Deve kuşu yumurtasından "kemik dolgusu" üretildi
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi ile Veteriner Fakültesi öğretim üyelerince 11 yıldır sürdürülen araştırmalar sonunda, deve kuşu yumurtasından insan kemiği dolgu maddesi üretildi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi ile Veteriner Fakültesi öğretim üyelerince 11 yıldır sürdürülen araştırmalar sonunda, deve kuşu yumurtasından insan kemiği dolgu maddesi üretildi.
SÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Durmuş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, insan kemiği dolgu maddesi üretilmesiyle ilgili araştırmalara, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik ile 2002'de başladıklarını söyledi.
Araştırmanın hayvanlar üzerindeki denemelerini bu yıl itibariyle tamamladıklarını belirten Durmuş, bu denemelerden son derece iyi sonuçlar aldıklarını, patent için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yaptıklarını ifade etti.
Başvurunun sonuçlanmasının ardından seri üretime geçilmesi için bazı firmaların şimdiden talip olduğunu aktaran Durmuş, şunları kaydetti:
"Trafik kazaları başta olmak üzere çeşitli kemik yaralanmalarının tedavisi yurt dışından ithal ettiğimiz ve fiyatı da son derece pahalı olan sentetik dolgu maddeleriyle yapılabiliyor. Ya da kadavra ve sığırdan alınan kemik parçacıkları kullanılabiliyor. Ancak bu da greft uygulanan hastaya enfeksiyon bulaşmasına neden olabiliyor. Deve kuşu yumurta kabuğu ve zarının, kompakt veya süngerimsi kemik dokusunun, hasar ve farklı nedenlerle oluşan kemik kayıplarının tedavisinde yüzde 100 olumlu sonuç verdiğini tespit ettik. Deve kuşunun yumurta kabuğundan sentetik madde içermeyen, yüzde 100 doğal yöntemlerle elde ettiğimiz toz ve jel, hem enfeksiyon bulaşma riskini tamamen ortadan kaldırıyor hem de ithal edilen sentetiklerin üçte bir fiyatına mal oluyor. Proje, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle TÜBİTAK tarafından İstanbul Fuar Merkezi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen İnovasyon Fuarı'nda görücüye çıktı. SÜ Konya Teknokent Selçuk TTO tarafından hazırlanan stantta sergilenen proje, katılımcıların ilgi odağı oldu."
Stantta ayrıca SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yılmaz Şahin'in "Öğütücü Aspiratör", Prof. Dr. Bülent Oran'ın ürettiği Manyetik Yataklı Çamaşır Makinesi ile Geleneksel Köy Yoğurdu için Yoğurt Mayası gibi SÜ'de yapılan benzer çalışmalar sonucu ortaya çıkan bazı ürünlerin sergilendiği belirtildi.
-kemik dolgu