Defne Joy Foster Davasında Yeni Gelişme
Sunucu Defne Joy Foster'ın ölümüne ilişkin olarak görülen dava dosyası, Adli Tıp Genel Kurulu'na gönderildi.
Sunucu Defne Joy Foster'ın evinde hayatını kaybettiği gazeteci Ahmet Altan'ın oğlu Halit Kerem Altan hakkında "yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi dolayısıyla kişinin ölmesi" suçundan açılan davanın 3. duruşması görüldü.
Kadıköy 36'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Kerem Altan, Foster'ın annesi Hatice Foster da katıldı. Sanık Altan, "Alkol nedeniyle sızdığını düşündüm. Evin yanındaki kliniğe gittim, kapalıydı. Diğer bir kliniğe yönlendim ve orası da kapalıydı" dedi.
"NEDEN AMBULANS ÇAĞIRMADIN?"
Bu sırada hâkim Mehtap Yılmaz ise Altan'a yönelik "Daha önce alkol komasına giren birini gördün mü? Bilinç kaybı ne kadar sürdü? Neden ambulansa telefon açmadın?" diye sordu. Altan Foster'ın o an hayati bir tehlike taşıdığını anlamadığını belirterek "Daha çabuk ulaşırım düşüncesiyle telefonla aramaktansa polikliniğe gittim" cevabını verdi.
Altan'ın savunmasının ardından söz alan müşteki vekilleri Ayşegül Mermer ve Ersan Taştekin, Foster'ın otopsi raporuna göre başının üzerinde bir yara olduğunu belirtti.
Halit Kerem Altan ise o gece bir tartışma yaşamadıklarını, öyle bir yara olup olmadığını bilmediğini söyledi.
OTOPSİ DOKTORU TANIK OLACAK
Mahkeme, Defne Joy Foster'ın otopsi raporunda kaş üzerinde yara izinin belirtilmiş olduğunu vurgulayarak, gelecek celse otopsiyi yapan doktorun tanık sıfatıyla dinlenilmesine karar verdi. Dava dosyasının Adli Tıp Genel Kurulu'na gönderilerek, Foster'in ölümünün, erken müdahale olması halinde engellenip engellenemeyeceği konusunda rapor istenmesini kararlaştıran mahkeme, duruşmayı erteledi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Kadıköy Caddebostan'daki Kerem Altan'a ait evde 2 Şubat 2011'de hayatını kaybeden Defne Joy Foster'ın ölümüyle ilgili Altan'ın herhangi bir kusuru olmadığı gerekçesiyle "takipsizlik" kararı verdi.
Foster ailesinin itirazı Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce de reddedilince, ailenin avukatı Ayşegül Mermer, kanun yararına bozma yoluna başvurdu. Dosyayı inceleyen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, soruşturmada hukuka aykırı olarak takipsizlik kararı verildiğini belirtti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Kerem Altan hakkında delillerin toplanması ve incelenmesine karar vererek, takipsizlik kararını bozdu.
Dairenin kararında, soruşturmanın eksik yapıldığı ve evde bulunan sigara izmaritlerinde DNA'ları tespit edilen biri kadın iki kişinin kimlikleri ile Foster'ın iç çamaşırında bulunan ve Altan'a ait olmayan spermin kime ait olduğunun tespit edilemediği vurgulandı. Kararda, Foster'ın fenalaşmasına rağmen yaklaşık iki saat geçtiği, derhal Sağlık Bakanlığı ambulansını çağırmak yerine, dışarıya çıkarak yardım arandığı ve ihmal sonucu da Foster'ın öldüğü anlatıldı.
Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin kararı doğrultusunda, Altan hakkında TCK'nın 98/2. maddesi uyarınca "yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi dolayısıyla kişinin ölmesi" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.