Sur Belediye Başkanı: Yasalar, Kur-an'ı Kerim Ayeti Değildir
Diyarbakır Sur ilçe Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, çok dilli belediyeciliği engelleyen yasaların Kuran'ı Kerim ayeti olmadığını söyledi.
Diyarbakır Sur İlçe Belediyesi Kadın Destek Merkezi (KADEM) bünyesinde faaliyet gösteren "Kadın Emeği Ev Yemekleri" işletme açılışına katılan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, çok dilli belediyeciliği engelleyen yasaların Kuran'ı Kerim ayeti olmadığını istendiğinde değiştirile bilineceğini söyledi.
Sur Belediyesi Kadın Destek Merkezi (KADEM) kendi bünyesinde faaliyet gösteren "Kadın Emeği Ev Yemekleri" adında bir işletme açtı.Sur belediyesi zabıta Amirliği binası bitişiğinde faaliyet yürütecek olan ve kadınların işleteceği işletmenin açılışına Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Barış ve Demokrasi Partisi Diyarbakır il Eş başkanı Zübeyde Zümrüt, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hafize İpek ve çok sayıda kadın katıldı.
KÜRTÇE YAZIŞMANIN REDDEDİLMESİNİ ELEŞTİRDİ
Açılış öncesi basına açıklama yapan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, belediye meclisinin oy çokluğuyla aldığı kurum içi ve kurumlar arası çok dilli yazışma kararının, Sur Kaymakamlığı tarafından red edilmesini eleştirdi. 9-10 yıldır çok dilli belediyecilik çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Demirbaş, gelinen süreçte halen yok sayma zihniyetinin var olduğunu gördüklerini ileri sürdü.
"İNGİLİZCE, ALMANCA, İTALYANCA, FRANSIZCA YAZILAR SUÇ DEĞİLDE, KÜRTÇE, ERMENİCE, SÜRYANİCE NEDEN SUÇ?"
Demirbaş, "Türkçeyi kabul edip Kürtçeyi geri çevirmek Kürtçeyi yok saymaktır. Bu ülkede İngilizce, Almanca, İtalyanca, Fransızca yazılar yazılıyor, niye suç olmuyorda Kürtçe, Ermenice, süryanice yazılar yazılınca suç oluyor ? Demek ki bu dilleri yok sayıyorsunuz, bu halkı bu kültürü yok sayıyorsunuz, o nedenle ben bunun önünde herhangi bir yasal engel olduğunuda düşünmüyorum, kaldı ki varsa yasalar değiştirilir, yasalar Kur-an'ı Kerim ayeti değildir" dedi.
ALDIĞIMIZ KARAR DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİN TESİSİ ANLAMINDA
Demokratik özerkliğin tesisi anlamında önemli bir karar aldıklarını dile getiren Demirbaş, "Kararı uyguluyoruz da, artık bundan sonra devlet kurumları kabul etsin veya etmesin biz halkların yasalardan önce geldiğine inanarak hem kurum içerisi yazışmalarımızı hemde kurumlar arası yazışmalarımızı farklı dillerde çok dilli yapacağız" diye konuştu.
"İNSANLAR ARTIK DİLLERİNİ ÖZGÜRCE KULLANA BİLSİNLER"
"Ben çağrımı yeniliyorum demokrasi istiyorsanız, barış istiyorsanız, çözüm istiyorsanız siz o yasak olan yasalarınızı değiştirin" diyerek Kaymakamlığın red kararına sitem eden Demirbaş şöyle dedi:
"İnsanların inançları ve dilleri üzerindeki yasakları kaldırın artık. Bu ülkede insanlar inançları için hor görülmesin, insanlar artık dillerini özgürce kullana bilsinler. Biz sizin yasak olan yasalarnızı kabul etmiyoruz. Demokrasi odur ki yasaları değiştiresiniz. Bu haklar bizlere fıtri haktır insani haktır. Doğal hukukun bir gereğidir. O nedenle bu dilimizi kullanma hakkımızı kullanacağız. Bu anlamıyla devletin ilgili kurumları da bunları bilmeli ve buna uygun devleti düzenlenmelidir. Türkiye artık geçmişi yaşamıyor statükoyu aşmışsa o zaman gereği yapılmalıdır"