Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

"Derin Deliler: Bir Kent Meselesi"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kentleşme sürecinde mega kent olgusu, gecekondular ve gökdelenler arasında sıkışan, fark edilmeyen insanların kaygıları Oylum Öktem İşözen'in heykellerinde vücut buluyor.

Heykeltıraş, 30 Mart – 21 Nisan tarihlerinde Mimarlar Odası'nda "Derin Deliler: Bir Kent Meselesi" başlığıyla sergilenecek heykellerinde; yıllardır gözlemini yaptığı, zihnini uyaran kent tiplerinin melankolik davranışları, serzenişleri, kaygılarını ve çaresizliklerini aktarıyor izleyiciye...

Ülkemizdeki ekonomik ve toplumsal politikalar içinde kendine önemli bir yer bulan mega kentleşme olgusu, plansız değişimler, kendi halinde yaşayan insanların ruhunu hiçe sayan kararlar ve sıradan insanların nasıl sıradan olmadığı gerçeği Oylum Öktem İşözen'in "Derin Deliler" heykel sergisinde ortaya konuyor.

"Derin Deliler" sergisi 45 heykelle karşılıyor izleyiciyi... Bu heykellerden bir kısmı, kent karmaşasının baskısıyla, akıl ve beden arasındaki ilişkiyi ortaya koyarken, diğer bir grup heykel ise Rodin'in düşünen adam heykeline göndermeler yapıyor. Heykelin Türkiye'deki replikasının, düşünmeyi temsil ettiği için akıl hastanesinin bahçesinde olması ironisinden yola çıkan sanatçı, düşünen bireyin okların ucunda yaşama cesaretini ortaya koyuyor.

Sanatçı, "Derin Deliler" sergisindeki heykellerinde şehrin rengarenk insanlarını, farklı malzemelerle, yeni boyutlar ve figüratif anlayışıyla harmanlıyor. Tüm bu sessiz figürler suskun duruşlarıyla kentin anlatıcılığını yaparken, heykeltıraş: "Bu sergimin kimlikleri; gecekonduyla, gökdelenin arasında oturan, mahallesini arayan, sevginin olmadığı, gösterinin değer bulduğu, belleğini kaybetmiş, hatırasız, nerede yaşadığını unutmuş şehrimin insanlarıdır." diyor.

Oylum Öktem İşözen, heykelleri ile ilgili ekliyor: "Derin Deliler: Bir Kent Meselesi" kentin eskicisinden, çöpçüsüne, kahvedeki düşünen adamdan, uyuyakalmış tüm bireylerine, delirdiklerinin farkında bile olmayan bulanıklıkta yaşayanları anlatıyor. Şehrin orta yerinde kalmış, olmamış, şaşkın, yoksul, işsiz, bilge, aklı tutulmuş, fikri sorulmayan, fikri olup söylemeyen, çok konuşup hiç bir şey demeyen şehrin insanları. Bu şehir benim şehrim. Bu insanlar bizleriz."

"Derin Deliler: Bir Kent Meselesi" başlıklı heykel sergisi, 21 Nisan tarihine kadar İstanbul Mimarlar Odası Karaköy Binası'nda ziyarete açık olacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title