Haberler

Destek Yatırım ile Piyasa Sohbetleri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Destek Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, "Her yıl Türkiye'nin kasasına 150-200 milyar dolar girse, yani ihraç edilen mal, ithal edilen malın 150-200 milyar dolar üzerinde olsa Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir ülke' olup olmamasının bir önemi olmaz.

Destek Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, "Her yıl Türkiye'nin kasasına 150-200 milyar dolar girse, yani ihraç edilen mal, ithal edilen malın 150-200 milyar dolar üzerinde olsa Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir ülke' olup olmamasının bir önemi olmaz. Bu 150-200 milyar dolarlık para, yatırım çekmek için yeterli olur." dedi.

Ahmet Mergen, Destek Yatırım ile Piyasa Sohbetleri'nde, gerek içeride gerekse dışarıda dolara fazla değer verildiğini söyledi.

Mergen, "Daha ne faiz artışı var ne bir şey var. 4 defa faiz artsa es kaza 2016'da ne olurdu? Onu hiç tahmin edemiyorum. Bir faiz artışı yaşanmadan, ülkedeki dolar kuru buraya geldiyse, Fed mart, temmuz, eylül ve aralıkta artırsaydı, biz bu durumda 5'e mi geliyorduk?" diye konuştu.

Bu yılın başında dolar/TL kurunun 2018'de 4 lira olması tahmininde bulunduğunu hatırlatan Mergen, son bir ay içerisinde doların 35-40 kuruş değerlendiğini ifade etti.

Türkiye'deki en büyük problemlerden birinin halka arz olduğuna işaret eden Mergen, ne garanti verilirse verilsin halka arz edilen kağıtların yüzde 80'inin 6 ay sonra aşağıya indiğini iddia etti.

Mergen, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin "Faiz indirimine pek gerek kalmayabilir" tarzında bir cümle kullanması halinde avronun düşüşünün duracağını ileri sürdü.

Mergen, "Her yıl Türkiye'nin kasasına 150-200 milyar dolar girse, yani ihraç edilen mal, ithal edilen malın 150-200 milyar dolar üzerinde olsa Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir ülke' olup olmamasının bir önemi olmaz. Bu 150-200 milyar dolarlık para, yatırım çekmek için yeterli olur." diye konuştu.

"Para, dünyada daha az sayıda insanın elinde toplanmaya başladı"

Ahmet Mergen, Türkiye'nin şu anki sıkıntısının dövizle ilgili olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz artırımı ile kurun bir miktar "durulur" gibi olduğunu ancak daha sonra Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) "ilişkileri dondurma" yönünde karar çıktığını, bu kararın bağlayıcı olmasa da genel havayı yansıttığını kaydetti.

Borsaya ayrılan paranın biraz uzun vadeli yatırım olması gerektiğini savunan Mergen, bankaların her yıl kar ettiğine dikkati çekerek, "Bankasının kar etmediği bir ekonominin nereye gitmesini tahmin ediyorsunuz ki?" ifadesini kullandı.

Mergen, paranın dünyada daha az sayıda insanın elinde toplanmaya başladığını ve bunun hiç iyi bir durum olmadığını söyledi.

Bu arada "Duayenin Beklentileri", "Sterlin ve Yen'de Son Durum", "Küresel Ekonomilerde Görünüm ve Emtianın Geleceği", "TL'nin 2016 Karnesi ve Beklentiler" başlıklı oturumların gerçekleştirildiği Destek Yatırım ile Piyasa Sohbetleri'nde, Ahmet Mergen'in yanı sıra Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, Destek Yatırım Araştırma uzman yardımcıları Lina Barokas ve Kaan Obakan da söz aldı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close