Dede Mesleği Süpürge Yapımından Vazgeçmiyorlar
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Süpürge yapımı ve hazır süpürgeler Süpürge ustası Murat Yılmaz'ın açıklamaları Süpürge yapım aşamaları Dede mesleği süpürge yapımından vazgeçmiyorlar Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki 250 haneli İncesu Mahallesi halkı, asırlardan beri sürdürdükleri el süpürgesi yapımını teknolojinin gelişmesiyle satışların azalmasına rağmen sürdürüyor Süpürge ustası Murat Yılmaz: "Mahalledeki neredeyse tüm insanlar süpürge yapmasını bilir. Süpürgecilik dede mesleğimiz. Başka mesleğimiz olsa da süpürge de yapıyoruz" MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki 250 haneli İncesu Mahallesi'nin sakinleri, dede mesleği süpürge yapımından gelişen teknolojiye ve satışların azalmasına rağmen vazgeçmiyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Süpürge yapımı ve hazır süpürgeler
Süpürge ustası Murat Yılmaz'ın açıklamaları
Süpürge yapım aşamaları Dede mesleği süpürge yapımından vazgeçmiyorlar
Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki 250 haneli İncesu Mahallesi halkı, asırlardan beri sürdürdükleri el süpürgesi yapımını teknolojinin gelişmesiyle satışların azalmasına rağmen sürdürüyor
Süpürge ustası Murat Yılmaz :
"Mahalledeki neredeyse tüm insanlar süpürge yapmasını bilir. Süpürgecilik dede mesleğimiz. Başka mesleğimiz olsa da süpürge de yapıyoruz"
MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki 250 haneli İncesu Mahallesi'nin sakinleri, dede mesleği süpürge yapımından gelişen teknolojiye ve satışların azalmasına rağmen vazgeçmiyor.
Mahallede yaşayan hemen herkesin bildiği el süpürgesi yapımı, teknolojinin ilerlemesiyle satışların azalmasına rağmen sürdürülüyor. Mahalle sakinleri, dede meslekleri süpürgeciliği tüm zorluklara karşın devam ettirmek için çaba gösteriyor.
Süpürge ustası Murat Yılmaz (35), AA muhabirine yaptığı açıklamada, süpürgeciliğin dede mesleği olduğunu, kendisinin de 12 yaşından beri süpürge yaptığını söyleyerek, "Geçmişte mahallemizin tamamı süpürge yapıyordu ancak teknolojinin gelişmesi işlerimizi aksattı. Mahalledeki neredeyse tüm insanlar süpürge yapmasını bilir. Süpürgecilik dede mesleğimiz. Başka mesleğimiz olsa da süpürge de yapıyoruz" dedi.
Günde ortalama 30 süpürge yaptığını aktaran Yılmaz, bir yıl içinde mahallelerinde 13 binin üzerinde süpürge yapıldığını ifade etti.
Süpürge yapımı bir kültür
Tel süpürge olarak da adlandırılan süpürgelerin mahallelerinde bir kültür olduğunun altını çizen Yılmaz, şöyle dedi: "Günümüzde mahallemizdeki 150'den fazla hanede süpürge üretilmeye devam ediyor. Genellikle Amasya, Kastamonu, Çorum, Sinop, Ankara, Tokat, Eskişehir gibi çevredeki illere gönderiyoruz. Toptancılar gelip yaptığımız süpürgeleri alıyor. Süpürgenin tanesini 7 liradan toptancıya satıyoruz. Perakende ise tanesi 15 liradan satılıyor. Teknolojinin ilerlemesi, temizlik için başka araçlar kullanımının yaygınlaşmasına rağmen üretim yapıyoruz. Eskiden geçim kaynağımız sadece süpürgecilikti ancak işler azalınca farklı mesleklere yöneldik. Yine de her şeye rağmen boş zamanlarımızda ek gelir sağlamak amacıyla süpürge yapımını sürdürüyoruz. Bu yıl 40 dönümlük tarlama süpürge yapımında kullanılan bitkiden ektik. Hasadından sonra işleyerek süpürge haline getiriyoruz. Ailece bu işi yapıyoruz."
Süpürge üretiminde ayakta kalabilmek için kooperatifleşmenin önemine değinen Yılmaz, birlik içinde olunduğu taktirde daha çok üretim ve daha iyi fiyattan pazar bulunabileceğini dile getirdi.
Süpürge yapımında çalışan Ayşe Kara, 68 yaşında olduğunu, 60 yıldır da süpürge yaptığını anlattı. Yaptığı süpürgelerin sayını hatırlamadığını dile getiren Kara, çocuklarının ve torunlarının da süpürge yapmasını bildiğini, evlerinde bu işi sürdürdüklerini belirtti.
Kara, yapacak başka bir işi ve mesleği bulunmayanların bu işle yaşama tutunmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.