Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

Kilisedeki yoga seansı Süryanileri küplere bindirdi

Türkiye'de çekilen fotoğraf Süryanileri küplere bindirdi

Dha Yurt Bülteni-14

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof.Dr. Eyidoğan: Marmara Denizi'nde tsunami bekliyoruzJEOLOJİ Mühendisi Prof.Dr. Haluk Eyidoğan, Marmara Bölgesi'nde önümüzdeki 20 yıl içinde 7 büyüklüğünde bir deprem beklediğini belirterek," Marmara Denizi'ndeki depremlerin yaratacağı tsunami kıyılar için çok önemli bir konu.

Prof.Dr. Eyidoğan: Marmara Denizi'nde tsunami bekliyoruz

JEOLOJİ Mühendisi Prof.Dr. Haluk Eyidoğan, Marmara Bölgesi'nde önümüzdeki 20 yıl içinde 7 büyüklüğünde bir deprem beklediğini belirterek," Marmara Denizi'ndeki depremlerin yaratacağı tsunami kıyılar için çok önemli bir konu. Bu konuda yapılmış çalışmalar var. Son İstanbul için yapılan tsunami çalışmalarında 4 ile 6 metre arasında İstanbul sahillerde tsunami bekleniyor büyük bir deprem sonucu" dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 Ağustos depreminin yıl dönümü nedeniyle  Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası'nda Deprem ve Afetlere Hazırlık Paneli düzelendi. Panele Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Jeoloji Mühendisi  Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Doğan Kalafat, ile davetliler katıldı. Paneli öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, kıyı bölgeleri tehdit eden bir tsunaminin olduğunu belirterek, "Marmara Denizi'ndeki depremlerin yaratacağı tsunami kıyılar için çok önemli bir konu. Bu konuda yapılmış çalışmalar var. Son İstanbul için yapılan tsunami çalışmalarında 4 ile 6 metre arasında İstanbul sahillerde tsunami bekleniyor, büyük bir deprem sonucu. Son 2 bin yılının deprem tarihi var Marmara Bölges'iyle ilgili elimizde. Bu konuda çalışan bir çok meslektaşımız var,  jeoloji mühendisleri. Marmara Denizi'nde daha önce olmuş büyük depremlerin yarattığı tsunamiler oldu. En son Bodrum'da biliyorsunuz 6.6 büyüklüğündeki deprem denizde bir nokta 9 metre  tsunami yarattı. Dolayısıyla Marmara Denizi'ndeki depremlerin yaratacağı tsunami kıyılar için çok önemli bir konu. Bu konuda yapılmış çalışmalar var. Son İstanbul için yapılan tusunami çalışmalarında 4 ile 6 metre arasında İstanbul sahillerde tsunami bekleniyor büyük bir deprem sonucu" dedi.

"HALKIN BU DEPREMLERE HAZIR OLMASI GEREKİYOR"

Türkiye'nin deprem bölgesi olmasıyla  birlikte halkın da bu depremlere hazırlık olması gerektiğini ifade eden Eyidoğan, "Şimdi Türkiye'de deprem bölgesi haritasına baktığımız zaman kırmızı bölgeler her zaman büyük depremler olabileceğine dair bir işarettir. Bu resmi bir haritadır. Devletin yaptırdığı kırmızı bölgeler haritası her zaman burada yaşan halkın yöneticilerin büyük depreme hazır olması gerektiğini söylüyor. Ama biz depremin yerini zamanını ve tam olarak büyüklüğünü kesin olarak söyleyemiyoruz. Ancak bunun ihtimalini söylüyoruz. Yani Türkiye deprem bölgeleri haritasına  baktığımız da gördüğümüz kırmızı bölgeler diyor ki, burada yaşıyorsanız depreme hazır olacaksınız. Nedir bunlar? Kuzey Anadolu fayının çevresindeki bölgeler, Doğu Anadolu Bölgesi'nin çevresindeki bölgeler, Marmara'nın hemen hemen tümü ve Ege Bölgesi'nin batı tarafı özellikle  kıyılara yakın bölgeler. Bunlar birinci derece deprem bölgeleri. Yani Türkiye'nin elliye varan yakınındaki alanlar  birinci derece deprem bölgeleri. Dolayısıyla bu bölgelerde yaşayanlar her zaman büyük depreme hazırlıklı olmak durumunda. Bunun gerçekten artık tartışma yapılmasına da gerek yok. Biz depreme hazırmıyız? Gelecekte büyük depremlere hazırmıyız? Büyükşehirlerde depremlere hazırmıyız? Bunun bir hesabını yapmamız gerekiyor" diye konuştu. Türkiye'nin son 2 binlik tarihine bakıldığın ülkenin büyük depremlere sahne olduğunu  söylemenin doğrunu belirten Eyidoğan, "Son depremler bunu öncüsüdür diyemeyiz. Habercisi de şöyle. Evet bu depremler  hasar yapıcı depremler, orta ve kuvvetli depremler bizi Türkiye'nin bir depremler ülkesi olduğunu hatırlatıyor. Hatırlatma açısından değerlendirmemiz lazım. Yani burada haberci deyince insanlar önceden depremin habercisi gibi algılamaması lazım. Hatırlatma açısından yorumlamak lazım. Bu da bu coğrafyanın yapısı. Türkiye son 2 binlik tarihine baktığımız zaman bir çok büyük  depremlere sahne olmuş bir ülkedir" dedi.

20 YIL İÇİNDE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM VAR

Jeoloji Mühendisi Prof.Dr. Haluk Eyidoğan, 1999 depreminden sonra yapılan bir çok araştırmanın sonucuna değinerek, "Marmara Bölgesi önümüzdeki 20 yıl içinde büyük deprem ile karşılaşacaktır. Bu da 7'ye yakın olması yüzde 60. Bu bilimsel olarak hesaplandı ve yayınlandı. Bunu herkes biliyor. Dolayısıyla buna hazır olmamız lazım. Bugün bizim yapacağımız şey son 18 yıldır tartışıyoruz, olacak mı olmayacak mı diye. Bunu artık aşmamız lazım. Türkiye dünyadaki afet yönetim sistemine entegre olup onu anlayıp çağdaş bir afet yönetim sistemini büyük şehirlerde uygulamak zorunda. Aksi takdirde 99 depreminde yakalandığımız gibi yakalanabiliriz ve çok acılar çekebiliriz" dedi.

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Toplantıdan detaylar

-Eyidoğan'ın açıklaması

-Detaylar

Haber-Kamera: Mehmet YİRUN/ÇORLU(Tekirdağ),

=========================================

İpsala'da 24 kaçak yakalandı

EDİRNE'nin İpsala İlçesi'nde jandarma ekiplerinin yaptığı denetimler sırasında, yasa dışı yollardan yurt dışına geçmek isteyen yabancı uyruklu 24 kaçak yakalandı.

Edirne Jandarma Komutanlığı ekipleri, İpsala'daki yol kontrolünde, yasa dışı yollardan Avrupa ülkelerine gitmek isteyen Afganistan, Pakistan ve Bangladeş  uyruklu 24 kaçağı yakaladı. Kaçaklar işlemlerinin ardından Edirne İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Haber: Ünsal YÜCEL/İPSALA(Edirne),

=========================================

Petshoptaki papağan ve kanarya hırsızlığı kamerada

KAHRAMANMARAŞ'ta 22 yaşındaki Doğan S.'nin, petshoptan 4 papağan ve 6 kanarya çalması, güvenlik kameralarına yansıdı.

Olay, geçen pazartesi günü Kurtuluş Mahallesi'nde meydana geldi. Petshoptaki 4 cennet papağanı ve 6 kanaryanın gece saatlerinde kafesleriyle birlikte çalınması üzerine çalışma yapan Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, işyerinin ve çevredeki güvenlik kamera kayıtlarını inceledi. Yapılan incelemede şüphelinin hırsızlıktan 15 suç kaydı olan Doğan S. olduğunu belirlendi. Doğan S., polis tarafından evine düzenlenen operasyonda çaldığı kuşlarla birlikte yakalandı. Suçunu itiraf eden şüpheli, hastanede sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------

Doğan S.'nin hastaneye getirilişi

Doğan S.'nin hastaneden çıkışı

Doğan S.'nin polis otosuna bindirilmesi

Polis otosunun gidişi

Acil servis önü

Doğan S.'nin güvenlik kamerası

Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ,

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 110 MB

===========================================

Duyarlılığı arttırmak için deprem fotoğrafları sergilendi

AKUT Manisa İl Temsilciliği, 17 Ağustos Gölcük depreminin 18'nci yıldönümünde depreme karşı duyarlılığı artırmak amacıyla Magnesia Forum Alışveriş Merkezi'nde fotoğraf sergisi açtı.

AKUT Manisa İl Temsilciliği depremlerde yaptığı arama kurtarma çalışmalarının yer aldığı 64 adet fotoğrafı, Magnesia Forum Alışveriş Merkezi'nde sergiledi. Manisalı vatandaşların yaptığı bağışlarla alınan arama-kurtarma ekipmanlarının da bulunduğu sergide konuşan AKUT Manisa İl Temsilcisi Hakan Özcan, toplumun depremden korunmak için yetersiz bilgiye sahip olduğunu ifade etti. Günümüzde toplumun deprem konusunda yetersiz bilgiye sahip olduğunu ifade eden AKUT Manisa İl Temsilcisi Özcan, vatandaşın önce satın alacağı eve depreme dayanıklılık testi yaptırması gerektiğinin altını çizdi. Özcan, "Vatandaş olarak depreme hazırlıksızız. Günümüzde binalar belki depreme karşı dayanıklı olarak yapılıyordur. Ama Manisa'da yaklaşık 20, 30 senelik binalar var. Bu binaların ne kadar dayanıklı olduğunu bilmiyoruz. Mesela bir otomobil alırken önce 3-4 ekspertize götürerek otomobile baktırıyoruz. Ama ev alırken buna hiç dikkat etmiyoruz. Depreme karşı bir dayanıklılık testi yaptırmıyoruz. Yani bineceğimiz arabaya verdiğimiz değeri eve vermiyoruz" diye konuştu. AKUT Manisa İl Temsilcisi Özcan ise Manisa genelinde 17 okulda 6 bin öğrenciye ve 3 adet sitede oturan konut sahiplerine deprem anında neler yapılacağı konusunda eğitim verdiklerini belirterek, "Ancak verdiğimiz eğitimleri de yeterli bulmuyoruz. Bizi hangi kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü, okul 'Gelin bize depremde nasıl davranacağımızı anlatın' diye çağırırsa eğitim vermeye hazırız" diye konuştu. 17 Ağustos depremini de unutturmayacaklarının altını çizen AKUT Manisa İl Temsilcisi Özcan, "17 Ağustos Gölcük depreminde yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, binlerce vatandaşımız yaralandı. Binlerce ev yıkıldı. Dünya büyük afet olarak ilan ederken, biz bunu şuanda unutmuş durumdayız. AKUT olarak yaşadığımız bu milli felaketi asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Bir vatandaşımızı bile depreme karşı bilinçlendirsek mutlu oluruz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

--------------------------------

-Sergideki fotoğraftan ve sergiden detaylar,

-AKUT Manisa İl temsilcisi Hakan Özcan'ın konuşmasından görüntü.

Haber - Kamera: İlker KILIÇASLAN/MANİSA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title