Haberler
Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

11 ilde daha okullar tatil edildi

11 ilde daha okullar tatil edildi

Deprem Esnasında Dolgu Alanları Denize Batabilir

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Patnos Sultan Alparslan Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Bayrak, Türkiye'nin aktif bir tektonik deprem kuşağı üzerinde olduğunu söyledi.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Patnos Sultan Alparslan Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yusuf Bayrak, Türkiye'nin aktif bir tektonik deprem kuşağı üzerinde olduğunu söyledi. Her 5-10 yılda bir Türkiye'de büyük bir deprem oluştuğunu belirten Bayrak, "Biz son yıllarda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile birlikte Doğu Karadeniz Bölgesi'ne yoğunlaştık. Buraya dört istasyon kurduk dört istasyon daha kuracağız" dedi.

Son yıllarda yaptığı çalışmaların Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oluşabilecek depremlerin deniz içinde olabileceğini ortaya koyduğunu anlatan Bayrak, şöyle konuştu: "Dolayısıyla son Gürcistan depremlerinde deniz içinde olduğundan dolayı şuan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde en riskli bölge denizlerde oluşabilecek depremlerdir. Dolayısıyla denizden oluşabilecek deprem sahil kesiminde sahil kısımlarında zararlara neden olabilecektir. Özellikle dolgu alanlarında dolgu alanları üzerine yapılan yerleşim alanlarında veya sahile yakın yamaçlarda heyelana veya kaya düşmesine meyilli alanlara zarar verebilecektir."

Dolgu alanlarının deprem esnasında denize batma olasılığı oldukça büyük alanlar olduğunu dile getiren Bayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akyazı futbol sahası dolgu üzerine kurulabilecek bir tesis. Dolgu yapıldıktan sonra stadın yükü binecek, ayrıca bir maç esnasında en az 30 bin kişi bunların yükü birde maç için gelen araçların yükleri dikkate alındığı zaman burada oturmalar meydana gelebilecektir. O stadın ayaklarının kazıklarla temel kayalara oturtulduğu söylenmektedir. Eğer temel kayalara oturtulduysa bu fazla çökmeye veya oturmaya neden olmayacaktır. Gölcük depreminde bunu gördük. Değirmendere mevkisi tamamen deniz dibine gitti. Gölcük depremi büyük bir depremdi, biz Karadeniz'de öyle bir deprem beklemiyoruz. Fakat yine de zarar verebilecektir. Dolayısıyla bu dolgu alanları deprem esnasında denize batma olasılığı oldukça büyük alanlardır."

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde maksimum 6-6.5 civarında deprem oluşabileceğini kaydeden Bayrak, sözlerine şöyle devam etti: "Bölgemizde oluşabilecek maksimum deprem 6-6.5 civarında bir deprem olabilir. Tabi ki de bu denizde meydana gelir. Trabzon 4. deprem kuşağında gözükmesine rağmen oluşabilecek bir deprem Trabzon'un da birinci kuşağa taşıyacaktır. Bartın ve Batum'da olduğu gibi Karadeniz'de büyük bir deprem olma olasılığı olduğunu söyleyebilirim."

"DEPREM ESNASINDA EN RİSKLİ YERLER BEŞİRLİ VE UZUNKUM MEVKİLERİ"

Trabzon'da olacak deprem esnasında en riskli yerlerin Beşirli ve Uzunkum mevkileri olduğunu vurgulayan Bayrak, sözlerini şöyle tamamladı: "Trabzon'da denizde oluşabilecek bir deprem heyelan veya kaya düşmelerine bağlı bölgelerde meydana gelebilecek. Dolayısıyla Trabzon'u dikkate aldığımız zaman birinci derecede Beşirli ve Uzunkum o civarlar tehlikeli bölgelerdir. Buralarda eskiden de heyelan oldu heyelana açık bölgelerdir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda Karadeniz Bölgesi'nde meydana gelen yer değiştirmeler iki bin metre bölü yıl civarındadır. Yer değiştirmenin küçük olması bölgede depremlerin tekrarlanma periyotlarının çok uzun olmasına neden oluyor. Bölgemizde Kuzey Anadolu gibi 5-10 yılda bir deprem beklemeyiz." - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title