Haberler

Demokrasi Barometresinde', ABD'nin Karnesi Zayıf Çıktı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gediz Üniversitesi Toplumsal Değişim ve Dönüşüm Araştırma Merkezi Danışma Kurulu üyesi Prof.Dr. Ursula Birsl, İsviçre'de hazırlanan 'Demokrasi Barometresi'nin son sonuçlarını açıkladı.

Gediz Üniversitesi Toplumsal Değişim ve Dönüşüm Araştırma Merkezi Danışma Kurulu üyesi Prof.Dr. Ursula Birsl, İsviçre'de hazırlanan 'Demokrasi Barometresi'nin son sonuçlarını açıkladı. Alman siyaset bilimci, demokratik kazanımların dünya genelinde azaldığını, gelişmiş ülkeler arasında en büyük kan kaybının ABD'de kaydedildiğini söyledi.

Gediz Üniversitesi Toplumsal Değişim ve Dönüşüm Araştırma Merkezi (CTTR), 'Dönüşüm İçinde Kaybolma Uluslararası Çalıştayı' düzenledi. Merkezin danışma kurulu üyelerinden Almanya Marburg Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ursula Birsl, Bosna Hersek'in savaş dönemindeki maliye bakanı Prof.Dr. Sead Kreso, Ankara Üniversitesi'nden Prof.Dr. İlhan Uzgel, ODTÜ'den Prof.Dr. Mustafa Türkeş, Bilgi Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr. İnan Rüma, Yaşar Üniversitesi'nden Prof.Dr. Nazif Mandacı, İzmir Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr. Selin Bengi Gümrükçü, Gediz Üniversitesi'nden Doç.Dr. Sait Akşit, CTTR Müdürü Yrd.Doç.Dr. Can Zeyrek ve CTTR araştırmacılarından Dr. Elona Rusi Karacalarlı konuşmacı oldu. 3 ülkedeki 8 üniversiteden 10 siyaset bilimci ve ekonomistin buluştuğu toplantıda CTTR Müdür Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Arzu Alvan Bozdereli yönetiminde 'Dönüşüm Araştırmalarına Yaklaşımlar, Batı Balkanlar Bölgesi' teması ele alındı.

YUNANİSTAN'IN NOTU KIRIK

Almanya'nın önde gelen siyaset bilimcilerinden Prof.Dr. Ursula Birsl, İsviçre'nin Zürih Üniversitesi tarafından Alman bilim insanlarının da katılımıyla hazırlanan 'Demokrasi Barometresi' adlı bilimsel çalışmanın en son sonuçlarını, bu çalıştayda açıkladı. Prof.Dr. Birsl, üç demokratikleşme dalgası esas alınarak gelişmiş ülkelerin değerlendirildiği çalışmaya göre demokratik kazanımların son yıllarda dünya genelinde kan kaybettiğini anlattı. En büyük düşüşün ABD'de yaşandığını ifade eden Prof.Dr. Birsl, şöyle konuştu:

"ABD, 100 üzerinden yapılan değerlendirmede 1995 yılında 60 puanın üzerindeydi. 2012 rakamlarına göre gerçekleştirilen son değerlendirmede 10 puan gibi ciddi düşüşle 50'lere geriledi. En çok kan kaybeden ülkelerden biri de 8 puanlık düşüşle Macaristan oldu. İtalya ile Yunanistan da 6 puan geriledi. 1995'ten 2006'ya kadar istikrarlı bir çizgi yakalayan Yunanistan, ekonomik ve siyasi krizlerin de etkisiyle 2006-2012 arasında demokratik kazanımlarında önemli kayıplar yaşadı. İngiltere, İsviçre, İzlanda, Lüksemburg, İsveç, Brezilya, Çek Cumhuriyeti ve Litvanya'da ise demokrasi güçlendi."

"MODERNLEŞME TERS ETKİ YAPTI"

Prof.Dr. Ursula Birsl, Türkiye'nin değerlendirilmediği Demokrasi Barometresi'nde, ABD gibi ülkelerdeki düşüşün ekonomi politikalarıyla ilgili olduğuna da dikkat çekti. Prof. Dr. Birsl, şöyle devam etti:

"Dünya genelinde ekonomik gelişme ve modernleşme yöntemiyle demokratikleşmeye çalışıldı. Ancak bunun yeterli olmadığını görüyoruz. Neoliberal politikaların uygulandığı gelişmiş ülkelerde bile demokrasilerin kan kaybetmesi bunun tipik örneği. Radikal modernleşme, demokratikleşmede ters etkiye yol açıyor. Yeni arayışlara gidilmeli." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close