Haberler

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Olaylar

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Olaylar
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) hafta sonu bir toplu mezarın bulunmasından sonra olayın aydınlatılması için hükümetin soruşturma başlatmasını istedi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) hafta sonu bir toplu mezarın bulunmasından sonra olayın aydınlatılması için hükümetin soruşturma başlatmasını istedi.

HRW'nin Demokratik Kongo yetkililerinden Ida Sawyer, AA'ya açıklamasında, başkent Kinşasa'nın doğusunda, Maluku bölgesinde bulunan toplu mezardaki cesetlerden bazılarının ocakta seçim yasasına karşı çıkanlara ait olma ihtimalinin endişe uyandırdığını belirtti.

Sawyer, cesetlerin kimliklerinin belirlenmesi için bağımsız ve güvenilir bir soruşturmanın gerekliliğine dikkati çekerek Kongolu yetkililerden BM İnsan Hakları Komisyonu ve sivil toplum kuruluşları uzmanlarıyla işbirliği içinde çalışması çağrısında bulundu.

Aynı talep FIDH yetkililerinden de geldi.

Yerel basın, Maluku sakinlerinin hafta sonu 400'e yakın cesedin bulunduğu bir toplu mezar bulunduğunu ve BM Barış Gücü'ne (MONUSCO) haber verdiğini duyurmuştu.

Ülkede hafta sonundan sonra cesetlerin protestoculara ait olduğuna ilişkin kuşku ve spekülasyonların artması üzerine İçişleri Bakan Yardımcısı Evariste Boshab, cesetlerin ülkede 19-21 Ocak'taki eylemlerde ölenlere ait olmadığını açıklamıştı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde muhalefetin anayasa değişikliğine karşı çıkmak üzere düzenlemek istediği gösteriye polis müdahale etmiş, 15 kişinin öldüğü bildirilmişti.

Ülkede devlet başkanlığı seçiminin 2016'de yapılması planlanıyor ancak meclise sunulan yasa tasarısı nedeniyle bu tarihin ertelenmesinden endişe ediliyor.

Yasa tasarısına göre, devlet başkanlığı seçimlerinin düzenlenebilmesi için önce nüfus sayımının yapılması gerekiyor. Ancak muhalefet, nüfus sayımının yıllarca sürmesinden endişelendiği için buna karşı çıkıyor.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, 2001'de iktidara gelen Joseph Kabila'nın 3. kez devlet başkanlığı yapmasını sağlamak amacıyla söz konusu yasa tasarısının sunulduğunu iddia ediyor.

Ülkede 1984'ten bu yana nüfus sayımı yapılmadı.

Kaynak: AA / Güncel
Türkiye, Somali'de uzay üssü kuracak

Erdoğan müjdeyi verdi! Türkiye o ülkede uzay üssü kuracak

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Bebeğini biberona tiner koyarak öldüren anne çorbasına da çamaşır suyu dökmüş

Bebeğini tiner içirip öldüren anne bununla da yetinmemiş

Nazilli'de sağanak cadde ve sokakları suyla doldurdu, belediye başkanı özür diledi

Sağanak hayatı felç etti! Belediye başkanı sahaya inip özür diledi

title