Dinlenen Kişilerin Mesleği Bilinmiyor
(TİB), haklarında dinleme kararı verilen kişilerin mesleklerinin bilinmediğini kaydetti.
Esin Işık - Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı
(TİB), haklarında dinleme kararı verilen kişilerin mesleklerinin bilinmediğini kaydetti.
Edinilen bilgiye göre, TİB, TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu üyesi milletvekillerinin sorularını yazılı yanıtladı.
Kolluk kuvvetlerinin kendi görev alanları kapsamında yürüttükleri faaliyetlere ilişkin yurtdışından dinleme cihazları getirip getirmedikleri konusunda TİB'in herhangi bir bilgisi bulunmadığı ifade edildi.
"Kaç milletvekili dinlenmektedir- Başbakan ve bakan gibi önemli kişilere ait telefon numaralarının olduğu bir liste TİB'de var mıdır-" sorusuna,
"Dinlemeye ilişkin hakim kararları Başkanlığımıza intikal ettiğinde, sadece mevzuatta yazılı unsurlar bakımından şekli incelemeler yapılmaktadır. Haklarında dinleme kararı verilen kişilerin hangi meslek mensubu olduklarının Başkanlığımızca bilinmesi mümkün değildir" denildi.
TİB'e iletilen tüm kararların şekli incelemeden geçirildiği belirtilerek, mevzuat bakımından kararda bulunması zorunlu olan hususlarda bir eksiklik tespit edilmesi halinde, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde karara itiraz edildiği belirtildi. Yapılan itirazın, hiçbir şekilde dinlemeye ilişkin kararların uygulanmasını geri bırakmadığı vurgulandı.
"Önleyici amaçlı istihbarat kurumları tarafından tüm Türkiye'de yapılan görüşmelerin arama-aranma bilgilerini içerir, iletişimin tespitine dair kararlar alındı mı- Başkanlığınızca bu kararlara itiraz edildi mi-" sorusuna ise yasa ile getirilen sınırlamaları aşacak şekilde verilen hakim kararlarına, başkanlığın itiraz ettiği belirtilerek, "Jandarma Genel Komutanlığı'nca talep edilen bahse konu karara, sorumluluk alanları bakımından sınırlamaları aşması nedeniyle, Başkanlığımızca itiraz edilmiştir. Yapılan itiraz Yargıtay tarafından yerinde görülerek kabul edilmiştir" denildi.
-"TİB'in tespit görevi yok"-
Mevzuatı gereği TİB'in yasadışı dinlemeleri tespit gibi bir görevi bulunmadığı belirtildi.
Dinlenecek hedef numaranın santral ya da şahıs numarası olduğuna bakılmaksızın, mahkemelerce verilen dinleme kararlarının uygulandığı kaydedilerek, mahkeme kararlarında hedef numaranın santral numarası olduğunun ifade edilmesi halinde söz konusu karara itiraz edildiği bildirildi.
Adli amaçlı iletişimin dinlenmesi işlemlerinde verilerin başkanlıkça sağlandığına vurgu yapılarak, verilerin, adli merciler tarafından verilen sonlandırma kararları sonrası ya da kararda belirtilen tedbir süresi sonrası en geç 10 gün sonra imha edildiği bildirdildi.
"7,5 yıl içinde TİB kayıtlarının kurum dışına sızdırılmasına yönelik art niyetli bir girişim oldu mu-" sorusuna, TİB'in bütün işlemlerinin kompartımantasyon ilkeleri göz önünde bulundurularak yürütüldüğü ifade edilerek, yapılan tüm işlem süreçlerinde gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı ve böyle bir girişimin tespit edilmediği kaydedildi.
TİB çalışanları tarafından ses kayıtlarının içeriğine nüfuz edilmesinin mümkün olmadığı ifade edildi.
"Ses ve görüntü takipleri sizin kurumunuzun ilgi alanına giriyor mu- Ortam dinlemesi sizin başkanlığınızın görev alanı ile ilgili midir-" sorusuna ise bu konuların başkanlığın görev alanına girmediği yanıtı verildi.
-"Baykal'a ait görüntülerin IP bilgileri-
Basın yayın organlarında yer alan, "(eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a ait olduğu iddia edilen video görüntülerine ilişkin olarak Cumhuriyet Savcılığı'nca talep edilen IP bilgilerinin TİB tarafından 3 yıl sonra gönderildiği) yönündeki haberlerle ilgili bilgi verir misiniz-" sorusuna da yanıt verildi.
Bu haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca TİB'e gönderilen 11 Mayıs 2010 tarihli yazıyla söz konusu görüntülerin yüklendiği IP adreslerinin tespit edilmesi talep edilmiştir. Başkanlığımız 12 Mayıs 2010 tarihli yazısıyla, 'görüntülerin hangi IP adreslerinden yüklendiğinin ilgili internet sitelerinin yer sağlayıcılarından temin edilebileceği' başsavcılığa iletilmiştir. İlgili internet siteleri yurtdışında bulunduğundan, bu sitelerin yer ve içerik sağlayıcılarına ilişkin detaylı bilgiler de başsavcılığa sunulmuştur. Bu bilgiler dışında, basında yazdığı şekilde başkanlıkça bir IP bildirimi söz konusu değildir."
Bu konuya ilişkin daha sonra başsavcılık tarafından başkanlıktan herhangi bir talepte bulunulmadığı ve TİB tarafından bir bilgi gönderilmediği belirtildi.
-Bazı siyasilere ait kasetler-
Milletvekillerinin özel hayatının gizliliğini ihlal nitelikteki görüntülerin internette yayınlanmasına ilişkin TİB'in ne tür işlem yaptığına ilişkin soru da cevaplandırıldı. Uyar-kaldır ve erişimi engelleme yöntemine vurgu yapılarak,
"Milletvekillerimize yönelik yayınlarla ilgili olarak da aynı tedbirler uygulanmış, söz konusu tedbirlere ilişkin süreçler resmi internet sayfamızdan kamuoyuna duyurulmuştur" ifadesi kullanıldı.
Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM