Denizsiz Kentin Balıkları Üniversiteden
Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İç Su Balıkları Uygulama Merkezi, "denizi olmayan kent"in halkına günlük taze balık tüketme imkanı sunuyor.
HADİ ŞENGÜL - Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İç Su Balıkları Uygulama Merkezi, "denizi olmayan kent"in halkına günlük taze balık tüketme imkanı sunuyor.
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, yerleşke içindeki İç Su Balıkları Uygulama Merkezi ile bir yandan akademik çalışma yürütüyor, diğer yandan da kentin dört mevsim günlük taze balık ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynuyor.
Fakültenin tesislerinde lezzetiyle ünlü kırmızı benekli alabalık yetiştirilmeye başlandı, böylece üretimi yapılan tür sayısı üçe çıktı. Sezonunda havyar üretimi de yapılan tesis sayesinde, Erzurum halkı uygun fiyattan balık yiyebiliyor.
Fakülte Dekanı Prof. Dr. Muhammet Atamanalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite yerleşkesindeki tesislerde, haftanın 7 günü canlı balık satışı olduğunu belirtti.
Bu sayede Erzurum halkına her gün sağlıklı beslenme imkanı sunduklarını ifade eden Atamanalp, şunları söyledi:
"Burada akademik çalışmalarımızın yanında insanlara her gün taze balık sunmanın mutluluğunu da yaşıyoruz. Canlı balığın yanı sıra biraz daha pratik hale getirdiğimiz fileto ala balıklarımız var. Balıkların kılçıkları alınıyor uygun makinelerle, daha sonra vakum ambalajlarla paketlenip satışa hazır hale getiriyoruz. Burada alabalıkların 3 farklı türünü yetiştiriyoruz. Bunlardan özellikle önem verdiğimiz bu yörenin kırmızı benekli alabalığını kültüre aldık ve şu an seri olarak üretimine devam ediyoruz. Bunu da tüketicilerimiz istediği gün ve saate buradan temin edebilirler."
14 ton balık satışı yapıldı
Atamanalp, fakültedeki üretim sayesinde taze balığa kolay ulaşan Erzurumluların talebinin giderek arttığını, özellikle havaların ısınmasıyla yoğun bir taleple karşı karşıya kaldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Tabii havaların yeni yeni ısınmasıyla bir talep patlaması yaşıyoruz. İnsanların burada mangal sezonunu açması ve ramazan ayının da gelmesi, talebi oldukça yükseklere taşıdı. Bizim önceden aldığımız tedbirlerle talebi karşılamada herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu yıl 14 ton sofralık alabalığı tüketiciye sunduk. Bu da bizim için rekor bir rakamdır. Bu rakamı daha da artıracağız."