Dikili'nin Her Sokağında Sanat Var
Tiyatroların; "Yok Edilmeye Çalışıldığı" ortamda, Dikili, dimdik ayakta ve atakta!
Türkiye Tiyatrolar Birliği'nin Dikili Belediyesi ile birlikte düzenledikleri 6. Türkiye Tiyatro Buluşması tüm görkemiyle devam ediyor.
Tiyatro üreticilerinin, deneyimlerini paylaştığı, tiyatro sanatıyla ilgili önemli söyleşilerin gerçekleştirildiği, usta isimlerden atölyelerle gelişim sağlandığı, oyunlarla kente estetik algının sunulduğu buluşma görkemli kalabalıklara sahne oluyor.
Tiyatro buluşması ilk 2 gününde M.Nurkut İlhan ile 'çocuklara drama atölyesi', Faysal Tekoğlu ile 'Tango dans atölyesi', Turgay Tanülkü ile 'Kamera önü oyunculuğu atölyesi', Yiğit Arı ile Doğaçlama atölyesi, Tülin Sağlam ile oyunculuk atölyesi yoğun ilgi ile devam etti. Gün boyu sokak tiyatroları tarafından ilçenin her köşesinde oyunlar oynandı.
İsmet Tekerek'in katıldığı 'Hegel ve Özgürlük', Erhan Gökgücü, Nurhan Tekerek, Şenol Tiryaki, Tülin Sağlam ve Üstün Akmen'in katıldığı 'Nasıl bir oyunculuk eğitimi', Gupse Özay, Üstün Akmen, Ömer Şahinbaş, Orçun Masatçı ve Ragıp Yavuz'un konuşmacı olarak katıldığı 'Eleştiri' konulu söyleşiler yapıldı.
SANATIN BAŞKENTİ DİKİLİ
Yapılan konuşmalarda Türkiye Tiyatrolar Birliği dönem sözcüsü Orçun Masatçı ise; "6.Türkiye Tiyatro Buluşması, Türkiye'nin en çok atölye kurulan, en çok söyleşinin yapıldığı festivaldir. Dünya üzerinde örnek olarak verebileceğimiz 'Edinburg' Tiyatro Festivali, Almanya'da Hamburg Tiyatro Festivali ve Avusturya'da Viyana Festivali vardır. Bu yüzden buradan söylüyorum ki Türkiye'de sanatın başkenti varsa burası Dikili'dir. Türkiye Tiyatro Birliği olarak buradan ilan ediyorum. Sanatın başkenti Dikili'dir" dedi.
FERHAN ŞENSOY; "KAVUĞU VERMEK ZORUNDA DEĞİLİM"
Gece yapılan etkinlikte 'Nasri hoca ile muhalif eşeği' adlı oyunu oynayan Ferhan Şensoy gündüz yaptığı söyleşide kavuğu kime devredeceğinin sorulması üzerine; "Bayraktar adayı yok bugün Türkiye'de ben buna çok üzülüyorum. Kavuğu elbette birine vermek istiyorum. Ancak ufukta böyle biri görünmüyor. Ben de bunun sorumluluğunun telaşındayım. Bunu vermem lazım. Ama vermem lazım diye veremezsin. Çünkü kavuk devredilirken Hasan Efendi'nin İsmail amcaya söylediği, İsmail amca'nın Münir abiye söylediği, Münir abinin bana söylediği, kurallar var. Kavuğu ille birine vermek zorunda değilsin. Verecek kimse bulamazsan müzeye verirsin. Münir abinin de bana söylediği budur" dedi.
Ferhan Şensoy'un meydanda 4000 kişiye oynadığı 'Nasri hoca ile muhalif eşeği' adlı oyunun sonunda bir konuşma yapan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven; tiyatroların "yok edilmeğe çalışıldığı" ortamda, Dikili'nin dimdik atakta olduğunu söyledi. Özgüven; "Çok fazla bir şey söylemeye gerek yok. Ülkemizde tiyatroların kapatıldığı, sanatın yok edilmeye çalışıldığı, öğrencilerimizin içeriye atıldığı zor bir dönemden geçiyoruz. Bu zor dönemde sizlerle birlikte olmak, birlikte aydınlanmak, geleceğe birlikte yol almak çok güzel. Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyoruz" dedi.
Özgüven daha sonra buluşmaya yaptığı katkılardan dolayı Ferhan Şensoy'a ve orta oyunculara birer plaket verdi.