Deü'de 500. Karaciğer Nakli Kutlaması
İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde, 1997 yılından bu yana 511 karaciğer nakli gerçekleştirilmesi nedeniyle organ nakil ekibi ve hastaların da katılımıyla kutlama yapıldı.
İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde, 1997 yılından bu yana 511 karaciğer nakli gerçekleştirilmesi nedeniyle organ nakil ekibi ve hastaların da katılımıyla kutlama yapıldı. Türkiye ve Avrupa'da, canlı vericiden ilk kez sağ karaciğer naklini yapan Organ Nakil Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, organ bağışının önemine dikkat çekti.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı'nda, karaciğer naklinde 500 rakamının aşılması nedeniyle kutlama yapıldı. Etkinliğe, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, DEÜ Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, Organ Nakil Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu ile ekibi, İzmir Bölge Başsavcısı Celal Kocabaş, çeşitli hastanelerin yöneticileri, doktorlar, nakil yapılan hastalar ve davetliler katıldı.
1999 yılında Türkiye ve Avrupa'da ilk kez canlı vericiden sağ karaciğer naklini yapan Prof.Dr. Astarcıoğlu, organ nakillerinin yüzde 80'ini canlı vericiden, yüzde 20'sini ise kadavradan yaptıklarını kaydetti.
Prof. Dr. Astarcıoğlu, "Biz daha çok kaynak olarak kendi insanımızı kullanıyoruz. Ancak gelişmiş ülkeler daha çok kadavradan nakil yapıyor. Başarılarımız canlı verici karaciğer naklinde çok üst düzeyde. Bu da gelişmiş ülkeleri şaşırtıyor" diye konuştu. Organ nakil ekibinde yer alan Doç. Dr. Tarkan Önek yaptığı sunumda çeşitli istatistiki bilgilere yer verdi. Doç. Dr. Önek, nakilden sonra hastanın hayatta kalmasının gelişmiş ülkelerin üzerinde olduğunu vurgulayıp, "Hastanemizde nakil, ilk kez Şubat 1997'de başladı ve bugüne kadar 511 karaciğer nakli gerçekleştirdik. Bu nakillerden 287'si canlı vericiden, 224'ü ise kadavradan yapıldı. Bu hastalardan 7'sine hem karaciğer, hem de böbrek aynı anda nakledildi. Kadın hastalarımızdan 11'i, 13 gebelik yaşadı, erkeklerden ise 7'si çocuk sahibi oldu. 2006 yılından beri Avrupa transplantasyon kayıt sistemine bağlıyız, bütün sonuçlarımız denetleniyor. Merkezin diğer ülkelerden alınan verilerden oluşturulan genel sonuçlarına göre, bir yıllık sağ kalım yüzde 76, bizde ise bu oran yüzde 80. Bu da önemli bir başarı" dedi.
Prof. Dr. Mas ve Rektör Prof. Dr. Füzün de başarılı çalışmalarından dolayı organ nakil ekibini kutladı. Konuşmaların ardından kokteyl düzenlendi ve üzerinde "500" yazan pasta organ nakil ekibiyle hastalar tarafından kesildi.
BABASINA HAYAT VERDİ
DEÜ'de, 500'üncü karaciğer nakli evli ve iki çocuk annesi Zeynep Orta'dan (35) babası Hüseyin Tunca'ya (63) yapıldı. Tunca, geçen şubat ayında karaciğer yetmezliği nedeniyle tedaviye alındığını ve kızının hiç düşünmeden karaciğerinden bir parça verdiğini aktardı. Herkesin organ bağışında bulunması gerektiğini dile getiren Zeynep Orta ise ameliyattan sonra eski sağlığına kısa sürede kavuştuğunu anlattı. - İzmir