Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Tartışma yaratan Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Dere Kenarına Kurduğu Sistemle Kendi Elektriğini Üretiyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordulu 64 yaşındaki Ahmet Ergin, tasarruf sağlamak amacıyla kurduğu sistemle evinin elektriğini üretiyor.

EYÜP ELEVÜLÜ - Ordulu 64 yaşındaki Ahmet Ergin, tasarruf sağlamak amacıyla kurduğu sistemle evinin elektriğini üretiyor.

Altınordu ilçesi Kayabaşı Mahallesi'nde ailesiyle yaşayan emekli imam Ergin, emekli olduktan sonra hobi olarak tarım ve elektronik işleriyle uğraşmaya başladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü mezunu olan Ergin, evinde elektrik masrafını en aza indirmek amacıyla yeni bir sistem kurmaya karar verdi.

İnternet üzerinden yaptığı araştırmaların yanı sıra mühendislerden de bilgi alan Ergin, evinin yaklaşık 150 metre aşağısında bulunan dere kenarına küçük elektrik üretim sistemi kurmaya başladı.

Kullanılmış malzemelerin yanı sıra satın aldığı ürünleri, evinin altında kurduğu atölyede işleyen Ergin, 3 katlı evine elektrik üretim sistemi kurdu.

Ergin, sistem sayesinde evinin kullanılan iki dairesinin elektriğini buradan sağlıyor.

Evli ve 3 çocuk babası Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektrikle ilgili işlere her zaman merakı olduğunu söyledi.

Yaptığı incelemeler neticesinde elektrik sistemini dere kenarına kurabileceğine kanaat getirdiğini anlatan Ergin, şöyle devam etti:

"İnternet üzerinden de araştırmalar yaptım. 500 devirli regülatör olduğunu öğrendim. Daha sonra bu sistemin çarkını dizayn ettim. Çarkını tamamen evimin altındaki atölyede yaptım. Dereden akan suyun da sistem için yeterli olduğunu gördüm. 50 ve 75'lik boruyu dolduruyor. Suyun tazyikini de ayarladım. Bu çark dakikada 87 devir yapıyor. Kasnak vasıtasıyla regülatörü 710 devire çıkarıyor ve böylelikle elektrik üretiliyor."

Ergin, şu anda 900-bin 200 watt elektrik ürettiğine dikkati çekerek, "Buzdolabı, çamaşır makinesi ile evin iki dairesinin aydınlatmasını yapıyor. Bol da elektrik kullanıyorum. Normal elektriği sadece merdiven aydınlatmasında ya da sistem arıza yaptığında kullanıyorum." diye konuştu.

Sistemin en önemli parçalarından birinin çark olduğunu ifade eden Ergin, kaynak yapabilen herkesin çarkı yapabileceğini ve uygun şartların oluştuğu ortamda sistemin kurulabileceğini aktardı.

"Dere kenarında oyuncak yapılmış tepkisi veriyorlar"

Ahmet Ergin, elektrik üretim sistemini tam bir sene önce kurduğunu ve sistemi görenlerin farklı tepkiler verdiğini anlattı.

Bazılarının, dere kenarında "oyuncak yapılmış" tepkisi verdiğine işaret eden Ergin, "Sanki bir çocuk su değirmeni yaptı da çark su serpiyor sanıyorlar. Elektrik ürettiğini bir çoğu bilmiyor." dedi.

Karadeniz Bölgesi'nde söz konusu sistemin kolaylıkla kurulabileceğini vurgulayan Ergin, "Bu sistem bize 4 bin 500 liraya mal oldu. 2 bin 300 lirası alternatör. Diğerleri de boru, çarkın sacı gibi malzemeler. Çok masraflı olduğunu düşünmüyorum. Aşağı yukarı bir ya da 1,5 yıl içerisinde kendisini amorti edebilir. Elektrik balkonda, terasta, kapıda devamlı yanıyor. Önceden çocuklar dışarıdan içeriye girdiğinde 'Elektriği söndürün.' derdik. Şimdi elektriği söndürme işi yok. Elektrik yakmak serbest." ifadelerini kullandı.

Ergin, herkese bu sistemi tavsiye ettiğini belirterek, "Sular akar, Türkler bakar değil, sular akar, Türkler yapar' olsun. Yeter ki bu derelerden elektrik üretilsin." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel
title