Haberler

Devlet Sırlarını Koplayan Kişi, TÜBİTAK Çalışanı Çıktı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kozmik oda soruşturmasını yürüten savcı, Genelkurmay'dan aldığı diski kopyalayıp inceletmek için TÜBİTAK'a vermiş. TÜBİTAK çalışanı da devlet sırlarını tekrar kopyalamış.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddialarıyla 2009'da başlatılan, "Kozmik Oda" soruşturmasında verilen takipsizlik kararında, Genelkurmay'dan savcılığa gönderilen 1.5 terabaytlık "devlet sırrı" bilgilerin olduğu imaj hard diskin kopyalanıp çözümü için verildiği TÜBİTAK BİLGEM'de de kopyalandığı ortaya çıktı.

Soruşturma savcısı Mustafa Bilgili'nin "Kendim kopyalayıp bilirkişilere teslim ettim" dediği imaj hard diskin, TÜBİTAK'ta da kopyasını çıkaran bilirkişi Burak Akoğuz'un, Balyoz, Askeri Casusluk, Poyrazköy, Danıştay gibi delilleri itibarıyla hukuken tartışılan davalarda "yanlı raporlar hazırladığı" gerekçesiyle TÜBİTAK'tan atıldığı açığa çıkmıştı.

YENİ BİLGİLER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Arınç'a suikast iddialarıyla 2009'da başlatılan soruşturmada verilen takipsizlik kararında çarpıcı bilgiler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.

Ankara Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki 11 ve 16 nolu iki kozmik odada bilgisayar, sabitdisk ve CD'lerin imajları 1,5 terabaytlık iki ayrı harddiske alındı. Dönemin Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı Tümgeneral Selahattin Kısacık, hard disklerin karargâh dışına çıkarılmasına fiziken engel oldu.

KASAYA KONUP KİLİTLENDİ

Bunun üzerine biri mühürlenerek, açılmadan muhafazası için Kısacık ve Albay Nazım Demirkol'a teslim edilirken, hakim Kadir Kayan da adli delil olan ikinci imaj hard diski 16 nolu kozmik odada bulunan demir kasaya koydurarak, kasa ve oda kapısını kilitleyip, mühürlettirdi. Özel yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 10 Şubat 2010 tarihli kararıyla, 16 nolu kozmik odada saklanan harddisk alınarak, 11 Şubat 2010'da Genelkurmay Destek Kıtaları Grup Komutanlığı'nda Grup Komutanı makam odasındaki kasaya konularak, kilitlendi.

SAVCILIĞA GELDİ

3 yıl boyunca Genelkurmay'da muhafaza altında duran harddisk, soruşturma savcısı Mustafa Bilgili'nin talebi ve 25 Şubat 2013'te Ankara TMK'nın 10. maddesi ile yetkili 2 Nolu Hakimliği'nin verdiği el koyma kararı doğrultusunda Genelkurmay'da görevli hâkimler tarafından 16 Mart 2013'te savcılığa teslim edildi.

BİLİRKİŞİLERE TESLİM EDİLDİ

Savcı Bilgili, 27 Aralık 2013'te TÜBİTAK BİLGEM'den harddiskin çözümü için iki bilirkişi istedi. TÜBİTAK BİLGEM Başkanlığı, 30 Aralık 2013'te Burak Akoğuz ve Ebubekir Yalçınkaya'yı bilirkişi olarak görevlendirdi. Savcı Bilgili, dün Milliyet'te yayımlanan açıklamalarında, hard diskin bir kopyasını bizzat kendisinin çıkararak, teslim tesellüm tutanağıyla bilirkişilere teslim ettiğini açıklarken, Bilgili'nin kopyasını verdiği hard diskin, TÜBİTAK BİLGEM'de ikinci bir kopyasının çıkarıldığı da ortaya çıktı. Kararda şöyle denildi:

"Bilirkişilere incelenmek üzere verilen 'üzerinde mavi mürekkep kalemle 'VERİ CD' yazılı CD-RW, Seagate marka ST2000DM001 Model Z1E0AF2S seri numaralı imaj hard disk ile 'bilirkişilerce çalışma ve inceleme için savcılıkça verilen hard diskten kopyalanan ve üzerinde çalışılan Seagate marka ST2000DM001 Model Z1E6BBZS seri numaralı imaj hard disk, 02 Mayıs 2014 tarihinde bilirkişi Burak Akoğuz tarafından Cumhuriyet savcılığına teslim edilmiş ve adli emanete alınmıştır."

TÜBİTAK'TA BİR DAHA KOPYALANMIŞ

Takipsizlik kararı veren savcılık, tüm dijital malzemelerin karar kesinleştiğinde Genelkurmay Başkanlığı'na iadesine karar verdi. Savcı Bilgili'nin kopyalayıp verdiği hard diskin TÜBİTAK BİlGEM'de ikinci kez kopyalandığı iade kararında da şöyle yer aldı:

"Karar kesinleştiğinde; Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimliği'nin 2009/1066 D. iş sayılı kararı doğrultusunda Genelkurmay Başkanlığı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'na ait 11 ve 16 nolu odalarda nöbetçi hakim tarafından CMK'nın 116. maddesi uyarınca yapılan arama ve inceleme işlemleri sırasında ele geçirilen dijital belgelerde yer alan ve 1.5 terabaytlık sabit diske kopyalanan 'devlet sırrı' niteliğinde bilgi ve veriler içerdiği kabul edilen imaj harddisk (2013/229 emanet numarasında kayıtlı) ile bu harddiskten kopyalanarak bilirkişilere teslim edilen ve ayrıca bilirkişilerin çalışmaları sırasında tekrar kopyaladıkları imaj hard disklerin (2014/5882 emanet numarasında kayıtlı), Genelkurmay Başkanlığı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'na ait 11 ve 16 nolu odalarda yapılan aramalarda ele geçirilen ve 2014/5702 emanet numarasında kayıtlı 1 adet CD ile 2014/5883 emanet numarasında kayıtlı 1 adet CD'nin Genelkurmay Başkanlığı'na iadesine..."

KURUMDAN KOVULMUŞ

Bilgili'nin, 1.5 terabaytlık harddiskin kopyasını verdiği TÜBİTAK BİLGEM bilirkişisi Burak Akoğuz'un, Balyoz, Poyrazköy, Danıştay gibi kamuoyunun yakından takip ettiği davalarda yanlı raporlar hazırladığı gerekçesiyle TÜBİTAK'tan atıldığı basına yansımıştı. (Kaynak: Milliyet)

Devlet Sırlarını Koplayan Kişi, TÜBİTAK Çalışanı Çıktı
Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title
Close