Haberler

Deniz Kaplumbağaları İçin İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Yapılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereğince deniz kaplumbağaları ile ilgili çalışmalar için Dardanos Yerleşkesi’nde İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Binası inşa edilecek.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereğince deniz kaplumbağaları ile ilgili çalışmalar için Dardanos Yerleşkesi'nde İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Binası inşa edilecek.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bursa Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürü Mevlüt Özyanık, Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKUM) Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek'in hazır bulunduğu protokol töreninde konuşan Rektör Acer, "Bu ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu şey bilimsel çalışma yapmak. Bilimsel anlamda dışa bağımlılık bizi her alanda ikinci plana itiyor. Whatsapp'ın piyasa değeri, Türkiye'nin ilk 5 büyük firmasının ekonomik piyasa değerinin toplamından daha büyük. Bu şu demek, bizim daha çok bilimsel çalışma yapıyor, yeni teknolojiler üretiyor olmamız lazım" dedi.

ÇOMÜ'nün bulunduğu bölgeye katkı sunan bir bilim kurumu olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile başka projelerde de birlikte çalışıyoruz. Üniversitemizin yeşil kampüs projesi bağlamında rüzgar enerjisiyle elektrik ihtiyacını karşılaması bunlardan biri. Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve 2. Bölge Müdürlüğü ile üniversitemiz işbirliğiyle önemli bir bilimsel çalışma merkezi daha oluşturuyoruz. Bu bağlamda Şükran Hocamızın başında olduğu DEKUM, Çanakkale Boğazı'nda yaralanmış ve tedaviye ihtiyacı olan kaplumbağaların bu merkeze alınıp tedavi edildiği çalışmaları yürütüyorlar ancak bunun daha kapsamlı ve sistematik hale gelmesi için bir işbirliği yapalım istedik. Ortaya böyle güzel bir proje çıktı. Bu kaplumbağaların hem izlenmesi hem de rehabilitasyonu için bir merkez oluşturulacak" dedi. Rektör Acer, burada yapılacak çalışmaların bilim dünyasının bu konudaki çalışmalarına önemli katkılar sunacağına inandığını söyledi.

Daha önce kurum olarak ÇOMÜ ile çalışma tecrübesi edindiklerini, Çanakkale ilinin karasal ve içsular biyolojik çeşitliliği üzerine çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Bölge Müdürü Mustafa Bulut ise, "İkinci olarak caretta carettaların Türkiye'nin en kuzeyinde izleme, rehabilitasyon ve bilinçlendirme çalışmalarının topyekün yapılabileceği bir tesis yapacağız. Şükran Hocamıza özverili çalışmaları için teşekkür ediyorum. Bilimi insanımızın hizmetine sunabilmek bizim asli görevimiz" şeklinde konuştu. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
4 bebeğin ölümünden sorumlu tutulan doktorun cevaplamak istemediği soru

4 bebeğin ölümünden sorumlu doktorun cevaplamak istemediği soru

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2026 yılında hanelerimizin yarısını kendi doğalgazımızla karşılayacağız

2026 yılını işaret etti: Hanelerin yarısının ihtiyacını karşılayacağız

'Safları sıklaştırın' diyen Kılıçdaroğlu'na adliye önünde coşkulu karşılama

Adliye önünde istediği oldu

Kılıçdaroğlu'ndan Akşener için olay sözler: Ailemi emanet ederim diyen 'işbirlikçi' çıktı, güvenmem hataydı

Akşener için öyle bir ifade kullandı ki, salon resmen buz kesti

title