Haberler

Deva'dan Tekirdağ'a Dev Yatırım

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye’nin ilaç sektöründeki dışa bağımlılığını azaltması ve ilaç ihracatını arttırması beklenen DEVA Holding, Tekirdağ'a dev yatırım yaptı.

Türkiye'nin ilaç sektöründeki dışa bağımlılığını azaltması ve ilaç ihracatını arttırması beklenen DEVA Holding, Tekirdağ'a dev yatırım yaptı. Çerkezköy ilçesi Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulan İnhaler İlaç Üretim Tesisi'nin açılış töreninde konuşan Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Hass, "Bu tesisten önemli ürünler ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu tesisin, hükümetimizin 2023 ihracat hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

İlaç sektörünün en önde gelen isimlerinden Deva Holding'in bin 700 metrekare büyüklüğündeki yeni ilaç üretim tesisi İnhaler Tesisi, Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesi Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleştirilen açılış töreni ile faaliyete geçti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Hass, toplam maliyeti 15 milyon TL olan, astım ve kronik obsrüktif akciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılacak ürünlerin üretileceği tesisin, dört ay gibi rekor sayılacak bir sürede hazır hale getirildiğini kaydetti.

Türkiye'de üretilmediği için ithal edilmek zorunda kalınan ilaçlar için devletin kasasından her yıl milyonlarca dolar döviz çıktığına işaret eden Hass, "Yeni tesisimizde astım ve KOAH hastalıklarının tedavisinde kullanılacak ürünler üreteceğiz. Böylece ilaç sektörü olarak ithalatın azalmasına katkı sağlayacak cari açığın dengelenmesinde de rol oynamış olacağız" dedi.

"ÖNEMLİ ÜRÜNLER İHRAÇ EDECEĞİZ"

Açılışı yapılan tesisin, Türkiye pazarının yanı sıra dünya pazarına da ilaç ihraç edebilecek donanıma sahip olduğunu kaydeden Hass, "Bu tesisten önemli ürünler ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu tesisin, hükümetimizin 2023 ihracat hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Deva'nın dünya standartlarındaki Çerkezköy İnhaler Tesisleri'nde 21 üretim personeli ve İnhaler ürün geliştirmelerinde 10 Ar-Ge personeli görev yapacak. 2013 yılında ihracatını yüzde 38 artıran şirketimiz, özellikle İnhaler gibi fark atan ürünlerin ihracatına başlamasıyla birlikte bu yıl daha da büyük bir ihracat artışı gerçekleştirmeyi hedefliyor" ifadelerini kaydetti.

İlaç sektörünün ülke ekonomisinde savunma sanayinden sonra ikinci önemli sektör olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, 10 yılda her alanda ciddi gelişmeler kaydettiklerini dile getirdi.

"TÜRKİYE KENDİ İLACINI BULMA İMKANINA KAVUŞACAK"

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ise dünyada ilaç üreten 36 ülke arasında Türkiye'nin de yer aldığını belirterek, "Philipp Hass, DEVA'yı satın alarak ülkeye ciddi yatırım yaptı. Bununla da kalmadı. Yatırımı yeniledi ve geliştirdi. Yaptığı Ar-Ge yatırımı ülkemizin geleceği için çok önemlidir. İnovasyon bizim için vazgeçilmezdir. İleride Türkiye kendi ilacını bulma imkanına kavuşacaktır. Hükümet tarafından Ar-Ge'ye yatırım yapanlara ciddi katkılar sağlandı. Sağlık alanındaki bu tür işler yüz güldüren işlerdir. Bu alanda yapılacak her yatırım insanlığa, yaşam kalitesine yapılan yatırımdır. Bir ülkede yaptığınızdan mutluluk duyuyorsanız az para kazansanız da olur. Önemli olan ülkeye ve kendinize yaptığınız katkıdır. Bu alan giderek artan rahatsızlığa çözüm olan alandır" diye konuştu.

"İLAÇ SEKTÖRÜ SİLAH SEKTÖRÜNDEN DAHA ÖNEMLİ HALE GELDİ"

Ekonomik krizlerde, savaş ve olağan durumlarda ilaç sektörünün çok daha önem kazandığına dikkat çeken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, ilaç sektörünün silah sektöründen daha önemli hale geldiğini düşündüklerini ifade etti.

Türkiye'nin her alanda olduğu gibi 2002'den bu yana ilaç alanında da önemli alt yapı yatırımları yaptığını vurgulayan Şentop, "Türkiye başta organizasyon ile birlikte alt yapıyı daha kolay işleyen hale getirdi. Mart 2010'dan bu yana Türkiye'nin ithal ettiği ilaçları fabrikaları bizim kurumumuz yerinde denetliyor. Ona göre ithalatına onay veriyor. Bu kurum Türkiye'de bu sektörü idare eden, gelişmesine katkı sağlayan kurumdur" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 84 ilaç üretim tesisi olduğunu söyleyen Şentop, "Bunlardan 13'ünde ham madde üretimi yapılırken, bu tesislerde 300'e yakın firma çalışmaktadır. 300 bin çalışanın yanı sıra 6 bin de ilaç ürünü üretiliyor. 2013 verilerine göre bu sektör Avrupa'da altıncı, dünyada ise 15'inci sıradadır. Piyasa büyüklüğü 15.4 milyar TL olmuştur. 2013'te 1 milyar dolar ihracat, 4.5 milyar dolar ithalat yapmışız. Türkiye 150 ülkeye ilaç ihracatı yapıyor. Bizim 2023 hedeflerimiz var. Türkiye'de 23 milyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. DEVA Holding Türkiye'nin imkanları ile üretimine devam edecektir. Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Hass'a ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bu tür yatırımların gelişmesini arzu ediyorum" açıklamalarında bulundu.

Türkiye'nin 2023 hedefleri ile tatlı bir rekabet içerisinde olduklarını kaydeden Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da Tekirdağ'ın, Organize Sanayi Bölgeleri'nin dışında sanayi tesisi kurma imkanı olmayan tek kent olduğuna dikkat çekti.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan ve DEVA Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Hass tarafından kesildi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close