Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

'Demokrasinin Neresindeyiz' Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazeteci Gülay Göktürk, "Demokrasinin inşasının ikinci temel görevi, askeri mahkemelerin kaldırılmasıdır, Genelkurmay Başkanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasıdır, jandarmanın yerine kır polisinin getirilmesidir" dedi.

Gazeteci Gülay Göktürk, "Demokrasinin inşasının ikinci temel görevi, askeri mahkemelerin kaldırılmasıdır, Genelkurmay Başkanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasıdır, jandarmanın yerine kır polisinin getirilmesidir" dedi.

Gazeteci Gülay Göktürk, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde "Demokrasinin Neresindeyiz?" konulu konferans verdi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Düşünce ve Atılım Kulübü tarafından düzenlenen konferansa Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mahmut Aydın, Prof. Dr. Halis Ölmez, dekanlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Gazeteci Gülay Göktürk konuşmasında şunları söyledi:

"Türkiye son 10 yılda çok büyük bir dönüşüm geçirdi. Esas temel olarak rejimin niteliğine ilişkin önemli bir değişim yaşandı. Bu ülkedeki rejimin temel karakteri Türkiye'nin elitlerini kendilerini cumhuriyetin kurucu ve aynı zamanda koruyucusu ve kollayıcısı zannettiler. Bugün demokrasinin neresindeyiz, şimdi Türkiye bunca yıllık çok partili hayatından sonra hakikaten vesayetten kurtulmuş bir toplumsal yapısıyla, vesayetten kurtulmuş siyasal yapısıyla, vesayetten kurtulmuş bir yargıyla demokrasiyi inşa sürecine girebilir. Önümüzde 10 yılı demokrasinin inşasının oluşturulması hem toplumsal planda hem siyasi planda demokrasinin inşası süreci olarak görüyorum. Türkiye'de ilk defa sivil bir anayasa yapma imkanımız var. Anayasa hep darbeler tarafından yapıldı. Bu anayasa ile birlikte biz 21. yüzyılın Türkiye'sinin toplumsal sözleşmesini yapmak zorundayız. Bu bizim demokrasinin inşası sürecindeki birinci görevimizdir. Anayasa; devleti değil bireyin haklarını kutsayan, belli bir ideolojik anlayışı olmamış yeni bir idari yapı getiren; özgürlüklerin, esas kısıtlamaların fani olduğunu vurgulayan, doğru bir renk anlayışını oturtan ve insan aklına ipotek koyan, insanların Türkiye vatandaşlarının ve ideolojik seçme şansına ipotek koyan maddelerden arınmış, özgürlükçü bir anayasa olmak zorundadır. Demokrasinin inşasının ikinci temel görevi, askeri mahkemelerin kaldırılmasıdır, Genelkurmay Başkanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasıdır, jandarmanın yerine kır polisinin getirilmesidir, 35. Madde'nin kaldırılması ve benzeridir. Eski rejimin hukuki kalıntılarını, teamül anlamındaki kalıntılarını, geleneksel anlamdaki kalıntılarını, zihni kalıntılarını temizlememiz gereken bir süreç içindeyiz. Mesele demokrasinin icrası için çok hayati önem gördüğü Kürt meselesinin barışçıl bir yolla çözülmesidir. Tabii ki çok ana başlıklarıyla özetleyebildiğim bu düşünceleri, önümüzdeki dönemin demokratik inşa sürecinin temel taşları olarak görüyorum. Biz çok önemli bir iş başardık, işin zor kısmını başardık. Önümüzdeki dönem daha tatlı tatlı, kavga etmeden, tartışarak, kafa kafaya vererek, yanlışları beraber düzelterek, zaman zaman hata yaparak deneyerek ilerleyebileceğimiz bir süreç olmalıdır."

Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Gazeteci Gülay Göktürk'e plaket ve çiçek takdim etti. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title