Deniz Suyu Sıcaklığı Palamut Avını Etkiledi
Deniz suyu sıcaklığının düşmemesi palamut avını olumsuz yönde etkiledi.
Deniz suyu sıcaklığının düşmemesi palamut avını olumsuz yönde etkiledi. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, av sezonunun açılmasıyla birlikte denize açılan teknelerin tatmin edici avlanma yapamadığını belirterek umutlarının hamsiye kaldığını söyledi.
Son yıllarda iklimsel sıcaklığın etkisinin iyice kendini hissettirdiğini, bu ısı değişikliğinin balık avını olumsuz etkilediğini belirten Mutlu, deniz suyunun soğumasını beklediklerini kaydetti.
Şu ana kadar tatmin edici avlanma olmadığını ifade eden Mutlu, "İklimsel sıcaklıklar artık kendini iyice hissedilmeye başladı. 27 derece olan deniz suyu sıcaklığı balığın göç olayını etkilemiş durumda. İlk günlerde gerçekleşen palamut avı bugünlerde yok. Deniz suyu sıcaklığının istenilen derece olmaması ve balığın dağınık bir şekilde gezmesi av miktarını azalttı. Şu ana kadar tatmin edici bir av yok. Geçen yıl, son 20 yılın üzerine ilk defa hamside erken bir başlangıç olmuştu. Bu yıl ve özellikle son 1-2 yıldır Marmara'daki hamsi, hem boyut hem de ekonomik olarak çok güzel değer buldu" dedi.
FIRTINA AVCILIĞI ETKİLEDİ
Bugünlerde havaların fırtınalı oluşunun avcılığı etkilediğini belirten Mutlu, "Bugünlerde fırtına var. Bununla birlikte hava sıcaklığı 3-5 derece düşerse belki avcılık biraz etkili olur, umudumuz o. O da olmazsa bu seneki palamuttan çok da bir beklenti içinde olmayacağımızı sanıyorum. Hamsiyle ilgili sevindirici tarafı, numune hamsi var. Kesinlikle hamsiden umutluyuz. Bizim için Hamsi'nin Eylül ayında değil de en azından Ekim ayının 20'lerinden sonra olması, avlanması, kıyılara doğru inmesi demektir. Erken olup açıkta avlanırsa sıcakla birlikte göçünü çok çabuk tamamlayacağı için istediğimiz derecede verimli olmayacağını sanıyorum. Onun için inşallah hava soğumaya devam ederse hamside daha iyi randıman alırız" diye konuştu.
BİN 500 YAKIN TEKNENİN RUHSATI İPTAL EDİLDİ
Yaklaşık 2 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla denizdeki balık kaynaklarının av baskısından korumak ve tekne sayısını belli bir seviyeye çekmek amacıyla uygulamaya koyulan ve boyu 12 metreyi geçen teknelere metre başına 10 ile 20 bin TL arasında ödeme yapılarak ruhsatının iptaliyle ilgili gelişmeleri de değerlendiren Mutlu, "Kararla birlikte yaklaşık bin 500'e yakın tekne geri alınarak ruhsatları iptal edildi. Bu da av baskısının azalması demektir. Güzel bir şey. Hem balıkçı açısından hem devletimiz açısından. Alınanlar tekneler 12-13 metre üzerinde olan tekneler. 25-30 metrenin üzerinde bir iyileştirme olursa daha faydalı olur. Çünkü genellikle ağırlıklı avcılık 20-25 metrenin üzerinde olan teknelerle yapılıyor" şeklinde konuştu. - TRABZON