Denizli Polisinden Alzheimer Hastaları İçin Proje
Denizli polisinden Alzheimer hastaları için projeDENİZLİ Emniyet Müdürlüğü, kaybolan Alzheimer hastalarının bulunduğu zaman kimliklerini hemen tespit etmek için 'Bakmaya Değer' adıyla proje başlattı.
Denizli polisinden Alzheimer hastaları için proje
DENİZLİ Emniyet Müdürlüğü, kaybolan Alzheimer hastalarının bulunduğu zaman kimliklerini hemen tespit etmek için 'Bakmaya Değer' adıyla proje başlattı. Proje kapsamında 19 ilçede tespit edilen Alzheimer hastalarının kimlik bilgileri toplandı, fotoğraflarını çekilip parmak izleri alındı. Kayıpken bulunan veya herhangi bir yerde cesedine rastlanan Alzheimer hastalarının kimlikleri bu proje sayesinde hemen belirlenecek.
Denizli Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan ve Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından geliştirilen 'Bakmaya Değer' projesinin tanıtım semineri Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan proje kapsamında kimlikleri tespit edilen, parmak izleri alınan ve fotoğrafları çekilen Alzheimer hastalarının kaybolup, bulunmaları halinde kimlik tespitlerinin daha çabuk yapılıp, ailelerine daha kolay ulaştırılması amaçlanıyor. Projenin tanıtımı için düzenlenen seminere, İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, İl Emniyet Müdür Yardımcıları Erdinç Gündüz ve Kenan Han, Asayiş Şube Müdürü Ali İhsan Doğan, şube müdürleri, akademisyenler ve hastalar katıldı. Seminerde projenin tanıtımı yapılırken, akademisyenler tarafından Yaşlılık Bilimi ve Yaşlı Bakımı konuları ele alındı.
DİĞER ŞEHİRLERE ÖRNEK
İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, proje kapsamında 8 ay içinde 109 hastanın kimlik bilgileri ve parmak izlerinin alındığını belirterek, "Bu proje Nisan 2017'de başladı ve bugüne kadar çok ciddi bir emek sarf edildi. Bugüne kadar il genelinde 109 Alzheimer hastasının kimliklerinin tamamı kayıt altına alındı. Tamamının parmak izleri alındı. Bunlardan herhangibirisi kaybolduğunda, emniyetin ilgili makamlarına müracaat etmek kaydıyla, bulunmalarında ciddi anlamda kolaylık sağlanacak. Ailelerinin resmi kurum ve kuruluşlardaki işlemlerinde, sistemde kayıtlı mevcut dataların kullanılması önemli bir etken olacak. Bu hem şehrimiz hem de diğer şehirlere ve kurumlara örnek olması bakımında fevkalade önemli bir proje" dedi.
AMAÇ EN AZ MAĞDURİYET
Projeyi geliştiren Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Müdürü Ali İhsan Doğan ise, proje hakkında teknik bilgileri verdi. Doğan, "Kaybolduklarında veya herhangi bir ormanlık alanda, gölet kenarında vefat ettiklerinde, Alzheimer hastalarının kimliklerini tespit etmekte çok güçlükler çekiyoruz. Zaman, mekan ve aidiyet mefhumu olmayan bu hastaların kimliklerini tespit etmek veya ailelerine teslim etmek, ciddi zaman almaktadır. Biz de Alzheimer hastalarının ailelerinden izinlerini almak suretiyle, parmak izlerini ve fotoğraflarını, sisteme kaydediyoruz. Türkiye'nin neresinde olursa olsun bu hastalar, kaybolduklarında ailelerine ve yakınlarına teslim ederken, en az mağduriyetle teslim etmeyi amaçlıyoruz. Nisan 2017 tarihinde başlattığımız bu proje ile polis ve jandarma bölgesi gözetmeksizin 109 hastanın parmak izi ve fotoğrafını alarak, hali hazırda sisteme kaydetmiş bulunmaktayız. Projemiz son Alzheimer hastası kaydedilinceye kadar devam edecek" dedi.