Dini Bayramlarda Mezarlıkların Bakımı Ona Emanet
Trabzon'daki Bostancı Mezarlığındaki görevinden 7 yıl önce emekli olan Ömer Karadeniz, ek gelir amacıyla dini bayramlarda talep üzerine mezarlıkların bakım ve tadilatını yapıyor.
Trabzon'daki Bostancı Mezarlığındaki görevinden 7 yıl önce emekli olan Ömer Karadeniz, ek gelir amacıyla dini bayramlarda talep üzerine mezarlıkların bakım ve tadilatını yapıyor.
Kimilerinin akraba ve dost ziyaretleri kimilerinin ise tatil olarak değerlendirdiği Kurban Bayramı, bazılarına ise ekmek parası kazanmak için fırsatlar sağlıyor.
Kimi vatandaşlar, bayramlarda yoğunlukla ziyaret edilen mezarlıklardaki yakınlarının kabirlerinin bakımını kendileri yaparken, kimileri ise bu işi ücret karşılığında başkalarına yaptırıyor.
Bostancı Mezarlığından 2009 yılında emekli olan Ömer Karadeniz de her bayram oğlu ve yeğenleriyle Sülüklü Mezarlığı'na gelerek arife gününden itibaren bayram boyunca mezarlıkların bakımını yapıyor.
Bazı vatandaşların cep telefonuyla arayarak da ulaştığı Karadeniz, Kurban Bayramı'nı çalışarak geçirerek aile ekonomisine katlı sağlıyor.
Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da özellikle Kurban Bayramı'nın ikinci günü vatandaşların kabir ziyareti yaptığını belirterek, "Diğer günlere göre bayram günleri yoğun oluyor. Kurban Bayramı'nın ikinci günü daha da yoğunluk oluyor. Millet ilk gün kurbanla uğraşıyor. İkinci gün ise öğleden sonra mezarlığa geliyor." dedi.
Bayram günleri Sülüklü Mezarlığı'na gelip harçlığını çıkarttığını ifade eden Karadeniz, "Kabirlerle özel ilgileniyoruz. Biz buradan emekli olduğumuz için vatandaşın ihtiyacını biliyoruz, milletimiz geldiği zaman burada mezarı yenilemek için toprak lazım oluyor. Toprak getirerek mezarlarını yeniliyoruz. Evin geçimine katkı sağlıyoruz." diye konuştu.
Ömer Karadeniz, vatandaşların kendisine cep telefonuyla da ulaştığını anlatarak, "Kimin ihtiyacı varsa arayıp buluyor. Telefon numaralarımızı alırlar. Ararlar mezarlarını yenileriz." ifadesini kullandı.
Ücret olarak net bir fiyat belirlemediğini dile getiren Karadeniz, vatandaşların gönüllerine göre ödeme yaptığını, toprak işi olduğunda 10-20 lira ücret verdiğini söyledi.
Karadeniz, ücretle ilgili asla pazarlık yapmadıklarına işaret ederek, mezarlıkta dua ettiklerini, yaptıkları iş için de dua aldıklarını kaydetti.