Haberler

Denizcilik Sektörüne Verilen Meteoroljik Hizmetler Semineri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü, Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi işbirliği ile denizcilik sektörüne verilen meteorolojik hizmetler konusunda seminer düzenledi.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Erol Aydın, deniz yoluyla yapılan seyahatlerin planlanmasına ve deniz ulaşımının güvenliğine katkı sağlamak maksadıyla Cebelitarık Boğazı'ndan Türkiye'ye kadar, Ege, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz'in tamamını kapsayan alanda 5 güne kadar hava ve deniz tahminleri sisteminin geliştirildiğini bildirdi.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü, Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi işbirliği ile "Denizcilik Sektörüne Verilen Meteorolojik Hizmetler" konulu seminer düzenledi.

Seminerin açılışında konuşan Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Erol Aydın, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün deniz gözlemlerindeki eksikliği gidermek amacıyla 2009 yılında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) ile ortak proje yürütme çalışmalarına başladığını, bununla ilgili protokoller hazırlayarak karşılıklı olarak imzalandığını söyledi.

Bu çerçevede Meteoroloji Genel Müdürlüğünün, KEGM'e ait İnebolu-Bodrum arasında bulunan ve üzerinde Seyir Otomatik Tanımlama Sistemi cihazı bulunan 185 fener ve şamandıradan uygun olan 33 fener ve 7 şamandıraya Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu satın aldığını kaydeden Aydın, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile protokol yapılarak Marmara Denizi Silivri açıklarına meteorolojik amaçlı bir şamandıra kurulduğunu kaydetti.

Aydın, Türkiye'de kullanılan meteorolojik amaçlı ilk şamandıra olma özelliğini de taşıyan sistemde hava sıcaklığı, rüzgar yön ve hızı, nem, basınç ve deniz suyu sıcaklığı gibi meteorolojik parametrelerin yanı sıra dalga yönü, dalga hızı, dalga yüksekliği ve 20 seviyede akıntı yön ve hız bilgilerini içeren oşinografik bilgilerin elde edilebildiğini vurguladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 5 adet daha meteorolojik amaçlı şamandıra alacağını kaydeden Aydın, bunların da Samsun, İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı, Antalya Körfezi ve Taşucu açıklarına konulacağını ifade etti. Aydın, denizlerden elde edilen tüm verilerin internet ortamında denizcilerin kullanımına sunulduğunu anlattı.

Erol Aydın, deniz yoluyla yapılan seyahatlerin planlanmasına ve deniz ulaşımının güvenliğine katkı sağlamak maksadıyla Cebelitarık Boğazı'ndan Türkiye'ye kadar, Ege, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz'in tamamını kapsayan alanda 5 güne kadar hava ve deniz tahminleri sistemi geliştirildiğini sözlerine ekledi.

Açılış konuşmasından ardından meteoroloji mühendisi Cem Dalgün ve meteoroloji uzmanı Abdullah Macit, deniz gözlem sistemleri, deniz radarları, dalga tahmin modelleri, marina tahmin sistemi, HF radarları, deniz tahmin raporları ile meteoroloji tarafından denizcilere verilen diğer hizmet konusunda bilgi verdi. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel
title
Close