Haberler

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Olaylar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Demokratik Kongo hükümetinden başkent Kinşasa'nın Maluku bölgesindeki toplu mezarın açılmasını istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Demokratik Kongo hükümetinden başkent Kinşasa'nın Maluku bölgesindeki toplu mezarın açılmasını istedi.

HRW'den yapılan yazılı açıklamada, 2 ay önce Maluku'daki toplu mezardaki 400'den fazla cesedin kimlere ait olduğunun belirlenmesi için soruşturma başlatılmasına söz veren ancak bunu yapmayan hükümet kınanırken, farklı ülkelerden uzmanların yardımıyla toplu mezarın açılması talep edildi.

Ülkedeki HRW uzmanlarından Ida Sawyer, hükümetin konuya ilişkin açıklama yapmamasının kuşkuları artırdığını belirterek kurbanların ailelerinin kimlikleri bilmeye hakkı olduğunu vurguladı.

Toplu mezarın 18 martta bulunmasından sonra sivil toplum kuruluşları ve muhalefet, burada gömülenlerin arasında polisin Kinşasa'da 2014'te çetelere yönelik başlattığı Likofi operasyonu ve ocakta seçim yasasının yeniden düzenlenmesine karşı yapılan gösterilerde öldürülenlerin bulunduğunu ileri sürmüştü.

Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Evariste Boshab, 3 nisanda Maluku'daki toplu mezara ailesinin maddi durumu defin işlemine elvermeyenlerin, kimliği belirlenemeyen cesetlerin ya da ölü doğan bebeklerin gömüldüğünü ve 421 cesedin bulunduğunu açıklamıştı.

Ülkede 5 haziranda, Likofi operasyonunda ve gösterilerde öldürülenlerin aileleri başsavcıya şikayette bulunmuş ve cesetlerin kimlere ait olduğunun belirlenmesini istemişti.

Hükümetten, daha önce yapılan açıklamada, toplu mezar olayının soruşturulması için Belçika'nın teklif ettiği 1,5 milyon avroluk desteğin reddedildiği ve gereken finansmanın sağlanabileceği ifade edilmişti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde muhalefetin ocakta anayasa değişikliğine karşı düzenlediği gösteriye polis müdahale etmiş, 15 kişi ölmüştü.

Ülkede devlet başkanı seçiminin 2016'da yapılması planlanıyor ancak meclise sunulan yasa tasarısı nedeniyle bu tarihin ertelenmesinden endişe ediliyor.

Yasa tasarısına göre, devlet başkanlığı seçimlerinin düzenlenebilmesi için önce nüfus sayımının yapılması gerekiyor. Ancak muhalefet, nüfus sayımının yıllarca sürmesinden endişelendiği için buna karşı çıkıyor.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, 2001'de iktidara gelen Joseph Kabila'nın 3. kez devlet başkanlığı yapmasını sağlamak amacıyla söz konusu yasa tasarısının sunulduğunu iddia ediyor.

Demokratik Kongo'da 1984'ten bu yana nüfus sayımı yapılmadı.

Kaynak: AA / Güncel
Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

TBMM'de kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Nazilli'de sağanak cadde ve sokakları suyla doldurdu, belediye başkanı özür diledi

Sağanak hayatı felç etti! Belediye başkanı sahaya inip özür diledi

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha: Savaş artık küresel

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha! Açık açık tehdit etti

title