Deniz Kirliliğinin Önlenmesinde 'Mavi Kart' Dönemi
Türkiye'de Muğla'dan sonra Antalya'da da denizlerdeki zararlı atık ve kirliliği önemli ölçüde azaltması düşünülen Mavi Kart Elektronik Atık Takip Sistemi uygulamaya geçti.
Türkiye'de Muğla'dan sonra Antalya'da da denizlerdeki zararlı atık ve kirliliği önemli ölçüde azaltması düşünülen Mavi Kart Elektronik Atık Takip Sistemi uygulamaya geçti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gemi atıklarının etkin yönetiminin ve takibinin online izlenebilmesini sağlamak için ilk olarak Muğla'da başlattığı Mavi Kart Elektronik Atık Takip Sistemi, Antalya'da da uygulamaya geçti. Deniz kirliliğinin önüne geçmek ve denize yasa dışı çöp boşaltılmasını engellemek amacıyla başlatılan "Mavi Kart" uygulamasında Antalya Kaleiçi Yat Limanı'nda tören düzenlendi. Törene Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yaşar Güvenç ve çok sayıda kurum temsilcisi ile tekne kaptanları katıldı.
Uygulama ile atık toplama oranının yüzde 90 artmasını beklediklerini belirten Vali Altıparmak, "Mavi Kart"ın teknelerin online takibinin sağlanması açısından önemli bir özelliği taşıdığını belirtti. Altıparmak, "Türkiye dört bir tarafı denizlerle çevrili. Denizlerden yeterince yararlanmıyoruz. Ama temizliği konusunda son dönemde artan bilince rağmen duyarsızlık devam ediyor. Turistik tesisler, oteller akarsu başı yanında olanların atık suları denize ulaşıyor. Bunlarla ilgili envanter çalışması var. Ciddi oranda gidermeye çalışıyoruz. 170'lerde olan Mavi Bayrak'ı 200 rakamına ulaştırdı. Ciddi bir artış. İşin büyük ayağı tekne ve yat sahiplerine ait" dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri kurdeleyi kesti. 14 noktada atık alım tesisinin bulunduğu Antalya'da toplam 2 bin 'Mavi Kart' 20 TL'den teknelere dağıtılacak. - ANTALYA