Demircan "Beyoğlu Türkiye'nin Hem Vitrini Hem Sahnesi"
Beyoğlu Belediyesi 90 bin gence "Kültür Gezisi" düzenledi.
Beyoğlu'nda yaşayan gençlere 9 yıldır düzenledikleri "Pasaport Kültür Gezisi" ile şehri tanıtan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Beyoğlu Türkiye'nin hem vitrini hem sahnesidir. Çocuklarımızın kenti okumaları ve Beyoğlu ruhunu yakalamalarını hedefliyoruz" dedi.
Beyoğlu Belediyesi 9 yıldır sürdürdüğü kültür gezilerine bu yılda tüm hızıyla devam ediyor. Her yıl yaklaşık 10 bin gencin katıldığı gezilerde, kültürel ve tarihi mekanların yanı sıra müze ve galerilere yapılan ziyaretler de gençlere ayrı bir heyecan yaşatıyor.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan "Çocuklarımıza Beyoğlu'nu gezdirirken, iki temel amacımız var: Önçelikli amacımız evlatlarımızın bir kenti "okumayı" öğrenmelerini sağlamak. Mimariyi, tarihi, kültürel değerlerin karakterini görmelerini temin etmek, burada asırlarca sürdürülen hayatın niteliklerini kavramalarına yardımcı olmak. Çünkü gündelik hayat içinde, kent bilincinin, kentlilik bilincinin oluşması çok önemlidir. Kenti okuyamayan kimseler, ülkelerini de, dünyayı da algılamakta zorluk çekerler. İleride hangi mesleği seçerse seçsin; bir kenti gezme, anlama, tanıma yeteneği; çocuklarımızın yaşam kalitesini büyük ölçüde arttıracaktır. İkincisi, yavrularımıza Beyoğlu ruhunu tanıtmak. Beyoğlu, Türkiye'nin hem vitrini, hem de sahnesi. Burada, hepimiz, hakikaten bir sahneye çıkmış gibi hissederiz. Bir temsilci rolü üstleniriz. Çocuklarımıza ve gençlerimize, bu gelişkin kentsel espriyi anlatmayı bir vazife biliyoruz. Beyoğlu'nun algılanması, anlaşılması, benimsenmesi; modern Türkiye'yi yükseltecek bilince kavuşmak demektir. Gençlerimiz ve çocuklarımız bu gezilere katılarak yaşadıkları şehre ilişkin aidiyet duygusunu geliştiriyorlar. Kendilerini bu şehre ait hisseden çocuklar, şehri daha fazla sahipleniyor ve koruyorlar" dedi.
Çocuklara "Beyoğlu Pasaportu" veriliyor
Demircan, Pasaport programıyla ilgili şu bilgileri paylaştı;
"Beyoğlu Kültür Gezileri, hafta içi her gün düzenleniyor. Öğrencilerimizi, 45 kişilik gruplar halinde; uzman rehberler ve öğretmenler eşliğinde gezdiriyoruz. Gezilecek yerlere, özel otobüslerle gidiliyor. Öğrencilere Beyoğlu haritası hediye ediyoruz. Harita okumayı öğretiyoruz. Kültür gezisi, 14 ayrı noktayı kapsıyor. Beyoğlu ve çevresinde gezilecek, görülecek yüzlerce mekan var. Biz, bu gezilerle, çocuklarımızın turistik yeteneklerini geliştirmeyi gözetiyoruz. Bu nedenle, çocuklara "Beyoğlu Pasaportu" dağıtıyoruz. Pasaport, harita gibi materyallerle tanışmalarını sağlıyoruz. Onları notlar tutmaya, sorular sormaya teşvik ediyoruz. Kültür gezisi kapsamında Panorama 1453 Tarih Müzesi, Miniatürk, Rahmi Koç Müzesi, Turabibaba Kütüphanesi, Beyoğlu Belediye binası geziliyor. Burada hep birlikte yenilen öğle yemeğinden sonra İstanbul Modern Sanatlar Müzesi, Nusretiye Camii, San Antuan Kilisesi, Neve Şalom Sinagogu, Galata Mevlevihanesi, Aynalıkavak Kasrı, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi , Türker İnanoğlu Vakfı Sinema-Tiyatro Müzesi ve Harbiye Askeri Müzesi gibi çok önemli mekanlara gidiliyor"