etrafta F16 hareketliliği var mı?' diye soran kim di ve kime sormuştu? Bütün bu sorunların mutlaka yanıtını bulması lazım."
"Dünya çapında bir soruşturma yürütüyoruz"
Belgeselde, Marmaris'te yaşanan suikast girişimi ile ilgili adli süreç hakkında bilgi veren Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz ise şunları ifade etti:
"Bu soruşturma kapsamında özellikle Türk ceza kanununun 309 ve devamı maddelerindeki bütün suçların işlendiği kanaatindeyiz. Biz bu süreçte dünya çapında bir soruşturma yürütüyoruz. Türkiye'de donanma komutanlığından sonraki en büyük deniz üssü olan Aksaz Deniz Üssü'nde de olay günü hareketlikler olmuştu. Onunla ilgili de titiz bir soruşturma yürüttük orada bu soruşturmamız kapsamında bir Amiral tutuklu. Olaya karıştığını düşündüğümüz diğer askerlerden de tutuklular var."
Direnişin belgesel ve kitabını hazırladı
Çekimlerine 40 gün önce başlanan belgesel hakkında bilgi veren belgeselin Yönetmeni Sabah ve A Haber Muhabiri Kenan Gürbüz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele yönelik suikast girişiminin, o gece ölümü göze alarak görev yapan gazeteciler sayesinde dünyaya duyurulduğunu anlatarak, "2 polis memurunun şehit olduğu o gece, ateş kusan helikopterlere aldırış etmeden, kurşun yağmurunun altında görüntü ve fotoğraf çekmeye çalışan birkaç cesur gazeteci ile tabancaları ile helikopterlere ateş eden kahraman polisler bana göre tarihe geçti" dedi.
'Direniş Ateşinin Yakıldığı Yer; Marmaris' adlı belgesel ve kitabın 3 farklı bölümden oluşacağına işaret eden Gürbüz, "İlk iki bölümde suikast girişimin yaşandığı gece ve suikast timinin yakalanma sürecini tanıkların gözünden ele aldık. Son bölümde ise o gece Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte olan yetkililerin ve siyasilerin gözünden o gece yaşananların bilinmeyen yönlerini anlattık. Kamuoyunun merak ettiği sorularının yanıtlarını aradık" diye konuştu.
Gürbüz, Anadolu Ajansı'nda görev yaptığı dönemlerde Afganistan, Irak, Suriye, Somali ve Kenya'da görev yapmış ve yaptığı haberlerle adı geçen bölgelerdeki mazlumların yaşadıklarına dikkat çekmişti. Yaklaşık 1 saat 20 dakika süren belgeselin sonunda Muğla Vali Yardımcısı Beyazıt Bestami Alkan, Gürbüz'e hazırladığı belgesel ve kitap için bir plaket takdim etti.
Belgeseli AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, İl Jandarma Komutanı Yavuz Özfidan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mansur Harmandar, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, STK Temsilcileri ve vatandaşlar izledi. - MUĞLA