Haberler

Denizli'de "İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı" Açıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, işyurtlarının üreterek ülke ekonomisine katkı verdiklerini belirterek, "Dünyada bir başarı hikayesidir bu, üreterek ülke ekonomisine katkı veriyorlar.

Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, işyurtlarının üreterek ülke ekonomisine katkı verdiklerini belirterek, "Dünyada bir başarı hikayesidir bu, üreterek ülke ekonomisine katkı veriyorlar. Dünyanın birçok yerinden Adalet Bakanlığı temsilcileri, gelip bizim işyurtları sistemimizi inceleyip 'Bize de yardımcı olur musunuz, nasıl başardınız bunu?' diyorlar." dedi.

Adalet Bakanlığı tarafından ceza infaz kurumları ile tutukevlerinde yürütülen eğitim ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında işyurtlarında hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen ürünlerin tanıtımı ve satışını yapmak için düzenlenen Ürün ve El Sanatları Fuarı, Adalet Parkı yanında açıldı.

Açılışta konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Uçar, İşyurtları Kurumu'nun geleneksel hale getirdiği bu fuarı Denizli'de ilk defa açtıklarını, Türkiye'nin değişik yerlerinde açılan bu fuarlar vesilesiyle vatandaşların tutuklu ve hükümlülerin neler yaptığını gördüklerini söyledi.

Cezanın ve cezaevlerinin amacının intikam değil suçun karşılığı olarak özgürlüğünü elinden almak ancak onu topluma yararlı bir birey yapmak olduğunu ifade eden Uçar, bir şekilde cezaevine giren kişilere yönelik 1997 yılında işyurtları kurulduğunu kaydetti.

Uçar, 287 işyurtları atölyesi bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bunun her birini bir fabrika gibi düşünün. Bugün binlerce tarımsal işletmesi olan, büyük mezbahanelerin, entegre tesislerin olduğu bir sistem var karşımızda. Üç bin kişi ile başlayan bu işyurtlarındaki çalışan tutuklu ve hükümlü sayısı, geçtiğimiz yıl itibarıyla 50 bini buldu. Bugün bu işyurtları büyük bir destan yazıyor, dünyada bir başarı hikayesidir bu, üreterek ülke ekonomisine katkı veriyorlar. Dünyanın birçok yerinden Adalet Bakanlığı temsilcileri, gelip bizim işyurtları sistemimizi inceleyip 'Bize de yardımcı olur musunuz, nasıl başardınız bunu?' diyorlar. Bugün işyurtları sayesinde hükümlü ve tutuklular, bu fuarda sergilediğimiz ürünleri üretiyorlar, meslek sahibi oluyorlar, ıslah oluyorlar, para kazanıyorlar, aynı zamanda sigortalı bunlar."

"Alper, camiamızda ilelebet güzel hatıralarla anılacak"

Yakın zamanda kaybettikleri, karakteri, dürüstlüğü, duruşu, vatanseverliği ve devlet adamlığı ile iz bırakan Başsavcı Mustafa Alper'i yad etmeden geçemeyeceklerini vurgulayan Uçar, "Ona rahmetler diliyorum. Burada çalışırken çok güzel işler yaptı. Sürekli görüşüyorduk. Bozkurt Açık Cezaevi, Türkiye'nin en büyük açık kadın cezaevi. Bunun kapasitesini büyütmek için, orada yeni ürünler üretmek için, yeni markalar çıkarmak için hep bunları düşünüyordu. Ama onun ömrü vefa etmedi. O bizim camiamızda ilelebet güzel hatıralarla anılacak." diye konuştu.

Denizli'de inşaatı devam eden Adalet Sarayı ek binasının müteahhit hatalarından dolayı feshedilen sözleşme sonrası ihalenin yenilendiğini en kısa zamanda inşaatın bitirileceğini dile getiren Uçar, "Adli tıp binamız ile Tavas ve Çivril adliye binamızın yapım ihalesine inşallah en kısa zamanda çıkıyoruz. Ondan sonra Çal ve Buldan sırada." dedi.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da ceza infaz sisteminin temel amacının toplumun korunması, suç işleyen kişilerin topluma kazandırılması ile yeniden suç işlemesinin önlenmesi ve suç nedeniyle verilen zararın giderilmesi olduğunu belirterek, "15 Temmuz'da yaşanan büyük ihanete ve sonrasında yaşanan gelişmelere rağmen ceza infaz sistemimizin insan odaklı olarak devletimizin genel politikalarına uygun bir şekilde insanı en yüksek değer kabul eden yaklaşımlarından taviz vermesi, geri dönmesi asla mümkün değildir. Ceza infaz kurumlarının ıslah ve rehabilitasyon amacı, bir hedef olarak her geçen gün değerini artıracaktır." diye konuştu.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi.

Standları gezen Uçar ile şehit Başsavcı Mustafa Alper'in eşi Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Üyesi Hatıran Alper ve diğer protokol üyeleri şehit Başsavcının Bozkurt Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu ve Çocuk Eğitim Evi Müdürlüğünde üretilen ürünler için yaptığı başvuru sonucu alınan Zen-Ce markalı ürünleri inceledi.

İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı'nda, cezaevinde hükümlü ve tutukluların ürettiği ürünlerin satışı gerçekleştirildi.

Mahkumların ürettiği ürünler arasında cezaevi güvenliğini sağlayan jiletli teller, Rize'de üretilen ve adına 'Sayılı Gün' verilen çay, elektronik kelepçe bulunuyor. 9 Ağustos'a kadar açık kalacak fuarda, Türkiye'nin değişik il ve ilçelerindeki 37 ceza infaz kurumunda hükümlü ve tutuklularca hazırlanan gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar çeşitli ürünler satışa sunuluyor.

Açılışa Denizli Valisi Hasan Karahan, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, milletvekilleri, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close