Dha İstanbul Bülteni - 5
1- SÖZCÜ GAZETESİ DAVASINDA MUHABİR GÖKMEN ULU'NUN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ.
1- SÖZCÜ GAZETESİ DAVASINDA MUHABİR GÖKMEN ULU'NUN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ... (3)
Haber : Özden ATİK / İstanbul DHA
Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay ile 3 gazete çalışanının "Silahlı terör örgütünü yönetme", "Silahlı terör örgütü propagandası yapmak" ve "Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etme" suçlarından yargılandığı davada, muhabir Gökmen Ulu'nun delillerin büyük bir kısmının toplanmış olması, delilleri karartma imkanının olmayışı, sabit ikametgah sahibi oluşu dikkate alınarak tahliyesine karar verildi. Mahkeme, Gökmen Ulu hakkında yurtdışına çıkış yasağı da koydu. Gazetenin sahibi Burak Akbay hakkındaki yakalama kararının devamına da hükmeden mahkeme, Mediha Olgun hakkındaki imza şartının kaldırılmasına ancak yurtdışına çıkış yasağının devamına karar verdi. Duruşma 23 Ocak'a ertelendi.
=======================
2 - ÜMRANİYE'DE POLİS MEMURUNU VURAN SOYGUNCULAR YAKALANDI; SOYGUN ANI KAMERADA
Ali AKSOYER/İSTANBUL,
Ümraniye'de soygun için girdikleri markette, alışveriş yapan polis memuru Salih Aycan'ı bacağından vurarak kaçan 4 şüpheli yakalandı. Gasp Büro Amirliği ekiplerince 7 adrese yapılan eş zamanlı operasyonla yakalanan şüphelilerin poliste çok sayıda suçtan kaydının olduğu öğrenildi. Soygun anı saniye saniye güvenlik kameralarına yakalandı.
Olay, Site Mahallesi Cevahir Caddesi Üzerinde bulunan bir marketler zincirinin şubesinde 1 Kasım tarihinde meydana geldi. İddialara göre, maskeli ve silahlı 3 kişi, silah tehdidiyle çalışanları etkisiz hale getirdi. Kasadan bir miktar para, sigara ve alkol alan soyguncular, kaçmaya başladı. Bu sırada, markette alışveriş yapan ve izinli olduğu öğrenilen polis memuru Salih Aycan, soyguncuları fark ederek silahını çekti. Polisin dur ihtarına uymayan soyguncular da silahlarını çekince çatışma çıktı.
Çatışmada, polis memuru bacağından yaralanırken soyguncular yaya olarak kaçtı. Asayiş Şube Müdürlüğü ve Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin sabaha kadar durmaksızın yaptığı çalışmalar neticesinde 7 ayrı adrese eş zamanlı operasyon yapıldı. Olaya karıştığı iddia edilen 4 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden birinin evinde çıkan işaretli kask, çetenin karıştığı çok sayıda market soygununu da ortaya çıkardı.
SUÇ MAKİNALARI
Gözaltına alınan K.Y., M.Ö., M.İ. ve O.A. 'nın poliste 1 araç çalma, 5 market gaspı, 2 kapkaç, 1 mala zarar verme ve 1 oto gaspı teşebbüsü olaylarına karışmış olduklarına dair kayıtlarının olduğu ortaya çıktı. Ümraniye ve Ataşehir ilçelerinde marketlere dadanan şüpheliler Gasp Büro Amirliğindeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
OLAY ANLARI KAMERADA
Şüphelilerin polisi vurdukları olayın görüntüleri de ortaya çıktı. Görüntülerde elleri silahlı ve yüzleri maskeli gaspçılar markete girip, kasiyere silah çekiyor, sigara kolisi ile alkollü içecek dolu koliyi sürükleyerek götürmeye çalışıyorlar o sırada kendilerini fark eden polis memuru ateş edince bırakıp kaçıyor. Polis memuru bacağından vuruluyor.
Görüntü dökümü:
-----------------------
-Güvenlik kamera görüntüleri
-Elleri silahlı ve yüzleri maskeli gaspçıların markete girmesi
-Kasiyere silah çekmesi
-Kolileri götürmesi
-Polis memurunun yaralanması
08.11.2017 - 17.47 Haber Kodu : 171108179
===========================
3- AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLARINDAN "İSTİNAF MAHKEMESİ" ŞİKAYETİ
Haber: Ümit TÜRK İstanbul / DHA
İstanbul Adalet Sarayı'nda görevli ağır ceza mahkemesi başkanı 27 hakim, aldıkları kararların İstinaf Ceza dairelerince usul ve yasaya aykırı şekilde bozularak geri dönmesini tuttukları ortak tutanakla, HSYK ve Adalet Bakanlığı'na şikayet etti. Tutanakta, "Söz konusu durumun bir an önce giderilmesi gerektiği, giderilmemesi durumunda hukuk güvenliğini tehdit eder mahiyette olduğu" vurgulandı.
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görevli aralarında terör ve örgütlü suçlar davalarına bakan hakimlerin de bulunduğu 27 ağır ceza mahkemesi başkanının 14 Aralık 2016 tarihinde bir araya gelerek, İstinaf ceza dairelerini HSYK ve Adalet Bakanlığı'na şikayet ettiği ortaya çıktı.
"İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri Başkanlarının yapmış olduğu toplantı sonucunda oluşan düşüncelere ilişkin tutanak" başlığıyla başlayan 6 sayfalık tutanakta, istinaf mahkemelerinin 20 Temmuz 2016'da faaliyete geçtiği hatırlatıldı. Tutanakta, yerel mahkemelerin verdikleri kararların birçoğunun istinafça bozularak gönderildiği, bu bozma kararlarının azımsanmayacak bir kısmının usul ve yasaya aykırı olduğu, hatta bazı bozma kararlarının görevde yetkiyi kötüye kullanma suçu sınırlarına girecek şekilde olduğu savunuldu. Tutanakta, "Bu nedenle İstanbul ağır ceza mahkemesi başkanlarının aralarında toplanarak çözüm yollarının bulunması amacıyla ilgili birimlere durumun bildirilmesi yönünde karar alındığı..." denildi.
Tutanakta, yerel mahkemelerce verilen ve istinaf ceza dairelerince bozulan bazı kararlar örnek gösterilerek, "Değerlendirmeler doğrultusunda, açıklanan nedenlerin bölge adliye mahkemelerinin kuruluş yasasına, yasanın çıkarılış amacına, CMK'nin lafzına ve ruhuna aykırı olduğu, bu durumun bir an önce giderilmesi gerektiği, giderilmemesi durumunda hukuk güvenliğini tehdit eder mahiyette olduğu değerlendirildiğinden bu aksaklıkların giderilmesi, böyle kararların verilmesinin engellenmesi, çözüm yollarının bulunması için durumun Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na, Adalet Bakanlığı'na, İstinaf Bölge Mahkemesi Başkanlığı'na bildirilmesine, bu şekilde verilen kararların ilgili ceza dairlerine iadesi karar verilmesi yönünde görüş birliğine varılarak, bu tutanak imza altına alınmıştır" ifadeleri yeraldı.
Tutanakta, 1'den 25'e kadar olan ağır ceza mahkemesi ile 1. ve 2. çocuk ağır ceza mahkemesi başkanlarının imzası bulunuyor.
Görüntü Dökümü:
----------
-Tutanak
-İstanbul Adalet Sarayı'nın görüntüsü (arşiv)
08.11.2017 - 17.04 Haber Kodu : 171108183
===============================
4-BEYAZIT'TA YÖK PROTESTOSU
YÖK'ü protesto eden bir grup öğrenci, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü önünde eylem yaptı.
Haber-Kamera: İbrahim AKTÜRK-Murat SOLAK-Erhan TEKTEN/İstanbul,
Kendilerine 'Üniversite öğrencileri' adını veren yaklaşık 100 kişi, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü önünde toplandı. 'Özgürlüğümüz ve geleceğimiz için ayaktayız' yazılı pankart taşıyan kalabalık, 'Üniversiteler bizimle özgürleşecek', 'Yaşasın devrimci dayanışma' diye slogan attı. Eyleme KHK kapsamında ihraç edilen İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi Levent Dölek de katılarak gruba destek verdi. Burada konuşan Dölek, "Bir yıl önce atılmıştık. Düşüncelerimiz ve sosyalist fikirlerimizden dolayı, grevler yaptığımız ve atılan arkadaşlarımızı savunmak için işimizden olduk" dedi. Ayrıca, KHK kapsamında ihraç edilen ve bir süre cezaevinde kalan eğitimci Semih Özakça da telefonla görüntülü bağlanarak eylemcilere destek verdi.
Eylem nedeniyle çok sayıda polis, üniversite çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Protesto gösterisinin ardından bir süre slogan atarak yürüyüş yapan grup, olaysız bir şekilde dağıldı.
Görüntü dökümü:
---------------------
-Üniversite çevresinde güvenlik önleminden görüntü
-Pankartlar, sloganlar
-Levent Dölek'in konuşmalarından görüntü(mavi gömlekli)
-Semih Özakça'nın telefonla görüntülü katılarak eyleme destek vermesi
-Grubun dağılması
-Detaylar
=====================
5- ADLİYENİN GÜVENLİK MÜDÜRÜNDEN ATATÜRK RESİM SERGİSİ
Haber-Kamera: Ümit TÜRK / İstanbul DHA
İstanbul Adalet Sarayı'nın güvenlik müdürü Ali Duman, 28'i yağlı boya, 15'i kara kalem, 5'i guaj boya ile yapılmış 48 Atatürk portresinden oluşan resim sergisini bu yıl da açtı. "Atatürk'ün resmini yapmak benim için dinlendirici ve strese iyi geliyor" diyen Duman, resim sergisinden elde edilecek tüm geliri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da şehit ailelerine bağışlayacağını söyledi.
Polis memuru olarak 28 yıl çalıştıktan sonra emekli olup Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda güvenlik müdürü olarak göreve başlayan Ali Duman, geçen yıl ilkini gerçekleştirdiği ve tamamı Atatürk'ün portrelerinden oluşan resim sergisini bu yılda adliyenin artriumunda düzenledi. 28'i yağlı boya, 15'i kara kalem, 5'i guaj boya ile yapılmış 48 tablonun yer aldığı sergiyi adliyede görevli hakim, savcı ve çalışanlar ilgiyle izledi.
BAŞSAVCI TEBRİK ETTİ...
Sergiyi gezen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, çizdiği portrelerden dolayı Duman'ı tebrik ederek, "Adliyemiz güvenlik amiri Ali beyin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümünün aziz hatırasını yaşatmak için emek verdiği bir çalışma. Biz de, sergiyi gezdik. Ellerine sağlık, gayet güzel olmuş. Kendisine çok teşekkür ediyorum" dedi.
"ATATÜRK'ÜN RESMİNİ YAPMAK BENİM İÇİN DİNLENDİRİCİ VE STRESE İYİ GELİYOR"
Sergide 28'i yağlı boya, 15'i kara kalem, 5'i de guaj boya ile çizilmiş 48 tablonun bulunduğunu belirten Ali Duman, "Vatan, bayrak, özgürlük, Atatürk ve şehitlik bir birine çok uyuyor. Şehitlerimizin yakınlarına bir gelir elde etmek amacıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün resimlerinden oluşan bu sergiyi yaptım. Ben sergiyi gezen ve beğenen herkese teşekkür ediyorum" dedi. Serginin 3-4 yıllık bir çalışma sonucu ortaya çıktığını anlatan Duman, resme işten artan zamanlarında stres atmak için başladığını, sonrasında Atatürk resimleri yaparak uzmanlaştığını söyledi. Duman, "Artık Atatürk'ün her çalışmasına baktığım zaman neresiyle oynanıp oynanmadığını görebiliyorum. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Atatürk'ün resmini yapmak benim için dinlendirici ve strese iyi geliyor" diye konuştu.
"ATATÜRK RESSAMI"
Adliyeye günde 30 bin insanın girip çıktığını ve zaman zaman da büyük kavgaların yaşandığını söyleyen Duman, "Stresli bir ortam. Ben de bu stresimi resim yaparak atıyorum" dedi. Bazı avukatların kendisine "Atatürk ressamı" diye hitap ettiğini belirten Duman, bu durumun kendisini mutlu ettiğini ifade etti. Önümüzdeki yıllarda da, tarihe iz bırakan Türklerin resimlerini yapmayı planladığını belirten Duman, buradan elde edeceği geliri de LÖSEV'e bağışlayacağını söyledi.
Görüntü Dökümü:
-----------------------------
Başsavcı İrfan Fidan'ın sergiyi gezmesi
Sergiyi düzenleyen Duman'ın yaptığı portreleri anlatması
Başsavcı Fidan'ın konuşması
Ali Duman'ın konuşması
Sergiden detaylar
08.11.2017 - 16.24 Haber Kodu : 171108171
============================
6- İSTANBUL'DA SON 1 AYDAKİ KAÇAKÇILIK OPERASYONLARI
Çağatay KENARLI / İstanbul DHA
İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, içki ve tütün mamulü kaçakçılığına yönelik çalışmalar yaptı.
Polis ekipleri, 1 Ekim - 7 Kasım tarihleri arasında Tuzla, Bağcılar, Pendik ve Fatih'te yaptığı 66 ayrı operasyonda 155 kişiyi yakaladı. Operasyonlarda, yaklaşık 3 ton nargile tütünü, 231 bin 919 paket kaçak sigara, 3 bin 573 şişe çeşitli markalarda içki, 582 boş içki şişesi, 53 bin 833 tane puro, yaklaşık 44 kilo pipo tütünü, 722 kilo 500 gram sigara tütünü, bin 520 litre metil alkol, çok sayıda sahte TAPDK bandrolleri, etiket, kapak basım ve ısıtıcı makineleri, musluklu bidonlar, huniler ile karıştırıcılar ele geçirildi.
PİYASA DEĞERİ 15 MİLYON 636 BİN LİRA
Polis ekipleri ele geçirilen malzemelerin piyasa değerinin yaklaşık 15 milyon 636 bin lira olduğunu ileri sürdü. Ekiplerin, gözaltına alınan 155 kişi hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında işlem başlattığı öğrenildi.
Görüntü Dökümü
--------
(Polis Kamerası)
-Polis ekiplerinin kaçak sigaraları bulması
-Yangın dolabından girilen sigara zulası
-İçki şişelerinden görüntüler
-Genel ve detay görüntüler
08.11.2017 - 17.05 Haber Kodu : 171108184