Haberler

"Diaspora Olmak" Konulu Konferans

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Star Gazetesi yazarı Nuriyeva ve Kafkassam Başkanı Dr. Oktay'ın katıldığı konferansta Kafkas tarihi masaya yatırıldı.

Gençlik Merkezi "Diaspora Olmak" konulu konferans düzenledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Gençlik Meclisi, "Diaspora Olmak" konulu bir konferans düzenledi. Meclisin dış ilişkiler komisyonu tarafından organize edilen konferansta Kafkaslardaki azınlıklar ve bölgedeki tarihi gelişmeler masaya yatırıldı.

NURİYEVA VE DR. OKTAY GENÇLERLE BULUŞTU

Leyla Atakan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Star Gazetesi köşe yazarı Sevil Nuriyeva ve Kafkas Stratejik Araştırmalar Merkezi (Kafkassam) Başkanı Dr. Hasan Oktay katıldı. Konferansı ayrıca Kafkasya Dernek Başkanı Sami Korkut, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Enis Göçer, Gençlik Merkezi Danışmanı Ercan Azak, Gençlik Merkezi koordinatörü Ömer Esastürk, Gençlik Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Aslan Eğer, Gençlik Meclisi üyeleri ve üniversiteliler izledi. Konferans öncesinde program sunucusu Raşit Başdağ "Kaf dağının ardı Kafkasya'' adlı bir şiir okudu.

AMAÇ KAFKASYAYI ANLAMAK

Konferans öncesinde Gençlik Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Aslan Eğer bir konuşma yaptı. Kafkasya ve Kafkasyalıyı anlamak adına böyle bir konferans düzenleme kararı aldıklarını anlatan Aslan Eğer, "Rusya'nın tarihte gerçekleştirdiği politikalar nedeniyle Kuzey Kafkasya'da yaşayan yerli halkın önemli bir kısmı başka ülkelere dağılmak zorunda kaldı. Bugün Kafkasya dışında yaşayan Çerkezlerin sayısı Kafkasya içinde yaşayanlardan daha fazladır. Çoğu Türkiye'de olmak üzere İsrail, Ürdün, Suriye, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamlarını sürdürüyorlar."dedi.

1 BUÇUK MİLYON GÖÇ ETTİ

Diasporada yaşayan Çerkezler'in, 1864 yılında ata topraklarını yabancı istilasından korumak için savaştıklarını dile getiren Aslan "1 buçuk milyon insan doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı. Kafkas sorunları ve sıkıntılarını dünya gündemine taşımak istiyoruz bunun için ilk olarak bir konferans ile başladık ve devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Gençlik Meclisi Başkanı Enis Göçer ise Gençlik Meclisi hakkında bilgi aktardı. Göçer, Meclisin Kocaeli'ndeki yerel yönetimler ve gençler arasında önemli bir köprü görevi gördüğünü söyledi.

KAFKASLARDA YAŞANAN SÜRGÜN

Konferansa katılan Kocaeli Kafkas Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Sami Korkut da Kafkaslarda yaşanan sürgün ile ilgili önemli bilgiler aktardı. 1 milyona yakın insanın sürgün edildiğini anlatan Korkut, "O insanlara 3 şey sunuldu. Sibirya'ya gitmek, din değiştirmek ya da Osmanlı'ya gitmek. Onlar Osmanlıya gelmeyi tercih ettiler. Üçte biri yollarda telef oldu" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından "Diaspora Olmak" konulu konferansa geçildi.

NURİ PAŞA VE ASKERLERİ'NE ADANAN LALELER

Konferansın konuşmacıları arasında yer alan Star Gazetesi yazarı Sevil Nuriyeva, 1918 yılında Azerbaycan'da yaşanan Ermeni katliamını hatırlattı. O yıllarda Kafkaslardaki zulmün Azerbaycan'da da yaşatıldığına dikkat çeken Nuriyeva, "Azerbaycan Türklerinin imdadına Nuri Paşa ve askerleri yetişmiştir. Onlar adına da Telman Haciyev "laleler" adlı şarkıyı bestelemiştir" dedi.

NEREDE ZULÜM VARSA ORAYA NİZAM GÖTÜRMÜŞÜZ

Kafkas Stratejik Araştırmalar Merkezi (Kafkassam) Başkanı Dr. Hasan Oktay da Türklerin köken itibariyle nerede zulüm varsa oraya nizam götürdüğünü belirtti. Kafkaslarda yaşanan olayları araştırmak amacıyla Kafkas Araştırma Merkezi'ni kurduklarını anlatan Dr. Oktay, "Tebriz, Erivan, Azerbaycan Tiflis ve Dağıstan'ta irtibatta olduğumuz arkadaşlarımız var. Onlardan haberleri alıyoruz. Yaptığımız çalışmalar dünya çapında takip ediliyor" dedi.

LALELELER ŞARKISI

Kafkassam Başkanı Dr. Hasan Oktay, Sevil Nuriyeva'nın anlattığı lalelerle ilgili şarkıya da değindi. Şarkının Azerbaycan'ın milli marşı olduğunu söyleyen Dr. Oktay, "1918 yılında Nuri Paşa'nın Azerbaycan'a gitmesi bu ülkeye 18 ay cumhuriyet geldi. Ancak 18 ay sonra cumhuriyet yıkılıp Sovyet sistemine dönülünce Azerbaycan bağımsızlığını kaybetti. Bağımsızlık ancak 1992 yılında geldi. İşte laleler bu nedenle Azerbaycanlılar için çok önemli bir şarkıdır" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Erdoğan başkanlığında toplanıyor

Milyonların gözü bu toplantıda! Masada asgari ücret zammı var

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

17 yaşındaki genç yemek yerken başından vuruldu

17 yaşındaki genç yemek yerken başından vuruldu

title