Derelerden Toplanan Taşlar Bebek Oluyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Meslek Edindirme Kursları’nda (BELMEK) taş bebek yapımı kurslarına ilgi giderek artıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Meslek Edindirme Kursları'nda (BELMEK) taş bebek yapımı kurslarına ilgi giderek artıyor.
Çoğunlukla geleneksel giysiler içindeki Anadolu insanının tasvir edildiği, masallara, ninnilere, hatta Türk operasına konu olmuş, doğadaki çakıl taşlarından üretilen el emeği göz nuru "taş bebekler", Başkentli kadınların elinde uzun soluklu naif bir işçiliğin ardından canlanarak evlerin baş köşelerindeki yerlerini süslüyor. BELMEK Sağlık Sokak'taki kurs merkezinde 10 yıldır taş bebek öğretmenliği yapan Arzu Tınaz, taş bebek sanatının geleneksel Türk sanatı olduğunu belirterek, BELMEK'ler aracılığıyla bu özel sanatın daha geniş kitlelere ulaşmasının yolunun açıldığını kaydetti. Taş bebek sanatının 3 boyutlu karikatüristik bir çalışma olduğunu belirten Tınaz, yapımının da ince, naif ve hünerli el emeğiyle, sabır isteyen bir süreç olduğunu söyledi. Taş bebeklerin anatomisinin doğada bulunan faklı büyüklüklerdeki pürüzsüz çakıl taşlarından oluşturulduğunu belirten Tınaz, şunları söyledi:
"Taş bebek yaptığımız taşları derelerin denizlere kavuştuğu yerlerden özenle topluyoruz. Bu taşlarla bebeğin baş, gövde, bacak ve kollarını tutkalla birbirine birleştirerek iskeleti oluşturuyoruz. Yapılacak tiplemeye karar verildikten sonra hazırlanan seramik hamuruyla, yapılan kıyafeti dikkatlice taşların üzerine giydiriyoruz. Aslına uygun olarak çeşitli pullar, boncuklar, danteller gibi materyaller kullanarak kıyafetlerini hazırlıyoruz, ardından da taş bebeklerin yüz hatlarını ince fırçalarla hazır hale getiriyoruz."
Tınaz, en az 24 aşamadan geçerek büyük bir emekle ortaya çıkan taş bebeklerin dünya çapında tanınarak hak ettiği yere gelmesini istediklerini kaydetti.
"TAŞ BEBEK YAPIMI BİZE YENİ PENCERE AÇTI"
Mamak, Altındağ, Çankaya ve Çayyolu bölgelerinde 4 eğitmen tarafından verilen taş bebek kurslarına 223 öğrenci devam ediyor. Uzun emek, sabır ve titiz bir çalışmanın sonucu ortaya çıkan taş bebek tiplemeleri, genellikle milli kahramanlar, Anadolu coğrafyasının tamamını içine alan günlük yöresel, düğün, nişan giysili kadınlardan oluşuyor. Taş bebek kursiyerleri pek bilinmeyen bir sanatın içinde olmanın, kendilerine yeni bir pencere açtığını belirttiler. Emekli olduktan sonra kursa başladığını kaydeden Teknik Ressam Özgül Yeşilbağ, 2 yılı aşkın bir süredir devam ettiği kursun kendisi için bir yaşam kaynağı olduğunu belirterek, "Öğrenmenin yaşı yok dedirten farklı bir uğraş. Çok zevkli, çok keyifli bir hobim oldu. Ortaya çok güzel işler çıkarırken bir yandan da sosyalleşiyor, yeni arkadaşlıklar kuruyoruz" dedi.
Anne olduktan sonra ana sınıfı öğretmenliğine bir süre ara verdiği dönemde "taş bebek" kursuna gelmeye başladığını belirten Şebnem Gençoğlu, "Ablam biz henüz çocukken deniz kenarından topladığı taşları bir araya getirir, bebek yapardı. Bunun bir sanat olduğunu ve BELMEK'lerde eğitiminin verildiğini görünce hiç tereddüt etmeden kaydımı yaptırarak taş bebek yapmaya başladım. Bir nostalji için başladığım kurs, benim hobim oldu" diye konuştu.
BELMEK taş bebek kursiyeri emekli öğretmen Zeynep Özkan da, "Öğretmenken yeniden öğrenci olduk. Taş bebek sanatına ilişkin daha önce herhangi bir bilgim yoktu. Kursa başladıktan sonra el becerimle hayal dünyamı kullandığım bir yeteneğim ortaya çıktığı için çok mutluyum. BELMEK'lerin bize sağladığı bu imkanlardan dolayı tüm kursiyer arkadaşlarla çok mutluyuz" şeklinde konuştu. - ANKARA