Deri Sektör Kurulu Sektör Sorunları İçin İzmir'de Toplandı
Deri Sektör Kurulu, Ege ve İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği temsilcilerinin katılımıyla İzmir’de toplandı.
Deri Sektör Kurulu, Ege ve İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği temsilcilerinin katılımıyla İzmir'de toplandı. Sektör kurulunda deri sektörünün, ihracatını artırmak için görüşülen en önemli gündem maddelerinden biri olan Türk Ticaret Merkezlerinin tekrar sektöre anlatılmasının kararı alındı.
Deri ihracatçıları, New York TTM için 2016 yılı Nisan ayından beri gerek İstanbul Deri İhracatçıları Birliği, gerekse Ege Deri İhracatçıları Birliği tarafından yapılan çağrılara ve basın duyurularına kayıtsız kalınca New York Türk Ticaret Merkezi Türk deri sektöründen katılım olmadan 2017 yılı Eylül ayında faaliyete geçmişti.
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, Türk deri firmalarına New York TTM'de yer alma çağrısını yenilerken, dünyanın önemli moda merkezlerinden Milano'da da TTM kurulmasının planlandığı müjdesini verdi.
Türkiye Ticaret Merkezlerinin Türkiye'nin 2023 ihracat stratejisi hedefleri doğrultusunda, değişen rekabet koşullarına ve ihtiyaca uygun olarak ihracatın gelişmesine olanak sağlamak amacıyla devlet destekli yürütülen proje bir proje olduğu bilgisini paylaşan Galiko, "Ekonomi Bakanlığı tarafından hedef ülke olarak belirlenen ülkelerde kurulan Türk Ticaret Merkezleri'nde yüzde 75, diğer ülkelerde yüzde 60'a kadar devlet desteğinden yararlanılıyor. İhracatçılarımız için büyük avantajları barındırıyor. İzmir'de toplanan Deri Sektör Kurulu'nda Türk Ticaret Merkezlerinde deri sektörünün deri konfeksiyon, ayakkabı ve saraciye sektörleriyle güçlü bir şekilde yer alması için tekrar bir tanıtım çalışması yapma kararı aldık" diye konuştu.
Türk Ticaret Merkezlerinde, birbiriyle bağlantılı sektörlerin kümelenmesinin hedeflendiğini anlatan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, "New York TTM'de şu anda Türk hazır giyim, ev tekstili, iş kontratları ve halı sektörlerinden 30 firma yerini almış durumda. 2016 yılı Nisan ayından bu yana yaptığımız tüm çağrılara rağmen deri konfeksiyon, ayakkabı, saraciye sektörlerinden firmalarımız New York TTM'de yer almadılar. New York TTM'de halen 10 firmalık kapasite var. Deri konfeksiyon, ayakkabı, saraciye ihracatçısı firmalarımızı faaliyete geçmiş olan New York TTM ve önümüzdeki süreçte dünyanın önemli moda merkezlerinden Milano'da kurulması planlanan Milano TTM'ye katılmaya ve bu pazarlarda ihracatlarını arttırma fırsatını değerlendirmeye davet ediyorum" diye konuştu.
"ABD ile dış ticaretimiz potansiyelin çok altında"
Türkiye'nin ABD'ye ihracatının 2016 yılında 6,6 milyar dolar, ithalatın ise 10,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği bilgisini veren Galiko, "Amerika'nın dünyanın en büyük ticaret devi olduğunu düşündüğümüzde bu rakamlar iki ülke potansiyelini tam olarak yansıtmıyor. Mutlaka bu rakamları çok daha yukarılara çıkarmamız gerekiyor. Bu yıl Türkiye'nin ABD'ye ihracatı ise ocak-eylül döneminde yüzde 26.5'lik artışla 5 milyar 965 milyon dolara ulaştı. New York TTM ve Şikago TTM ile ABD'ye Türkiye'nin ihracatının ciddi bir artış gösterecek" şeklinde konuştu.
Galiko, Türk deri sektörünün ABD'ye yaptığı ihracat 2010 yılında 21 milyon dolar iken 2016 yılı sonunda 42 milyon dolara ulaştığını da dile getirdi.
İtalya'daki kan kaybı TTM ile önlenecek
Türk ihracatçıları, dünyanın en önemli moda merkezlerinden biri konumunda olan İtalya'nın Milano kentinde Türk Ticaret Merkezi kurma çalışmalarına da hız verdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde kurulan Türk Ticaret Merkezi A.Ş.'nin koordinesiyle Milano'nun Duomo Meydanına 2 dakikalık mesafede 3 bin 785 metrekarelik bir binada TTM kurma çalışmalarına startı verildi. - İZMİR