Deü Hukuk Fakültesi'nde Mezuniyet Töreni
2013 2014 döneminde DEÜ'den Hukuk Fakültesi'nden mezun olan 416, Adalet Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan 63 öğrenciye diplomaları verildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hukuk Fakültesi ve Adalet Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan öğrenciler diplomalarını aldı.
Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde yapılan törende, 2013-2014 öğretim yılında Hukuk Fakültesi'nden 416, Adalet Meslek Yüksekokulu'ndan 63 öğrenci mezun oldu.
Törende konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Karakoç, hukuk eğitiminin evrensel hukuk çerçevesinde yapılması gerektiğini söyledi. Hukukun yozlaştırılmaması, kanunların soygun ve yağmaların aracı haline getirilmemesi gerektiğini belirten Karakoç, "Günümüzde hukuk bazı haksızlıkların aracı haline getirilebilmektedir" dedi.
Türkiye'de son 10 yılda, bu alanda düzenleme ve denetleme yetkisine sahip olanların bile bilemediği kadar hukuk fakültesinin açıldığını, 2 düzüne kadar fakültenin de açılmayı beklediğini kaydeden Karakoç, 2014-2015 öğretim yılında hukuk fakültelerine kayıt olan öğrenci sayısının 16 bin 45 olduğunun rivayet edildiğini bildirdi.
Her yıl 220 bin öğrencinin hukuk fakültelerini tercih ettiğinin söylendiğini dile getiren Karakoç, "100 binlerce kişinin tercih ettiği hukuk fakültelerinin kontenjanları belirlenirken, fakültelerin beşeri imkanları ve fiziki imkanları göz önünde bulundurulmamaktadır. Fakültelere kaydolan öğrencilerin derslere devam etmeyi istemeleri halinde dersliklerde oturacak yer bulmaları mümkün değildir. Nitekim fakültemizde 5 öğrenciden 3'ünün oturacak yeri yoktur. Bu tür kontenjan belirleme yöntemlerine derhal son verilmelidir" diye konuştu.
Adalet meslek yüksekokuluna girebilecek puanı alamamış öğrencilerin adı sanı bilinmeyen hukuk fakültelerinde öğrenim görmelerine seyirci kalındığını savunan Karakoç, şöyle devam etti:
"Şayet her isteyenin hukuk öğrenimi görmeleri düşünülüyorsa bunun yolu fakültelerin standartlarının çok çok üzerinde kontenjan belirlemek değil, açık öğretim fakültelsine bir hukuk fakültesi açılması ve her isteyene hukuk eğitimi verilmemesinin sağlanmasıdır. Bu yolla hukuk eğitimi almak isteyen herkese imkan sağlanmalıdır."
Hukuk eğitiminin evrensel hukuk çerçevesinde yapılmasının önemine dikkati çeken Karakoç, avukatlık mesleğinin 'hiç bir şey olmasam avukat olurum' anlayışından kurtarılması, hakim bağımsızlığı ve tarafsızlığının teminat altına alınması gerektiğinin önemine dikkati çekti.
Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Veli Özer Özbek ise "Ben günü geldiğinde sizlerin Türkiye'de hakimler, savcılar var demenizi istiyorum" diye konuştu.
Hukuk Fakültesi birincisi Mert Çakıcı da törende, hukuk fakültesi mezunu olmanın kişiye hukukçu kimliği kazandırmayacağını belirterek, "Yaptığımız işle kendimizi ve vicdanımız özdeşleştirmemiz gerekiyor. Bugün mezun olanlar, önlerine gelen her bir dosyada bir hayatın yaşadığını unutmamalıdır. En ufak bir kusurumuz hukuken bize dönmese de vicdanen bize dönebilir" dedi.
Törene, İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, öğretim üyeleri, öğrenciler ve aileleri katıldı. - İzmir