Dha İstanbul- (Geniş Haber) Korkmaz Yiğit ve 17 İşadamına "Hileli İflas Davası"Ndan Beraat...
Haber: Özden ATİK / İstanbul, DHAÜnlü işadamı Korkmaz Yiğit ile aralarında Soma Holding eski yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan'ın da bulunduğu toplam 18 sanıklı davada karar çıktı.
Haber: Özden ATİK / İstanbul, DHA
Ünlü işadamı Korkmaz Yiğit ile aralarında Soma Holding eski yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan'ın da bulunduğu toplam 18 sanıklı davada karar çıktı.
"Suç örgütü kurmak", "hileli iflas" ve "nitelikli dolandırıcılık" gibi suçlardan 18 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanıkların beraatine karar verildi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 16. celsesi görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan Korkmaz Yiğit ve Ayhan Yılmaz ile şikayetçiler Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve Süleyman Cemil Bahadır katıldı.
"ŞÜPHEDEN SANIK YARARLANIR İLKESİ DİKKATE ALINARAK..."
Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Savcı Asım Ekren, iddianamede yer alan eylemlerin her türlü şüpheden uzak inandırıcı ve mahkumiyeti gerektirir şekilde delillendirilemediği, şüpheden sanık yararlanır ilkesi dikkate alınarak atılı suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesini talep etti. Duruşmaya katılan sanıklar ve avukatları savcının mütalaasına katıldıklarını belirterek beraatlerini istedi.
TÜM SANIKLARA BERAAT
Mahkeme kısa bir aradan sonra verdiği kararında sanıklardan Korkmaz Yiğit'in atılı "Örgüt yöneticiliği", "Hileli İflas", "Nitelikli dolandırıcılık" ve "Amme alacakları usulü hakkındaki kanuna muhalefet" suçundan beraatine karar verdi. Sanıklar Salih Alparslan, Alp Gürkan, Gürbüz Yiğit, Sibel Yıldız, Ömer Saçaklıoğlu, Kemal Gülman, Lemi Gülman, Sema Cıngıllıoğlu, Mehmet Erdoğan, Fuat Araz, Kahraman Yiğit, Mert Yiğit, Metin Aşık, Ethel Valid, Firdevs Erentuğ, Kemal Kömür ve Ayhan Yılmaz'ın ise "Örgüt üyeliği", "Hileli iflas" ve "Nitelikli dolandırıcılık" suçlarından beraatine hükmedildi.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Maliye Bakanlığı Denetim Kurulu Başkanlığı'nın 17 Nisan 2013 tarihli araştırma ve inceleme raporu ile toplanan delillere göre tacir sıfatına haiz sanık Korkmaz Yiğit'in İstanbul 8'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 23 Ekim 2008 tarihli kararı ile iflasına karar verildiği belirtiliyordu. Korkmaz Yiğit'in borçlarını ödemediği, alacaklılarını zarara sokmak kastıyla mevcudunu gizlemek ve eksiltmek maksadıyla suç işlemek için örgüt oluşturduğu ifade ediliyordu.
Diğer şüphelilerin oluşturulan bu örgüte üye oldukları ve bu çerçevede Korkmaz Yiğit'in tapu işlemlerinde sanık Mehmet Erdoğan'ın adını göstermek suretiyle İstanbul Avcılar'da Ispartakule Tahtakale mevkilerinde Yoluç ailesinden bazı gayrımenkulleri aldığı iddia ediliyordu. Korkmaz Yiğit'in Mehmet Erdoğan üzerinden gelir getirici ticari faaliyetlerde bulunduğu, bu şekilde Mehmet Erdoğan adına gösterilmek suretiyle elde ettiği ticari gelir mahiyetindeki taşınmazların, yine Mehmet Erdoğan üzerinden satışını yaptığı, bu fiile diğer sanıkların da katıldığı kaydediliyordu. Suç tarihi olarak 2007-2011 yılları arasının gösterildiği iddianamede, müşteki-sanık Salih Alparslan'ın şikayet dilekçesi vererek Korkmaz Yiğit, Mehmet Erdoğan ve Alp Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 11 kişi ile bazı şirket yetkilileri hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "hileli iflas", birden fazla "nitelikli dolandırıcılık" ve "tehdit" suçlarından şikayetçi olduğu anlatılıyordu. İddianamede, şikayetçinin şüphelilerin bu eylemlerini örgütün korkutucu gücüyle yaparak hileli satışlar yapıp vergi kaçırdıklarını, "Banker Kastelli" adıyla tanınan Abidin Cevher Özden'in intiharına sebebiyet verdiklerini iddia ettiği de öne sürülüyordu. İşadamları Korkmaz Yiğit ve Alp Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 18 sanığın, "Suç örgütü kurmak", "Hileli iflas" ve "Nitelikli dolandırıcılık" gibi suçlardan 6'şar yıldan 18'er yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırılması isteniyordu.