Haberler

Denizli Ovasının En Erken Yerleşim Alanı Bulundu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr.Celal Şimşek, Laodikya'nın Batı Mezarlığı kısmında Denizli Ovası'nın en eski yerleşim alanın tespit ettiklerini söyledi.

Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya'nın Batı Mezarlığı kısmında Denizli Ovası'nın en eski yerleşim alanın tespit ettiklerini söyledi.

Denizli'nin dünyaca ünlü antik kenti Laodikya'da kazı çalışmaları devam ediyor. Şimdiye dek birçok antik eserin bulunduğu alanda 12 ay boyunca yürütülen çalışmalarda bu kez Batı Mezarlığı alanında önemli kalıntılara ulaşıldı. Günümüzden 7 bin 500 yıllık öncesine dayanan bölgede yürütülen çalışmalarda mezarlıkların yanı sıra bulunan yerleşim alanı kalıntıları, bölgede binlerce yıl önce de yerleşim olduğunu gösterdi. Hellenistik dönemden önce de yerleşim yeri olarak kullanılan bölgede yaşayanların ise dışarıdan gelmediği, Anadolu'da yaşayan halk olduğu belirtildi.

'DENİZLİ OVASINDAKİ EN ERKEN VERİLERE ULAŞTIK'

Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya Antik Kenti'nde çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. Tüm yıla yayılan kazının ve restorasyon çalışmalarının bir arada devam ettiğini ifade eden Şimşek, "Laodikya'nın Batı Mezarlığı kısmında güzel şeylere ulaştık. Şimdiye dek Hellenistik öncesi dönemin nereye indiği ile ilgili çeşitli yerlerde çalışmalar yapmıştık. Biz bu bölgede çalışmalarımızı hızlandırdık. Sonuç olarak Denizli Ovası'ndaki en erken verilere ulaştık. Buradaki verilerde M.Ö.5000 önceye dayanıyor. Erken tarih çanak çömlekler bulundu. Yine burada yaptığımız kazılarda Tunç Çağı'na ait mezarlar da bulduk. Bunun yanı sıra yerleşimin olduğuna dair veriler ortaya çıkarıldı. Denizli ve Ege bölgesindeki yayılımları tespit etmek için bu veriler çok önemli" dedi.

'7 BİN 500 YILLIK YERLEŞİM YERİNİ BULDUK'

Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Umay Oğuzhanoğlu Akay da bölgede yürütülen çalışmalarda testi, saç tokası gibi verilere ulaştıklarını ifade ederek, "Günümüzden 7500 yıl öncesinden itibaren kentin iskan edilmiş en eski bölgesinin şu anda kazı yaptığımız alan olduğunu gördük. Bu alandaki kalıntılar erken tunç çağı dediğimiz dönemde yapılan mezarlar ve yerleşim alanlarına ait kalıntılar. Laodikya'nın en erken iskan alanları döneminde köy diyebileceğimiz bir yerleşim yeri olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca bunun yanına kurulmuş olan mezarlık alanını görüyoruz. Bu alanın seçilme sebebinin de verimli bir ova olması ve su kaynaklarının bolluğu olsa gerek. Bu alandaki kazılar sürdükçe Hellenistik dönem öncesi nasıl bir yapısı olduğunu görmüş olacağız" dedi.

Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek daha sonra kazılarda bulunan ve üzerinde insan figürünün bulunduğu testileri gösterdi. - DENİZLİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close