Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Demreli Çiftçi, 'Tuta Absoluta'ya Karşı Cihaz Geliştirdi

Demreli Çiftçi, 'Tuta Absoluta'ya Karşı Cihaz Geliştirdi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Demre İlçesi'nde Çiftçi Ali Rıza Yılmaz, 'tuta Absoluta' Zararlısına Karşı Bir Cihaz Geliştirdi.

ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde çiftçi Ali Rıza Yılmaz, 'Tuta Absoluta' zararlısına karşı bir cihaz geliştirdi.

'Tuta Absoluta' zararlısıyla yaptığı kimyasal mücadelede başarılı olamayan Demreli çiftçi Ali Rıza Yılmaz, zararlıyla mücadele için ilginç bir cihaz geliştirdi. İçinde bir ampul bulunan 27 santimetre yüksekliğindeki prizma şeklindeki cihazın üzerinde 3 milimetre çapında 212 delik bulunuyor. Geceleri ampulü yakılarak seraların dışına asılan cihaz, ışığa yönelen 'Tuta Absoluta' zararlısını kendine doğru çekiyor. Böylece cihaz üzerindeki deliklerden içeri giren zararlılar, seraya girmeden yok ediliyor.

Tasarladığı cihazı Akdeniz Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü danışmanlığında ortaya çıkaran çiftçi Yılmaz, patent almak için de başvurdu.

Yılmaz, Demre'de düzenlenen bir toplantıyla cihazı çiftçilere tanıttı. Toplantıya Kaymakam Murat Sefa Demiryürek, Demre Belediye Başkanı DP'lii Süleyman Topçu, araca danışmanlık yapan ve araç hakkında resmi rapor hazırlayan Akdeniz Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Battal Çıplak, İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Şahin, İlçe Ziraat Odası Başkanı Ramazan Açıkgöz ve 500'e yakın çiftçi katıldı.

"ÇOK MAĞDUR OLMUŞTUM"

Geçen yılın ortasında seralara gelen 'Tuta Absoluta' zararlısı yüzünden mağdur olduğunu ve domates üretemediğini belirten çiftçi Yılmaz, "Bu zarara karşı neler üretebiliriz düşüncesiyle böyle bir ürünü geliştirdik. Bunun deneme sonuçlarını Akdeniz Üniversitesi'ne ilettim. Onların da olumlu rapor hazırlaması üzerine cihazın üretimine başladık" diye konuştu.

Cihazla bir gecede yaklaşık 40 bin zararlıyı ortadan kaldırdığını belirten Yılmaz, "Delik küçük olduğu için, diğer faydalı böcekler giremiyor. Çevreye hiçbir zararı yok" dedi.

SİSTEM TAMAMEN ORGANİK

Aracı inceleyerek olumlu rapor hazırlayan Prof. Dr. Battal Çıplak ise şunları söyledi:

"Şu ana kadarki çalışmalar Tuta'ya karşı kimyasal toksin ve zehir kullanımının yeterince başarılı olmadığını göstermekteydi. Bu sistem, güvelerin ışığa olan ilgileri ve içgüdülerinden yararlanarak geliştirilmiştir. Sistem tamamen organik diyebileceğimiz nitelikte. İnsan sağlığına zarar vermeyecek bir mücadeleye olanak veriyor. Ayrıca çevredeki diğer canlılara da zararlı etkisi olmayacak şekilde dizayn edilmiş. Tuzak giriş delikleri ona göre tasarlanmış nitelikte."

Demre Ziraat Odası Başkanı Ramazan Açıkgöz de "Bu ürünün çiftçilerimize kimyasal kullanmadan domates üretiminde faydalı olacağına inanıyorum" dedi.

TÜRKİYE'YE 2009'DA GELDİ

'Tuta Absoluta' zararlısı Güney Amerika kökenli bir zararlı. En çok domatese zarar veriyor. 2007 yılında İspanya'da görülen zararlı, 1 yıl sonra ise Fas ve Cezayir'de görüldü. 2008 yılında Güney Fransa, İtalya ve Tunus'ta yine domateste görülen zararlı, 2009 yılı itibariyle Türkiye'ye de geldi. Bir dişi, 250- 260 yumurta bırakıyor. Yumurtalar 9-40 derece arası sıcaklıkta 24- 38 gün arasında ergin duruma geliyor.

?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title