Haberler

Deniz Feneri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Gönül isterdi ki 2005 yılında yaptırdığımız eski adıyla Hamidiye, yeni ismiyle İsa Bey Medresesi gibi bölgede daha çok okul açalım ancak 2008 yılından itibaren derneğimize yönelik haksız ithamlar, iftiralar ve maksadı belli beyanlar ile maalesef bu hizmetlerin devamı gelmedi.

Deniz Feneri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Turan Yalçın, dernek olarak Makedonya'nın doğusunda yaşayan Müslümanlar için yaptıkları çalışmaların, dernek hakkında çıkan olumsuz ve asılsız iddialar yüzünden devamının gelmediğini ancak daha çok çalışarak bölgeye Anadolu insanının yardım elini ulaştırmaya devam edeceklerini söyledi.

Kurban Bayramı dolayısıyla Deniz Feneri Derneği'ne Makedonya'da kesilmek üzere bağışlanan kurbanların kesim ve dağıtımlarında bulunmak üzere Makedonya'ya gelen Yalçın, ülkenin doğusunda yer alan İştip kentinde 2005 yılında dernekleri tarafından yaptırılan İsa Bey Medresesi'ni ve restorasyon işlemleri gerçekleştirilen Kadınana Camisi'ni ziyaret etti.

Okul ve cami hakkında yetkililerden bilgi alan Yalçın, okulda da incelemelerde bulundu.

Yalçın, ziyaretin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında bölgedeki Müslümanların çağrısı üzerine Deniz Feneri Derneği olarak bağışçılarının katkılarıyla okulun yapımını gerçekleştirdiklerini belirtti. Yalçın, okulun bulunduğu alanda Osmanlı döneminde de aynı hizmeti veren Hamidiye Medresesi'nin kalıntılarının bulunduğunu belirterek, aynı alanda yine Müslümanların hizmetini görecek bir yapıyı inşa etmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Deniz Feneri Derneği olarak mazlum ve masumların yanında yer aldıklarını ve balık vermeyi değil, balık tutmayı öğretmeyi amaçladıklarını ifade eden Yalçın, bu kapsamda, gıda yardımı, ayni ve nakdi yardımların yanı sıra okul ve cami gibi kalıcı eserlerin yapımına da büyük önem verdiklerini vurguladı.

Kurban Bayramı dolayısıyla geldikleri Makedonya'da daha evvel yaptırdıkları İsa Bey Medresesi'ni ziyaret ederek son durumunu ve eksiği olup olmadığını kontrol ettiklerini kaydeden Yalçın, okulun yakınında bulunan ve yıllarca bakımı yapılamayan Kadınana Camisi'nin de 2006 yılında yine dernekleri tarafından bakımının gerçekleştirildiğini belirtti.

Dernek olarak "sadece iyilik" parolasıyla yola çıktıklarını ve nerede yardıma muhtaç biri varsa yetişmeye çalıştıklarını anlatan Yalçın, bazı kesimlerin de kendilerine nereye koşmak isterlerse istesin çelme takmaya çalıştığını söyledi. Özellikle 2008 yılından itibaren başlayan, Deniz Feneri isminin asılsız ve olumsuz haberlere konu edilmesinin bağışçıları tereddüde soktuğunu ve bu nedenle binlerce yoksulun zor durumda kaldığını dile getiren Yalçın, "Doğu Makedonya'daki gibi geçmişte İslam hakimiyetinde olan ve Osmanlı'nın çekilmesinden sonra mağdur durumda kalan kardeşlerimiz de maalesef bu süreçte boynu bükük kalmıştır" dedi.

Deniz Feneri Derneği olarak açtıkları davalar, gönderdikleri tekzip metinlerine ve davalar sonucunda kazandıkları tazminatlara rağmen bazı kesimler tarafından günümüzde de saldırılara maruz kaldıklarını aktaran Yalçın, şöyle konuştu:

"Gönül isterdi ki 2005 yılında yaptırdığımız eski adıyla Hamidiye, yeni ismiyle İsa Bey Medresesi gibi bölgede daha çok okul açalım. Ancak 2008 yılından itibaren derneğimize yönelik haksız ithamlar, iftiralar ve maksadı belli beyanlar ile maalesef bu hizmetlerin devamı gelmedi. O iftiraları atanların buraları görmelerini isterdim."

Deniz Feneri Derneği olarak, gerek çalışanlarıyla gerekse de gönüllüleriyle yılmadıklarını ve vazgeçmediklerini ifade eden Yalçın, "Deniz Feneri Derneği olarak Doğu Makedonya'daki Müslüman kardeşlerimiz için yaptıklarımızı sürdürmek ve onlara yeni okullar, camiler kazandırmak için daha çok çalışacağız" dedi.

Yalçın, Doğu Makedonya'da zor durumda olan onlarca Müslüman aile bulunduğunu ve bu bölge halkının umudunun Türkiye ve Türk insanları olduğunu kaydetti. Kendilerinin de gönlü bol Türk insanı ile yardım eli bekleyen Makedonya Müslümanları arasında köprü olmaktan büyük mutluluk duyacaklarını ifade eden Yalçın, "Tüm gönüllülerimize, bağışçılarımıza başta Makedonya Müslümanları olmak üzere, bize ecdadımızın emaneti olan Balkanlar'daki Müslüman kardeşlerimizi unutmama çağrımızı yeniliyorum" diye konuştu.

İsa Bey Medresesi Arapça Öğretmeni İdris Halit

İsa Bey Medresesi Arapça Öğretmeni İdris Halit ise medresede Türkiye'deki imam hatip lisesi benzeri bir eğitim verildiğini ifade etti. Medresede yaklaşık 80 öğrencinin eğitim aldığını kaydeden Halit, kendisinin de aynı medreseden mezun olduğunu ve Mısır El Ehzer Üniversitesindeki eğitiminin ardından mezun olduğu okulda Arapça dersleri vermeye başladığını belirtti. İsa Bey Medresesi'nin Doğu Makedonya'daki tek medrese olma özelliği taşıdığını söyleyen Halit, medresenin büyük bir ihtiyacı karşıladığını kaydetti. - Stip

Kaynak: AA / Güncel
title
Close