Haberler

Derik'te Zeytin Hasadı Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MARDİN'in Derik İlçesi'nde kimyasal gübre ve ilçalar kullanılmadan yetiştirilen, ilçenin de sembollü haline gelen geçim kaynağı zeytin hasadına başlandı.

MARDİN'in Derik İlçesi'nde kimyasal gübre ve ilçalar kullanılmadan yetiştirilen, ilçenin de sembollü haline gelen geçim kaynağı zeytin hasadına başlandı. İlçe Kaymakamı Hakan Kafkas da hasadın başlaması nedeniyle üreticileri ziyaret ederek, toplanan ilk zeytinleri inceledi. Üreticiler, yaşanan sussuzluk nedeniyle rekoltenin bu yıl beklenenin altında olması nedeniyle, zararlarının doğal afet kapsamında karşılanmasını istedi.

Derik İlçesi'nde Ğılğali, Zoncuk, Güleki, Kejik, Belloti, Mazi, Ğurseki, Melkebazi, Melemeli ve Agliş gibi zeytin üretiminde rekoltenin, bu yıl beklenenin altında olması üreticileri zora soktu. Her yıl 2 bin ton ürün veren GAP Zeytin Bahçeleri, geçen sene 500 ton  ürün verirken, bu yıl üreticiler ancak 150 ile 200 ton verim alabileceklerini söyledi.

Zeytincilikle uğraştıkları için soyisimlerini zeytinden aldıklarını belirten Mahmut Zeytinoğlu, "10 farklı zeytin çeşitlerimiz var. Zeytinlerimizin verimi düşük görünüyor. Sudan kaynaklanan bir durum. Sussuzluk devam ettiği için zeytinlerimiz ağaçlarda kurumuş, kuru üzüm görünümdedir. Yetkililerden bir an önce bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz. Gap projesinden bir kanalın zeytinlik bahçelerimize aktarılırsa, isabetli olacağını düşünüyoruz. Zeytinlerimiz atalarımızdan, babalarımızdan kalma. Özellikle yağ oranı çok yüksek. Kahvaltılık zeytin çeşitlerimizden biridir. Özellikle yeşilken daha iyi tüketilmektedir. Ğılğali kahvaltılık zeytinlerimiz, özellikle çevre il ve ilçelerden çok rağbet görüyor. Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa'dan her yıl binlerce kilo talep alıyoruz. Fakat kuraklık ve sulama yetersizliğinden dolayı bu yıl verim alamayacağız" dedi.

Zeytin üreticilerinden Sinan Kaçmaz ve Haci Yıldız ile Serkan Aktaş adlı zeytin üreticileri de, her yıl 5-6 ton zeytin topladığı bahçesinden bu yıl 400 kilo zeytin topladığını belirterek, doğal affet kapsamında zararlarının karşılanması çağrısında bulundu.

Ağaçtan toplanan zeytinleri akşam eve getirdiklerini anlatan 60 yaşındaki Revşi Aktaş,  "Tatlandırmak için zeytin tanelerini tek tek tahtadan yapılmış tokmakla dövüyoruz. Dövülen zeytinleri bidonlara boşaltıyoruz, her iki günde bir 15 gün boyunca suyunu yeniliyoruz. 15 günün sonuda tuzlu suya bıraktırarak, kahvaltı sofrasına getiyirouz. 8 ay boyunca zeytin ağaçlarımızı sulamak için bahçelere gidip geliyoruz" diye konuştu. - Mardin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title