Devrimci Karargah Örgütü Davasına Devam Ediliyor
Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve örgütün yöneticisi olduğu iddia edilen Ulaş Erdoğan'ın da aralarında yer aldığı 12'si tutuklu 57 sanığın yargılandığı Devrimci Karargah davasına devam ediliyor.
Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve örgütün yöneticisi olduğu iddia edilen Ulaş Erdoğan'ın da aralarında yer aldığı 12'si tutuklu 57 sanığın yargılandığı Devrimci Karargah davasına devam ediliyor.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilen duruşmada Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu tutuklu sanıkların yanı sıra Avcı'nın eşi Şenay Avcı'nın da aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar hazır bulundu.
Duruşmada ilk kez ifade veren Şenay Avcı'nın önceki celse mahkeme tarafından kabul edilen "İfade vereceği sırada eşi dışındaki sanıkların salonda olmaması" talebi doğrultusunda salon boşaltıldı. Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Hanefi Avcı, dava konusu Devimci Karargah örgütüyle ilgili MİT'in hazırlamış olduğu çok kapsamlı bir rapor olduğunu ve bu raporda örgütün yurt dışındaki yöneticileriyle ilgili telefon ve internet görüşmelerinin yer aldığını belirterek, dinleme kayıtlarının hiç birinin bu
dava kapsamında yargılanan Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) yöneticileri ve üyeleriyle ilgisinin bulunmadığını belirtti.
Devrimci Karargah örgütünün diğer örgütlerden ayrılarak oluşan, şiddeti benimseyen gizli ve illegal bir örgüt olduğunu ifade eden Avcı, yurt dışındaki örgüt yöneticilerinin SDP lideri Rıdvan Turan ile bir tek konuşmalarının olmadığını, Rıdvan Turan ve arkadaşlarının bu örgüte dahil olması durumunda konuşmalarının olması gerektiğini belirtti.
"SDP ve TÖB gibi kuruluşlar ayrı bir olay. Devrimci Karargah örgütü ayrı bir olay" ifadesini kullanan Avcı, örgüte yardım etmesinin söz konusu olmadığını ve legal parti ile illegal oluşumların karıştırılmaması gerektiğini de dile getirerek tahliyesini talep etti.
Bütün bu yargılama aşamaları dikkate alındığında Avcı'nın yargılanmasının ana gerekçesinin, yazdığı kitap olduğunu ifade eden Avcı'nın avukat Refik Uçarcı, suçlamalar kitapla ilgili olduğu için de yargılama yerinin burası olmadığını, Basın Kanunu'na göre bu suçlara bakan mahkemeler olduğunu belirtti.
Müvekkili yönünden davanın ayrılmasını talep eden avukat Uçarcı, davanın ayrılmasına karar verilmediği taktirde, "Avcı ile ilgili bütün davaların bu davayla birleştirilmesini talep ediyorum" dedi.
Duruşmada daha sonra söz alan avukat Kadir Filizer, örgütün Türkiye sorumlusu Orhan Yılmazkaya'nın ölü olarak ele geçirildiği Bostancı'daki çatışmada şehit olan emniyet amiri Semih Balaban'ın eşi ve kızının avukatı olduğunu belirterek, onların adına davaya müdahil olmak istediğini söyledi.
Öte yandan, davanın başlamasından önce Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen ve kendilerine "Sıra Kimde İnisiyatifi" adını veren grup üyeleri tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasının ardından grup içerisinde yer alan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de açıklama yaparak tutukluların serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.
Sebahat Tuncel, Devrimci Karargah örgütü davasının hukuki değil siyasi bir dava olduğunu iddia ederek, "Bu davada yargılanmak istenen aslında Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) ve Toplumsal Özgürlük Platformudur (TÖP). Bu ülkede muhalefet olan, devleti eleştiren, daha aydınlık bir Türkiye isteyen herkes bir şekilde terörle mücadele adı altındı tutuklanmaktadır" dedi.
Grup üyeleri daha sonra duruşmayı izlemek üzere mahkeme salonuna girerken, duruşma şu sıralar sanık avukatlarının taleplerinin alınmasıyla devam ediyor. - İSTANBUL