Haberler
Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Dicle Üniversitesi'nde Siyasal İletişim Sempozyum Başladı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Üniversitesi'nde "1.Uluslararası Siyasal İletişim Demokrasi ve Yeni Süreçler" konulu sempozyum başladı.

Türkiye'nin farklı bölgelerinden başta İstanbul, Ankara, Marmara, Gazi, Maltepe, Erciyes, Selçuk üniversitesi olmak üzere 30'u aşkın üniversiteden toplam 92 akademisyenin katıldığı "Siyasal İletişim Demokrasi ve Yeni Süreçler" konulu sempozyum Dicle Üniversitesi'nde başladı.

Kongre merkezinde düzenlenen ve Diyarbakır'da siyasal iletişimin her açıdan ele alınacağı sempozyuma Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, dekanlar ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda akademisyen katıldı.

"OSMANLI DEVLETİ, YÜZ YILLAR BOYUNCA HÂKİMİYETİ ALTINDA YAŞAYAN HALKLARIN, MİLLİ KÜLTÜRLERİ, DİN VE DİLLERİ ÖZGÜRCE YAŞAYABİLMELERİ KONUSUNDA İTİNALI DAVRANMIŞ"

Açılış konuşmasında, bu sempozyum için gelirken Tercüman-ı Ahval Sergisini de burada sergilemeyi amaçladıklarını ancak resimlerin karışması sebebi ile yanlışlıkla Osmanlı döneminde etnik grupların İstanbul'da yayınlamış olduğu gazetelerin orijinallerinden meydana gelen sergi materyallerinin buraya geldiğini söyleyen İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin, Diyarbakır'a yanlışlıkla da olsa böyle bir serginin gelmiş olmasının isabetli olduğunu belirtti. Gezgin, "Çok farklı milletten, din ve mezhepten olan halkları çatısı altında barındıran Osmanlı Devleti, yüz yıllar boyunca hâkimiyeti altında yaşayan bu halkların, milli kültürleri, din ve dilleri özgürce yaşanabilmeleri konusunda itinalı davranmış. Ulusal ve uluslararası sahalarda yaşayan, yaşanılan şartlar ne olursa olsun halkın kendini ifade etme aracı olan ve kültürün devamlılığının sağlanmasında çok önemli bir rolü olan basın sahasında da bu rahat tavrını sürdürmüştür" dedi.

DİYARBAKIR GÖZDE BİR ŞEHİR

Ardından söz alan Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır'ın, bir kültür şehri olduğunu belirtti. İpekçilik, gül yetiştiriciliği, çinicilik, bakırcılık ve pek çok alandaki değerleri ile zamanın gözde şehirlerinden bir olduğunu dile getiren Rektör Saraç, Diyarbakır'ın dinler arası hoşgörünün hakim olduğu bir şehir olduğuna dikkat çekti.

"DİYARBAKIR YEREL BASINININ GÜN GEÇTİKÇE GÜÇLENİYOR"

Siyasetin, bölge ile ilişkili olduğu bir dönemde böyle bir sempozyumun düzenlenmiş olmasının anlamlı olduğunun söyleyen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, emeği geçenleri tebrik etti. Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Diyarbakır'da da basın ilan kurumunun olduğunu kaydeden Atalay Diyarbakır yerel basınının gün geçtikçe güçlendiğini ifade etti. Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı, aynı zamanda Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Eyigün'ün yaptığı ilk oturuma İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aysel Aziz, Haliç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Osman Özsoy, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oya Tokgöz ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cengiz Anık konuşmacı olarak katıldı.

"DİYARBAKIR, ÖZELLİKLE SON BİR YILDA SİYASAL AKTÖRLERİN GÖRÜLDÜĞÜ BİR ALAN OLMUŞTUR"

Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin öğrenci almaya başlamadan böyle bir sempozyum düzenlemesini takdirle karşılayan Prof. Dr. Aysel Aziz, konuşmasına siyasal iletişimin tanımını yapmakla başladı. Siyasal iletişimin, ana kaynağının siyasal aktörler olduğunu belirten Aziz, "Diyarbakır, özellikle son bir yılda siyasal aktörlerin görüldüğü bir alan olmuştur" dedi.

Siyasal iletişimin, pek çok alanla ilgili olduğuna dikkat çeken Aziz, siyasal aktörlerin, bu alanlardan en az bir kaçı ile ilgilenmek zorunda olduğunu anlattı. Değişim sürecinde siyasal iletişim olgularından söz eden Aziz, yeni süreçte siyasal iletişimi değerlendirerek, 2 binli yıllarla birlikte siyasal aktörlerin yeni iletişim teknolojilerinden sosyal medyayı yoğun olarak kullanmaya başladıklarını ifade etti.

AMERİKA'NIN TÜM DÜŞÜNCE OLGULARINI HOLLYWOOD'UN YÖNETİYOR

"Seçmen davranışlarında algının yeri ve konunun toplumsal değişkenler açısından incelenmesi" konulu sunumuyla ilgi gören Prof. Dr. Osman Özsoy, siyasal algı yönetiminin önemini Barack Obama'nın seçildiği seçim süreci örneği ile açıkladı. Algıları, sosyal medyanın yönettiğinin altını çizen Özsoy, Amerika'nın tüm düşünce olgularını Hollywood'un yönettiğini vurguladı. "Siyasal iletişimin tarihçesi" konulu konuşması ile söz alan Prof. Dr. Oya Tokgöz, insanın yerleşik düzene geçtiğinden beri siyasal iletişimin var olduğunu söyledi. Siyasetin, güç ve iktidar ilişkisinden oluştuğunu dile getiren Tokgöz, medyanın, siyasetin içine girerken, eğlenceyi de içine almaya başladığını belitti.

İlk oturumun son konuşmacısı olarak söz alan Prof. Dr. Cengiz Anık ise "Siyasal iletişimin kuramsal boyutlarına ilişkin bir tasnif denemesi" konulu konuşması ile yer aldı. Sempozyum, farklı konuların ele alınacağı oturumlar ile üç gün sürecek.

Kaynak: Temsilci / Güncel
title