Dededen Toruna Klarnet Üretimi
Ordu’da dünyaca ünlü sanatçıların çaldığı klarnetleri imal eden ve 2014 yılında vefat eden Ahmet Özdemir’in torunları, dedelerinin atölyelerinde klarnet üretimini sürdürüyor.
Ordu'da dünyaca ünlü sanatçıların çaldığı klarnetleri imal eden ve 2014 yılında vefat eden Ahmet Özdemir'in torunları, dedelerinin atölyelerinde klarnet üretimini sürdürüyor.
Woody Allen, Alain Damiens, Sarah Elbaz, Mustafa Kandıralı ve Hüsnü Şenlendirici'nin de aralarında yer aldığı müzisyenlerin hala konserlerde kullandıkları klarnetlerini imal eden Ahmet Özdemir'in torunları Erman, Eren ve Ege Özdemir, dedelerinin mesleğini devam ettiriyorlar. Bayadı Mahallesi'nde küçük bir atölyede ilkel şartlarda çalışan ve klarnet üretimi gerçekleştiren gençler, 4 çeşit ağaçtan ve mermerden klarnet imal ediyorlar. Ahmet Özdemir'in torunu ve çırağı olan Erman Özdemir, dedesi Ahmet Özdemir'in 1949 yılında 19 yaşındayken kaval yapımıyla başladığını ve fabrika imalatı olmadan el sanatıyla klarnet imal eden tek usta olma özelliğini taşıdığını belirterek, "Bizlere bıraktığı bu mesleği torunları olarak devam ettireceğiz. Ahmet Özdemir klarnetlerini vazgeçilmez kılan en önemli şey ise klarnet sanatçılarının yaşadıkları akort sorununa çözüm bulmasıydı. Çok talep alıyoruz. Bir klarneti 15 günde tamamlıyoruz" dedi.
4 ÇEŞİT AĞAÇTAN VE MERMERDEN KLARNET İMAL EDİYORLAR
4 çeşit ağaçtan ve mermerden klarnet imal ettiklerini belirten Erman Özdemir, "Yaptığımız klarnetler hem ilimiz hem de ülkemizin tanıtımı açısından son derece önemli. Abanoz, zeytin, gül ve erik ağaçlarından yaptığımız klarnetleri mermerden de yapıyoruz. Güney Amerika'dan gelen bu özel taşla birlikte 24 ayar altın kullandığımız klarnetlerimiz de büyük ilgi gördü" diye konuştu.
Dünyaca ünlü klarnetlerin üretildiği atölyeyi ziyaret eden Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, klarnet yapımıyla ilgili gençlerden detaylı bilgiler aldı. Vali Balkanlıoğlu, "Üç genç arkadaşımız baraka tarzı bu yerde dünyaca ünlü klarnet sanatçılarına ihraç edecek düzeyde kalitesi kanıtlanmış bir şekilde elleriyle klarnet imal ediyorlar. El emeği, göz nuruyla ince ince motifler işlenerek yapılan bu klarnet, bütün dünyada tercih edilerek sipariş veriliyor ve genç arkadaşlarımız yetiştiremediklerini ifade ediyorlar. Kendilerini tebrik ediyorum" dedi.
Vali Balkanlıoğlu, "Biz de Valilik olarak dedelerinin hatırası bu eserin ölmemesi için destek olmak istiyoruz. Bu nedenle buraya geldik. Bu atölyeyi kalkınma ajansları aracılığıyla özgünlüğünü ve el yapımı işini de kaybettirmeden modernize ederek destek vermek istiyoruz. Burası Ordu'dan dünyaya açılan bir penceredir" şeklinde konuştu. - ORDU